logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie licznika PGE – mostkowanie N z PE, jak podłączyć kuchnię indukcyjną 3-fazową?

plukas19841 19 Kwi 2025 17:56 1104 12
REKLAMA
  • #1 21524510
    plukas19841
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam,
    Niedawno zostały mi wymienione liczniki i podłączona nowa instalacja (zmiana z napowietrznej na ziemną).
    Do tej pory nie używałem siły, ale mam licznik siłowy, zakupiłem kuchnię indukcyjną, chcę ją podłączyć pod 3 fazy. Przyglądam się zaplombowanemu podłączeniu od PGE i coś mi nie pasuje.

Tablica przyłączeniowa z zaciskami, gdzie przewód neutralny i ochronny są zmostkowane.

Dlaczego oni mi zmostkowali neutral z uziemieniem?
    Mój licznik podłączyli tak:

Złącze elektryczne z czterema przewodami fazowymi, niebieskim neutralnym i żółto-zielonym przewodem uziemiającym zmostkowanym z neutralnym.

Licznik do drugiego domu (były 2 liczniki, ale teraz zmiana na 1, dlatego więcej przewodów) no i zrobione tak:

Widok wnętrza skrzynki elektrycznej z podłączonymi przewodami trzech faz, neutralnym i uziemieniem, oraz połączonymi przewodami niebieskim i żółto-zielonym.

Tutaj tylko uziemienie podłączone z płaskownika wkopanego w ziemię.

Ja elektrykiem nie jestem, ale jakoś coś mi nie gra.
    Proszę o opinię.
    No i skąd mam tu wziąć neutral i uziemienie dla kuchenki indukcyjnej?
    AI: Jaki dokładnie model kuchenki indukcyjnej kupiłeś i czy producent wymaga podłączenia do instalacji 4-żyłowej czy 5-żyłowej (osobny neutralny i uziemienie)?
    Kuchenka 5-żyłowa
  • REKLAMA
  • #2 21524605
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 518
    plukas19841 napisał:
    Dlaczego oni mi zmostkowali neutral z uziemieniem?

Rozdział przewodu "PEN", z drugiej strony trochę błędny.

Choć do domu masz kabel 4x wiec nie masz osobno PE a nadal PEN
  • #3 21524696
    raks0
    Poziom 31  
    Ocena: 447
    Według PGE Dystrybucja miejsce rozdziału przewodu PEN na PE i N należy lokalizować poza urządzeniami OSD w instalacji odbiorcy.
    Czyli musisz sam rozdzielić PEN w rozdzielnicy głównej budynku.
    To co jest na zdjęciach należy traktować jako uziemienie funkcjonalne PEN.
  • REKLAMA
  • #4 21524969
    plukas19841
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Nie rozumiem.
    Z tego co wiem – przewód neutralny jest podpięty do mnie od transformatora. Przewód uziemienia podpięty z płaskownika wbitego w ziemię pod licznikami. Ten przewód uziemienia nie jest połączony ani z moim licznikiem, ani złączem głównym.
    Oni od mojego licznika w neutralny podłączyli uziemienie, chciałem do kuchenki pociągnąć tak, jak powinno być, czyli 3 fazy, neutral od transformatora i uziemienie z ziemi.
    Przewód uziemienia jest podłączony tylko pod drugi licznik.
    Myślałem tak, aby od płaskownika z ziemi do kuchenki pociągnąć oddzielny przewód uziemienia, ale co z neutralnym?
    Skoro na przyłączu przedlicznikowym zrobili mi mostek neutral–uziemienie, to nie ma sensu.
    Ja to rozumiem tak, że mam 3 fazy i neutralny zamiast uziemienia.

Dodano po 6 [minuty]:

plukas19841 napisał:
    Nie rozumiem.
    Z tego co wiem – przewód neutralny jest podpięty do mnie od transformatora. Przewód uziemienia podpięty z płaskownika wbitego w ziemię pod licznikami. Ten przewód uziemienia nie jest połączony ani z moim licznikiem, ani złączem głównym.
    Oni od mojego licznika w neutralny podłączyli uziemienie, chciałem do kuchenki pociągnąć tak, jak powinno być, czyli 3 fazy, neutral od transformatora i uziemienie z ziemi.
    Przewód uziemienia jest podłączony tylko pod drugi licznik.
    Myślałem tak, aby od płaskownika z ziemi do kuchenki pociągnąć oddzielny przewód uziemienia, ale co z neutralnym?
    Skoro na przyłączu przedlicznikowym zrobili mi mostek neutral–uziemienie, to nie ma sensu.
    Ja to rozumiem tak, że mam 3 fazy i neutralny zamiast uziemienia. Raczej połączone razem, jak czytam to, to jest niedozwolone, a ja tak dostałem od PGE...
  • #5 21524973
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 530
    Chyba nie rozumiesz jak należy wykonać instalację, szczególnie jeżeli chodzi o ochronę przeciwporażeniową. Twój pomysł z niezależnym uziemieniem do płyty indukcyjnej sprowadza się do utworzenia wyspy TT w układzie zasilania TN-C, co jest bez sensu i może być niebezpieczne. Należy przejść w rozdzielnicy budynkowej z układu TN-C na TN-C-S.

Link
    Link
  • #6 21524997
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 939
    plukas19841 napisał:

Proszę o opinię.

Z rozdzielnicy ? Można prosić o jej zdjęcie? Bo chyba nie planuje autor tematu jej podłączać do złącza kablowego ze zdjęć?

Przy okazji - te niezrozumiałe opowieści o liczniku, dwóch licznikach, nadmiernej ilości kabli proszę nie poprawiać na przewodów https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4118151.html - może zaprosić jakiegoś elektryka żeby usunął te niepotrzebne to sprawa się rozjaśni przy okazji może pomoże z tą indukcją i podziałem PEN...
  • #7 21525353
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3487
    plukas19841 napisał:

Niczego nie podłączaj.
    Wezwij elektryka, niech instalację dostosuje do TN-S.
    plukas19841 napisał:
    Licznik do drugiego domu (były 2 liczniki, ale teraz zmiana na 1, dlatego więcej przewodów)
    Dlatego elektryk musi to uporządkować.
    Także należy przerobić rozdzielnicę.
  • #8 21525467
    raks0
    Poziom 31  
    CYRUS2 napisał:
    Wezwij elektryka, niech instalację dostosuje do TN-S.

To co widać na zdjęciach może być mylące, ale to nie jest rozdział PEN na N i PE. Mamy tu uziemiony PEN i wyprowadzony zacisk uziemiający na odpływie który nie jest uziemieniem ochronnym.
    Rozdział PEN powinien być w rozdzielnicy głównej budynku.
  • REKLAMA
  • #9 21525699
    michcio
    Specjalista elektryk
    Ocena: 480
    To co widać na zdjęciach to pomieszanie z poplątaniem i niepotrzebny bałagan.
    Do złącza wchodzi 4-żyłowy kabel i taka powinna być listwa zaciskowa po stronie zasilania, i to samo powinno być po stronie odbioru. Te 5-torowe złączki są do niczego niepotrzebne i wprowadzają tylko zamęt. Listwa po stronie zasilania powinna mieć w torze PEN podwójny zacisk z którejś strony, żeby przyłączyć tam dodatkowo uziom roboczy wykonany przy tym złączu, a nie robić fuszery w postaci pchania dwóch żył w zacisk przystosowany ewidentnie do tylko jednej. Cała reszta zielono-żółtych przewodów jest tam zbędna.
    Ale ten widok nie jest niczym nowym, niektóre oddziały PGE nadal stoją w rozkroku i kombinują z miejscem podziału PEN, mimo że oficjalne wytyczne z centrali dot. budowy systemów dystrybucyjnych mówią wprost od lat, że podział PEN ma być zlokalizowany w instalacji odbiorcy. Złącze wygląda jak wykonane "uniwersalnie" uwzględniając ewentualne widzimisię lokalnego zakładu. Tym bardziej, że to złącze ma już 7 lat, a wtedy szansa na taki bałagan była większa niż teraz.

Ze złącza powinien wychodzić kabel 4-żyłowy (w instalacji trójfazowej) lub 2-żyłowy (w instalacji jednofazowej) a podzielenie przewodu PEN na przewody PE i N powinno mieć miejsce w rozdzielnicy odbiorcy. I minimalny przekrój żył tych kabli to wtedy 10 mm^2 w miedzi lub 16 mm^2 aluminium.
    Ja tam widzę kabel 5-żyłowy i 3-żyłowy, gdzie 5-żyłowy ma podłączone wszystkie żyły (co by sugerowało założenie, że PEN dzielony jest w złączu), a w kablu 3-żyłowym jedna jest niepodłączona, co sugeruje że w tej części instalacji podział wykonano z kolei u odbiorcy, poza złączem. Osobiście doprowadziłbym to do porządku poprzez odpięcie jednej z żył tego kabla 5-żyłowego i wykonanie odpowiedniego mostka w rozdzielnicy zasilanej tym kablem, a o piątym zacisku w tym złączu zwyczajnie bym zapomniał. Najpierw upewniłbym się jednak czy te żyły mają nie mniej niż 10 mm2.
  • #10 21526013
    raks0
    Poziom 31  
    Ja tam nie widzę kabla 5 żyłowego.
  • #11 21526056
    michcio
    Specjalista elektryk
    Fakt, moja pomyłka. Jest kabel 4 żyłowy. Czyli wszystko jest podłączone poprawnie, pod warunkiem że wszystkie kable mają odpowiednie przekroje. Piąty tor w złączkach jest tak czy siak niepotrzebny.
    Podziały PEN powinny być wykonane w rozdzielnicach odbiorczych a w kablu 3-żyłowym żyła zielono-żółta jest niepotrzebna.
  • REKLAMA
  • #12 21526112
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3520
    michcio napisał:
    Podziały PEN powinny być wykonane w rozdzielnicach odbiorczych a w kablu 3-żyłowym żyła zielono-żółta jest niepotrzebna.

