Witam,
Niedawno zostały mi wymienione liczniki i podłączona nowa instalacja (zmiana z napowietrznej na ziemną).
Do tej pory nie używałem siły, ale mam licznik siłowy, zakupiłem kuchnię indukcyjną, chcę ją podłączyć pod 3 fazy. Przyglądam się zaplombowanemu podłączeniu od PGE i coś mi nie pasuje.
Dlaczego oni mi zmostkowali neutral z uziemieniem?
Mój licznik podłączyli tak:
Licznik do drugiego domu (były 2 liczniki, ale teraz zmiana na 1, dlatego więcej przewodów) no i zrobione tak:
Tutaj tylko uziemienie podłączone z płaskownika wkopanego w ziemię.
Ja elektrykiem nie jestem, ale jakoś coś mi nie gra.
Proszę o opinię.
No i skąd mam tu wziąć neutral i uziemienie dla kuchenki indukcyjnej?
AI: Jaki dokładnie model kuchenki indukcyjnej kupiłeś i czy producent wymaga podłączenia do instalacji 4-żyłowej czy 5-żyłowej (osobny neutralny i uziemienie)?
Kuchenka 5-żyłowa
Niedawno zostały mi wymienione liczniki i podłączona nowa instalacja (zmiana z napowietrznej na ziemną).
Do tej pory nie używałem siły, ale mam licznik siłowy, zakupiłem kuchnię indukcyjną, chcę ją podłączyć pod 3 fazy. Przyglądam się zaplombowanemu podłączeniu od PGE i coś mi nie pasuje.
Dlaczego oni mi zmostkowali neutral z uziemieniem?
Mój licznik podłączyli tak:
Licznik do drugiego domu (były 2 liczniki, ale teraz zmiana na 1, dlatego więcej przewodów) no i zrobione tak:
Tutaj tylko uziemienie podłączone z płaskownika wkopanego w ziemię.
Ja elektrykiem nie jestem, ale jakoś coś mi nie gra.
Proszę o opinię.
No i skąd mam tu wziąć neutral i uziemienie dla kuchenki indukcyjnej?
AI: Jaki dokładnie model kuchenki indukcyjnej kupiłeś i czy producent wymaga podłączenia do instalacji 4-żyłowej czy 5-żyłowej (osobny neutralny i uziemienie)?
Kuchenka 5-żyłowa