logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens EQ7 TK3700103 – zawór ceramiczny nie działa mimo sprawnego silnika i przekaźnika

duzers 19 Kwi 2025 15:32 537 2
REKLAMA
  • #1 21524374
    duzers
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Express do kawy Siemens EQ7 [TK37001/03] od dłuższego czasu ciężko pracuje zawór ceramiczny, potrafi wyrzucić komunikat o kontakcie z serwisem. Zawór rozebrany, wyczyszczony, mikrostyki sprawne, podpinany pod zewnętrzny zasilacz działa dobrze, silnik kręci. Po podpięciu do expresu w menu serwisowym puszczając test kręcić niby kręci a przy robieniu kawy potrafi wyrzucić kontakt z serwisem. Dwa dni temu już test z menu serwisowego nie chciał ruszyć Dziś wymieniłem przekaźnik, zadowolony, że będzie kawa, ale nadal zawór milczy. Gdzie szukać przyczyny?

EDIT: teraz także w menu serwisowym, napęd zaparzacza również nie działa, niemożna uruchomnić testu...no magia jakaś. Dwa małe przekaźniki na płycie wymienione na nowe i żaden nie ma teraz zasilania na cewkę w momencie robienia testu.
  • REKLAMA
  • #2 21524890
    cricket1
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Jak rozebrałes zawór ceramiczny to trzeba dobrze odkamienic płytki ceramiczne, sprawdzić uważnie czy nie maja jakiś rysek i bardzo-bardzo lekko posmarować. Jak już długo nad nim pracujesz to rozbierz go znowu bo może skleiły się płytki i dlatego nie chodzi. Z tym menu serwisowym to powiem tylko na swoim przypadku że miałem teraz eq8 i mimo że wszystko działało 100% to z menu serwisowego nie dało się ruszyć zaparzacza, wogole nie reagował a ekspres był sprawny.
  • #3 21525143
    duzers
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Tak jak napisałem, silnik zaworu ceramicznego na zewnętrznym zasilaczu działa, jest przesmarowany i wyczyszczony. Zastanawia mnie brak pracy obu przekaźników, nie załączają się po uruchomieniu testu, gdyby nawet ZC był nie sprawny, to przekaźnik powinien zaskakiwać, a brak jest napięcia na cewce. Schematu niestety nie znalazłem, ale widać po ścieżkach , że oba małe przekaźniki mają jakby skorelowaną pracę między sobą, tzn. silnik zaparzacza i ZC robią zsynchronizowane ruchy, zależne od trybu pracy expresu, ameryki nie odkrywam, ale jeśli na jednym i drugim brak jest zasilania na cewkach, to przyczyna jest wspólna. Schemat by wyjaśnił wiele... Szukam przyczyny braku zasilania cewek.
    Zakładam, że przed awarią to właśnie ciężka praca ZC i kilkukrotny komunikat o kontakt z serwisem, finalnie doprowadził do zbyt dużego prądu zasilania silnika ZC i uszkodzenie jakiegoś elementu na płycie. Teraz zawór jest ok, ale uszkodzenie płyty zostało...

Dodano po 32 [minuty]:

Znalazłem 2 tranzystory sterujące jak sądzę pracą właśnie tych dwóch przekaźników, są sterowane bezpośrednio sygnałem z małego procesorka na płycie. Na mierniku w różnych kombinacjach pomiędzy nóżkami wykazują opór w MOhm. Trzeci taki sam na płycie ma KOhm. Zakładam, że są uszkodzone. Potrafi ktoś je rozszyfrować po oznaczeniach?
    Zbliżenie na płytę PCB z zaznaczonym czerwonym okręgiem elementem SMD oznaczonym jako Q50, prawdopodobnie tranzystor.
REKLAMA