Że co? Ktoś, kto nie czyta uważnie twojej wcześniejszej wypowiedzi (a i tej również) będzie srogo zaskoczony i zdziwiony, co jest grane, widząc zdanie wyrwane z kontekstu.
  • #13 21526138
    michcio
    Specjalista elektryk
    Na nieczytanie całości czy pomijanie kontekstu niestety niewiele poradzę. Poruszyłem temat złącza, w którym jest bałagan, a którego zdjęcia zostały wklejone, i w efekcie też kabli WLZ.
    Ciągle mam jednak wątpliwości co do tego 3-żyłowego kabla, bo kable 3x10 są trudno trudno dostępne, i wygląda on na cieńszy od tego 4-żyłowego, więc możliwe że to jednak 3x6, a wtedy są dwa wyjścia: albo "luźną" żyłę wpiąć jednak w 5 zacisk PE i uwzględnić to w rozdzielnicy po drugiej stronie tego kabla, albo wymienić ten kabel na coś z żyłami o przekroju min. 10 mm^2.

Natomiast wracając do meritum:

plukas19841 napisał:

Z szyn PE i N w rozdzielnicy, z której będzie wyprowadzony obwód do kuchenki indukcyjnej.
    Konfiguracja złącza licznikowego sugeruje sieć pracującą w układzie TN-C, więc w tej sieci nie ma przewodu neutralnego, tylko jest przewód ochronno-neutralny, czyli PEN. Ten przewód pełni zarówno funkcję roboczą, jak i ochronną.
    Rozdział na osobne funkcje powinien być wykonany w głównej rozdzielnicy budynku - przewód PEN powinien być wprowadzony na jakiś zacisk PEN, a z niego powinny być wyprowadzone połączenia do osobnych szyb PE i N. Może też być wprowadzony bezpośrednio na szynę PE, z niej powinien być wtedy wykonany mostek do szyny N.
    W tym momencie mamy już układ TN-C-S - schematy wklejone były wyżej. Od tego momentu sprawa jest już prosta i nie powinno być wątpliwości skąd wziąć przewód neutralny i ochronny do kuchenki.

Uziom, jeśli taki wykonano, łączy się DODATKOWO do szyny PE lub do szyny/zacisku PEN. Podstawa ochrony przeciwporażeniowej to tak czy siak przewód PEN przychodzący z sieci, a uziom jest drugorzędny.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem podłączenia kuchni indukcyjnej 3-fazowej w instalacji z licznikiem siłowym i nowym przyłączem ziemnym od PGE. Zauważono, że w miejscu przyłącza występuje mostkowanie przewodu neutralnego (N) z ochronnym (PE), co wskazuje na układ TN-C, gdzie przewód PEN pełni funkcję zarówno ochronną, jak i neutralną. Zgodnie z wytycznymi PGE, rozdział przewodu PEN na osobne przewody PE i N powinien być wykonany w rozdzielnicy głównej budynku, a nie w złączu kablowym czy przy liczniku. Próba wykonania oddzielnego uziemienia (układ TT) dla kuchni indukcyjnej w takiej instalacji jest niezalecana i może być niebezpieczna. Konieczne jest przejście na układ TN-C-S poprzez rozdzielenie przewodu PEN na PE i N w rozdzielnicy budynku, co wymaga interwencji wykwalifikowanego elektryka i przeróbki rozdzielnicy. W instalacji z kablem 4-żyłowym (3 fazy + PEN) nie ma osobnego przewodu PE, a obecność dodatkowych przewodów uziemiających w złączu jest zbędna i wprowadza zamieszanie. Zaleca się uporządkowanie instalacji zgodnie z obowiązującymi normami i wytycznymi PGE, aby zapewnić prawidłowe i bezpieczne podłączenie kuchni indukcyjnej 3-fazowej z dostępem do neutralnego i uziemienia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA