logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] ABAC B6000 – jak ograniczyć spadki napięcia przy rozruchu? Softstart czy gwiazda-trójkąt?

kuchnieborkowski 21 Kwi 2025 11:09 426 16
REKLAMA
  • #1 21526030
    kuchnieborkowski
    Poziom 2  
    Witam,

Posiadam sprężarkę ABAC B6000. Przy rozruchu następuje odczuwalne tąpnięcie w sieci. Silniki w maszynach delikatnie przygaszają.
    Niestety w jednej z nich mam elektrowrzeciono, które jest na tyle czułe, że się zatrzymuje.
    Czy ktoś może polecić rozwiązanie? Na Alle... znalazłem rozruch gwiazda-trójkąt. Przesłałem tabliczkę sprzedawcy i twierdzi, że do mojej sprężarki można go podłączyć.
    Na tym forum znalazłem podobny post i tam pisano, że dla takiego silnika nie ma opcji. Na zdjęciu moja tabliczka znamionowa silnika.

W internecie znalazłem też inną opcję - soft-start np. Siemensa. Czy ktoś może podpowiedzieć, co konkretnie powinienem zastosować?
    Aby sprężarka nie powodowała takiego skoku przy uruchamianiu, a jednocześnie, żeby jej nie uszkodzić.

Tabliczka znamionowa trójfazowego silnika indukcyjnego ABLE MOTOR zamocowana na obudowie urządzenia.
    AI: Czy mógłby Pan podać pełną treść tabliczki znamionowej silnika (napięcia, moc, prąd, sposób połączenia uzwojeń)? To pozwoli jednoznacznie określić, czy rozruch gwiazda-trójkąt jest możliwy oraz dobrać odpowiedni soft-start.
    Zdjęcie przedstawia tabliczkę znamionową.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21526146
    jozgo
    Poziom 42  
    Ocena: 1329
    Rozruch chyba nieczęsty?
    Więc taniej i sensowniej będzie przełącznik trójkąt gwiazda.
    Silnik 400/700V się do tego nadaje.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21526156
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4624
    @jozgo Nie trójkąt gwiazda, tylko gwiazda- trójkąt, bo silnik docelowo pracuje w trójkącie.
  • #4 21526159
    kuchnieborkowski
    Poziom 2  
    Standardowa praca sprężarki. Czasem stoi, a czasem nie wiem, może 1 raz na 10 min.
    Przełącznik gwiazda-trójkąt na all... będzie mnie kosztował 1,5k, a softstart z tego, co patrzyłem, podobnie, a może i taniej.

Co lepiej się nadaje?
  • Pomocny post
    #5 21526169
    KonradGatek
    Poziom 30  
    Ocena: 743
    kuchnieborkowski napisał:
    będzie mnie kosztował 1.5k

To nie są tanie rzeczy!
    Taki PCG-41 kosztuje 150 zł, do tego styczniki. Elektromonter połączy w 2 godziny, więc jakieś 70 zł dla niego.
    No i dla właściciela firmy, z półtora tysia musi zostać z roboty fachowca-automatyka.
  • #6 21526181
    kuchnieborkowski
    Poziom 2  
    Ale ja nie pytałem, czy to tanio, czy drogo. Zapytałem o rozwiązanie. Znam dwa, nie wiem, które lepsze, czy poprawniejsze.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 21526982
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1181
    Ale ja nie pytałem, czy to tanio, czy drogo. Zapytałem o rozwiązanie. Znam dwa, nie wiem, które lepsze, czy poprawniejsze.

Żadne.
    Jeżeli następuje "tąpnięcie" przy włączaniu maszyny, to masz źle zaprojektowaną instalację elektryczną.

Trzeba by dostosować zasilanie do przewidywanego poboru prądu maksymalnego.
    Prawdopodobnie masz za niskie przekroje i przy wzroście prądu jest zbyt duży spadek napięcia.
    Wygląda, że możesz mieć źle wykonane przyłącze, na zbyt niskie moce.
    A może jesteś na końcu linii zasilającej, daleko od trafo.
    Tu trzeba by porozmawiać z ZE o wykonaniu indywidualnego zasilania pod warsztat.

Poszczególne obwody maszyn należałoby rozdzielić na osobne zabezpieczenia i obwody.
    Na maszynę wrażliwą, należałoby przeznaczyć jakiś stabilizator napięcia.

Gwiazda-trójkąt jest rozruchem bardzo skokowym. Jeżeli masz problem ze spadkiem napięcia, to będzie on nadal.

Poza tym, nie do każdej maszyny się nadaje. To, że silnik może pracować z takim typem rozruchu, to jedno. Ale nie każda maszyna jako całość, lubi takie metody rozruchu.

Soft-start może być lepszym rozwiązaniem, ale może też nie rozwiązać problemu.

Weź dobrego elektryka i niech najpierw określi dlaczego dochodzi do spadków napięć przy wzroście obciążenia. Potem można szukać metod poprawy sytuacji.
  • #8 21527039
    kuchnieborkowski
    Poziom 2  
    Było już chyba dwóch, czy trzech elektryków. Wszystkie maszyny chodzą, tylko jedna ma problem. Bezpieczników nie wywala, tylko wrzeciono się zatrzymuje po starcie sprężarki.
    Znalazłem taki soft-start Lovato ADXNB018. Kupię, na pewno nie zaszkodzi. Jak nic nie da, to będę kombinował z przewodami.
    Sprężarka jest 12 m od bezpieczników. Jaki Twoim zdaniem powinien być przekrój? Sprawdzę, co mam.
  • Pomocny post
    #9 21527089
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2863
    Było już chyba dwóch, czy trzech elektryków.

I co tych dwóch czy trzech elektryków robiło? Robili może jakieś pomiary? Jaki jest prąd podczas rozruchu albo impedancja?
  • #10 21527090
    kuchnieborkowski
    Poziom 2  
    Nic konkretnego. Tu trzeba byłoby jakiegoś elektryka "przemysłowego". A może automatyka. Potrafią podłączyć maszyny, wstawić zabezpieczenia itd. Ale żeby stwierdzić, czego tu brakuje, to już inna sprawa.
  • Pomocny post
    #11 21527102
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2863
    Nic konkretnego. Tu trzeba byłoby, jakieś elektryka "przemysłowego". A może automatyka. Potrafią podłączyć maszyny, wstawić zabezpieczenia itd. Ale, żeby stwierdzić, czego tu brakuje, to już inna sprawa.

To może trzeba takiego ze sprzętem i talentem poszukać? Wbrew pozorom może wyjść dużo taniej niż płacenie takim pseudo elektrykom po kursie kilkugodzinnym, o ile takich miałeś. Rynek pełen jest takich co z przyrządów mierniczych posiadają tylko neonówkę i multimetr, lub takich co mają nawet miernik instalacj elektrycznej ale już wyników nie potrafią interpretować.
  • REKLAMA
  • #12 21527118
    kuchnieborkowski
    Poziom 2  
    Może większość robi domy, hale, podłączenia. Mają to wyuczone. Tylko jak coś trzeba zbadać, to już inna bajka.
  • Pomocny post
    #13 21527121
    KonradGatek
    Poziom 30  
    Ocena: 743
    Ktoś_tam napisał:
    To może trzeba takiego ze sprzętem i talentem poszukać?

A może być taki co umie kopać rowy, skręcać koryta i robić pomiary i zarabia oszałamiające 32 zł na godzinę?
    Bo pomiarowiec w Niemczech to zarabia tyle, ile powinien w PL zarabiać.
    Ogłoszenie o pracę na stanowisko Elektromonter w Lubinie na portalu OLX, z zakresem obowiązków i wymaganiami.
    Ogłoszenie na OLX dotyczące pracy dla elektryka pomiarowca do Niemiec wymagającego znajomości języka niemieckiego.
    Ktoś_tam napisał:
    Rynek pełen jest takich co z przyrządów mierniczych posiadają tylko neonówkę i multimetr, lub takich co mają nawet miernik instalacj elektrycznej ale już wyników nie potrafią interpretować.

Od tego jest forum, żeby za darmo uzyskać wiedzę potrzebną do zakończenia roboty, co się wzięło taniej, niż osoba z wiedzą.
    A przy pomiarach konkurujemy tylko ceną, chyba, że masz czymś innym?
  • #14 21600161
    kuchnieborkowski
    Poziom 2  
    Zainstalowałem softstart ADXNB018. Silnik wolniej startuje. Na początku słychać, jak wolno się kręci. Ale niestety nie działa. Tzn. wrzeciono nadal staje. Będę testował jeszcze inne ustawienia softstartu. Ale coś słabo widzę, że to pomoże. Nie ma takiego tąpnięcia, jak było, ale może to wrzeciono jest zbyt czułe.
  • #15 21600865
    kuchnieborkowski
    Poziom 2  
    Softstart ustawiony na 55 i 7. Inne ustawienie 55 i 15. No i nie pomaga. Napięcie na sprężarce 414 V, jak chodzi 404 V. Napięcie na softstarcie 246 V. Przewody 6 mm². Ktoś ma jakiś pomysł, co mogę jeszcze sprawdzić? Wrzeciono 5 kV / 11 A. W firmie są inne maszyny z falownikiem i o wyższej mocy. Ale jakoś nie ma problemu z nimi. Może to wrzeciono nazbyt czułe?
  • #16 21778238
    kuchnieborkowski
    Poziom 2  
    Wymieniłem przewód zasilający halę na 5×25 mm² i problem ustąpił. Wychodzi na to, że przewody do sprężarki były za cienkie.
  • #17 21778241
    kuchnieborkowski
    Poziom 2  
    Wymiana przewodów na grubsze. 5x25

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem spadków napięcia przy rozruchu sprężarki ABAC B6000, które powodują zatrzymanie wrażliwego elektrowrzeciona w jednej z maszyn. Rozważano dwie metody ograniczenia skoków napięcia: rozruch gwiazda-trójkąt oraz softstart. Silnik sprężarki ma napięcie znamionowe 400/700 V, co teoretycznie umożliwia zastosowanie rozruchu gwiazda-trójkąt, jednak metoda ta generuje skokowe zmiany prądu i napięcia, które mogą nie być korzystne dla całego układu. Softstart, np. model Lovato ADXNB018, pozwala na łagodniejszy rozruch silnika, zmniejszając tąpnięcia, ale w praktyce nie rozwiązał problemu zatrzymującego się wrzeciona. Wskazano, że przyczyną może być niewłaściwie zaprojektowana instalacja elektryczna, zwłaszcza zbyt cienkie przewody zasilające (6 mm²), co powoduje znaczne spadki napięcia przy rozruchu. Po wymianie przewodów na grubsze (5x25 mm²) problem ustąpił. Podkreślono konieczność wykonania pomiarów prądu rozruchowego i impedancji oraz konsultacji z elektrykiem przemysłowym lub automatykiem, aby dobrać odpowiednie zabezpieczenia i ewentualne stabilizatory napięcia. Rozruch gwiazda-trójkąt jest tańszy, ale mniej elastyczny, natomiast softstarty są droższe, lecz oferują lepszą kontrolę nad rozruchem silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA