logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

zasobnik - kupno zsobnika cwu ze spiralą lub dwupłaszczowego

Dolce 20 Sie 2012 23:40 3528 5
  • #1 11229088
    Dolce
    Poziom 22  
    Ocena: 176
    Witam.
    Mam prośbę o pomoc w wybraniu najsensowniejszego zasobnika cwu pionowego (stojący) z pojedynczą spiralą (wężownicą) lub tzw. dwupłaszczowego (akurat takich sensownych nowo produkowanych nie znalazłem więc jedyny przedstawiony w ostatnim linku jest używany).
    Pojemność zbiorników jaka mi odpowiada to ok. 200-300l (rodzina 4 osobowa). Podaję przykładowe zasobniki, które wypatrzyłem popularnych firm. Oczywiście jeśli ktoś ma dobre doświadczenia z innymi firmami to również proszę o propozycje :
    Galmet - SGW(S) 200 litrów pojedyncza spirala grzewcza :
    Link
    Stalmet :
    Link
    To firma "rodzinna" i chyba niezbyt duża ale daje na swoje zasobniki ze spiralą 77 miesięcy, nie wiem czy są tacy pewni swego kunsztu a dodatkowo dają grubsza blachę (waga na to nie wskazuje, na plus jest natomiast stosowanie większej niż u konkurencji powierzchni wężownicy) czy to chwyt reklamowy ale w sumie działa na kupującego :
    Link
    Biawar - W-E.300.81A - pojedyncza spirala grzewcza :
    Link
    lub używany Viessmann ze stali bodajże nierdzewnej :
    Link
    i też taki tyle, że 160 litrowy dla porównania (lepsze zdjęcia) :
    Link
    Jeszcze na koniec dwpułaszczowy 160l :
    Link
    Nie wiem, czy któryś z podanych zasobników jest lepszej jakości i warto taki kupić czy też to w zasadzie jednakowy wybór i brać co najtańsze.
    Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
  • Pomocny post
    #2 11233166
    mikee82
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Galmet to dobra sprawdzona marka i mają dobry stosunek ceny do jakości produktu. Zastanawiałbym się jeszcze nad tym ostatnim viessmannem jeśli faktycznie jest w dobrym stanie.
  • Pomocny post
    #3 11233482
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #4 11233738
    bolszy188
    Poziom 16  
    Ocena: 55
    Ja mam stalmeta z podwójną wężownicą. Jestem zadowolony póki co.
  • #5 11235340
    Dolce
    Poziom 22  
    Dziękuję za odpowiedzi.
    Mi osobiście podobają się te Viessmanny. Niestety tak naprawdę to nigdy nie wiadomo na co się trafi. W przypadku jakiejkolwiek awarii będzie kłopot z naprawą takiego baniaka. A kwota zakupu nie jest mała. Nie mam możliwości pojechać i wybrać sobie zasobnika, mam za daleko do tego gościa.
    Na korzyść nowego zasobnika przemawia fakt, że ma gwarancję. Zresztą nie sądzę, żeby takie zasobniki nie wytrzymały 7-10 lat użytkowania. Wcześniej miałem zwykły zbiornik hydroforowy cynowany bez wężownicy podłączony do wymiennika na "ostro". W sumie wytrzymał 30 lat eksploatacji. 18 lat jako zbiornik hydroforowy a 12 jako wymiennik ciepła. W tym roku zaczął cieknąć i muszę go wymienić.
    Najprawdopodobniej zdecyduję się na Stalmana. Jeśli to nie kłopot to napisz czy Twój zasobnik jest sprawny - tzn. czy wężownica szybko nagrzewa w nim wodę.
    Mam dwie opcje : wezmę albo zwykły zasobnik bez wężownicy i podłączę go "na ostro" albo taki z pojedynczą wężownicą i wówczas dodatkowo dodam w obieg pierwotny naczynie wzbiorcze.
    Nie wiem jedynie jak taki zbiornik z wężownicą współpracował by z wymiennikiem ciepła, którym jest zwykła spirala z miedzianej rurki nawinięta na rurze odprowadzającej spaliny z wkładu kominkowego. Nie wiem na ile sprawnie wężownica oddaje ciepło do zasobnika - by woda w układzie, który będzie miał 15 litrów nie ulegała zagotowaniu.
    Jak napisałem, w moim obecnym układzie kominkowy wymiennik ciepła był podłączony do zwykłego 200 litrowego baniaka hydroforowego "na ostro". Woda w zbiorniku mieszała się więc bezpośrednio z wodą z wymiennika. To był jednorodny układ. Dodatkowo, niezaizolowany baniak grzał mi strych. Prosty układ i naprawdę działał bez pudła. Jedno ale to jakby rurka wymiennika pękła. No ale przez te 12 lat odpukać nic się nie stało...
    Może ktoś ma wiedzę na temat czy można podłączenie "na ostro" takie jak mam obecnie w moim układzie zastąpić podłączeniem poprzez wężownice + naczynie wzbiorcze + zawór bezpieczeństwa ? Pisałem posta w tej sprawie, jeden z kolegów zasugerował zrzut wody do dodatkowego akumulatora ciepła. Nie ma jednak miejsca na dodatkowy baniak. Ewentualnie mógł bym dodać do układu pierwotny podłączony równolegle grzejnik uruchamiany po przekroczeniu temperatury z wymiennika załóżmy 80 stopni. nie wiem czy tak to się robi.
    Byłbym wdzięczny za informacje odnośnie wykonania obiegu z wężownicą.
    Pozdrawiam.
  • #6 11416169
    Dolce
    Poziom 22  
    Dziękuję za pomoc, zamykam temat.
REKLAMA