logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasobnik CWU 150-200l z 2 wężownicami i grzałką: HEVERSON vs GALMET do 3500 zł

mf70xd 19 Kwi 2025 21:10 1386 7
  • #1 21524766
    mf70xd
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Stoję przed wyborem zakupu zasobnika CWU.
    Min. 150 l, 2 wężownice, grzałka i cena do 3,5 k

Moją uwagę przykuły dwa produkty:
    1) HEVERSON
    https://www.heverson.pl/pl/p/Zasobnik-CWU-HEVERSON-200L-z-2-WEZ-stal-nierdzewna/100

2) GALMET
    https://galmet.com.pl/pl/produkt/tower-biwal

Nie znam kompletnie tematu i mam niezłą zagwozdkę.
    Stal nierdzewna vs emalia
    Firma nieznana vs jedna z popularniejszych

A może coś innego?
    Za każdą sugestię będę wdzięczny.
    AI: Jakie źródła ciepła będą podłączone do wężownic (np. pompa ciepła, kocioł gazowy, solary)?
    Kocioł na paliwo stałe
    przyszłościowo być może pompa ciepła
    AI: Czy masz jakieś ograniczenia co do miejsca montażu (np. wysokość, szerokość, pionowy/poziomy zasobnik)?
    Brak ograniczeń
  • #2 21525905
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2102
    Do jakiego zastosowania ma być ten wymiennik CWU?
  • #3 21526272
    mf70xd
    Poziom 10  
    @andrzej lukaszewicz
    Zasobnik na ciepłą wodę użytkową. Czyli ciepła woda codziennie do mycia :)
    W sezonie letnim podgrzewana grzałką, w zimowym grzałką lub z pieca na paliwo stałe.

Dwie wężownice, ponieważ przyszłościowo być może zostanie założona pompa ciepła. Jest PV, ale jakoś nie jestem przekonany do pompy na chwilę obecną.
    Jednocześnie kocioł na pewno zostanie (własny las, dostęp do drewna) jako backup w przypadku braku zasilania itp.
  • #4 21526429
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    Ocena: 1431
    mf70xd napisał:
    Dwie wężownice, ponieważ przyszłościowo być może zostanie założona pompa ciepła.

Szkoda przepłacać za tą wężownicę bo i tak za mała będzie, lepiej kupić duży wymiennik płytowy na promocji, ja ostatnio kupiłem za <900zł taki 2,2m2, 1", oczywiście nowy i nim grzać ciepłą wodę w zbiorniku z PC. Zostawić sobie tylko trójniki z zaworami w instalacji żeby się łatwo wpiąć.
  • #5 21526521
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2102
    mf70xd napisał:
    Dwie wężownice, ponieważ przyszłościowo być może zostanie założona pompa ciepła.

I tu jest haczyk, wymiennik pod pompę ciepłą musi być większy, i musi mieć większa powierzchnię wężownicy ( min 2-3m2, czego nie zapewnia typowy wymiennik CWU biwalentny w budżecie 3,5 tys. zł.
  • #6 21526535
    mf70xd
    Poziom 10  
    @andrzej lukaszewicz
    @Janusz_kk

Pompy nie ma i nie wiadomo, czy będzie :)
    To bardziej jako opcja. Na chwilę obecną na pewno grzałka i tego się proszę trzymajmy.

200 l to i tak za dużo jak na moje zapotrzebowanie, więc w nic większego bym się nie pchał. Dodatkowo dość ograniczone miejsce.
  • #7 21526616
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    Ocena: 1431
    mf70xd napisał:
    Pompy nie ma i nie wiadomo, czy będzie

No to tym bardziej się nie pchaj w dwie wężownice bo i po co? jedna ci starczy.
  • #8 21531076
    mf70xd
    Poziom 10  
    Czyli co proponujecie?
    Do 3,5 k z jedną wężownicą.

Jeśli nikt nie chce podać konkretnego modelu, to chociaż proszę nakierować na markę/materiał (emalia czy nierdzewka).

Podsumowanie tematu

✨ Rozważany jest zakup zasobnika CWU o pojemności minimum 150 litrów, z dwiema wężownicami i grzałką, w budżecie do 3500 zł. Wstępnie porównywane są dwa modele: HEVERSON 200L ze stali nierdzewnej oraz GALMET Tower Biwal z emaliowanym zbiornikiem. Zasobnik ma służyć do codziennego podgrzewania ciepłej wody użytkowej, głównie grzałką oraz kotłem na paliwo stałe, z opcją przyszłej integracji z pompą ciepła. Dyskusja wskazuje, że dwie wężownice mogą być zbędne, zwłaszcza jeśli pompa ciepła nie zostanie zainstalowana, a pojemność 200 litrów jest wystarczająca. Zwrócono uwagę, że wymiennik pod pompę ciepła powinien mieć większą powierzchnię (min. 2-3 m²), co nie jest standardem w zasobnikach biwalentnych do 3500 zł. Sugerowane jest rozważenie zasobnika z jedną wężownicą, a także wybór między stalą nierdzewną a emalią, gdzie stal nierdzewna jest mniej popularna, a GALMET to znana marka. Pojawiły się też sugestie dotyczące alternatywnego rozwiązania z dużym wymiennikiem płytowym do podgrzewania CWU. Ostatecznie poszukiwane są rekomendacje modeli lub marek zasobników z jedną wężownicą w podanym budżecie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA