logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Zlecę] Arduino Nano -sterowanie przekaźnikami zmianą temperatury + OLED

stonalodz1 20 Kwi 2025 10:48 537 6
REKLAMA
  • #1 21525136
    stonalodz1
    Poziom 2  
    Zlecę napisanie kodu do arduino który będzie sterował dwoma przekaźnikami i jednym sygnałem pwm i będzie podłaczony do niego wyświetlacz OLED.

Oto zapytanie które wysłałem do chata gpt i tak jak myślałem poległ.

do arduino do pinów +5v i A0 poprzez rezystor 100kohm będzie podłączony czujnik temperatury powietrza NTC 10Kohm. do pinów +5V i A1 poprzez rezystor 100kohm będzie również podłączony czujnik temperatury oleju NTC 10Kohm. do pinów +5v i A2 poprzez rezystor 100kohm będzie podłączony czujnik ciśnienia który zmienia rysystancję w stosunku do zmiany ciśnienia, załóżmy że przy ciśnieniu 5bar ma 500 ohm a przy ciśnieniu 1bar ma 100 ohm. To jest przykład , nie mam jeszcze tego czujnika ciśnienia.

Oczywiście nigdy nic nie robiłem do arduino i jeżeli piny i rezystory są źle dobrane to jestem otwarty na zmiany.

Do arduino będzie również podłączony wyświetlacz oled 256*64 pikseli na sterowniku SSD1322
    . Dodatkowo do arduino będzie podłączony podwójny moduł przekaźnikowy który ma być uruchamiany w zależności od wartości podłączonego czujnika temperatury powietrza.
    Na wyświetlaczu po lewej stronie ma się wyświetlać ciśnienie oleju w bar, na środku temperatura oleju w stopniach C i po prawej stronie temperatura powietrza w stopniach C.
    Przekaźnik nr1 ma się włączyć powyżej temperatury 35st C a przekaźnik nr2 ma się włączać na sekundę z przerwami np5 sekundowymi powyżej 40 st C. Można ustawić jakąś histerezę nie wiem +/- 2 st.
    Dodatkowo z arduino ma wychodzić sygnał PWM (może pin nr D3 ?)w zależności od temperatury powietrza, przykładowo gdy temperatura jest poniżej 20 st C PWM ma byc 30% gdy temperatura pomiędzy 20 a 30 stC PWM ma byc 50% a gdy temperatura będzie powyżej 30 st C PWM ma być 100 %

układ będzie pracował w samochodzie,
    nie wiem jakie jeszcze dodatkowe informacje są potrzebne.
    jestem otwarty na propozycje
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 21530197
    Jadam1
    Poziom 4  
    Napisałem na priv.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 21530220
    Jadam1
    Poziom 4  
    ArturAVS napisał:
    Publicznie się nie da?

stonalodz1 napisał:
    Zlecę napisanie kodu do arduino który będzie sterował dwoma przekaźnikami i jednym sygnałem pwm i będzie podłaczony do niego wyświetlacz OLED.

Ja odpowiedziałem na pierwszą część, zabrakło cytowania.
  • #5 21530230
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7800
    Po to jest forum, aby publicznie dzielić się rozwiązaniami. Inaczej nie ma to sensu, i forum stanie się "tablicą ogłoszeniową".
  • REKLAMA
  • #6 21530342
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6091
    stonalodz1 napisał:
    do arduino do pinów +5v i A0 poprzez rezystor 100kohm będzie podłączony czujnik temperatury powietrza NTC 10Kohm
    Kiepski pomysł, lepiej dobrać rezystor tak, żeby miał taką samą rezystancję jak termistor na środku mierzonego zakresu temperatur.
  • #7 21531789
    stonalodz1
    Poziom 2  
    Dziękuję za odzew., także za prywatne wiadomości.

Temat ogarnąłem sam , może nie tak estetycznie jak bym chciał żeby to wszystko ogarniał jeden układ ale udało się.
    A mianowicie użyłem dwóch komparatorów napięć, jednego przekaźnika czasowego i arduino który tylko pokazuje temperatury na wyświetlaczu, jeszcze drobne niedociągnięcia są ale to dopiero po majowce poprawię. A czemu tak ? Bo arduino i wyświetlacz walał się po szufladzie , a malinka działa u mnie za serwer UPnP z Tidal w domu. Jedyny koszt to komparatory i przekaźnik (50 zl). Arduino zaprogramowałem z pomocą forum elektrody i paru tutariali na YT i necie.
    Można zamykać temat. Pozdrawiam.
    P.S
    Aa. Mam jedno zdjęcie tylko tego komparatora. Wada ? Trzeba widzieć jakie napięcie na czujniku odpowiada jakiej temperaturze.
    Czerwony moduł komparatora napięcia z wyświetlaczem LED i niebieskim przekaźnikiem zamontowany wśród przewodów w komorze silnika.

Podsumowanie tematu

✨ Zlecono napisanie kodu do Arduino Nano, który miałby sterować dwoma przekaźnikami oraz sygnałem PWM, a także wyświetlać dane na wyświetlaczu OLED 256x64 px z kontrolerem SSD1322. Czujniki podłączone do Arduino to dwa termistory NTC 10 kΩ (powietrza i oleju) oraz czujnik ciśnienia o zmiennej rezystancji (przykładowo 500 Ω przy 5 bar i 100 Ω przy 1 bar), każdy z rezystorem 100 kΩ. W dyskusji zwrócono uwagę na dobór rezystorów do termistorów, sugerując dopasowanie rezystora do wartości rezystancji termistora w środku zakresu pomiarowego. Autor ostatecznie zrealizował projekt bez użycia Arduino do sterowania przekaźnikami, wykorzystując dwa komparatory napięcia i przekaźnik czasowy, a Arduino służy jedynie do wyświetlania temperatur na OLED. Projekt został wykonany z pomocą materiałów z forum i tutoriali online. Wskazano, że konieczne jest kalibrowanie napięć odpowiadających konkretnym temperaturom na czujnikach.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA