logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokta Makro Multi Kruzer – niestabilność, „pruszenie” od nowości, regulacja trymerów

Victor777 21 Kwi 2025 12:00 417 3
REKLAMA
  • #1 21526063
    Victor777
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Jak poprawić stabilność wykrywacza metali Multi Kruzer?
    „Pruszy” nawet przy niewielkiej czułości 30, na wszystkich ustawieniach i na wszystkich częstotliwościach.
    Bez cewki problemu nie ma.
    Urządzenie tak samo zachowuje się na otwartej przestrzeni, więc zakłócenia zewnętrzne odpadają.
    Taka sytuacja jest od nowości - 5 lat, jednak dopiero gdy zobaczyłem, jak cicho, do czułości 90 działa inny egzemplarz, olśniło mnie, że to usterka.
    Przelutowałem układy, tj. wzmacniacze i przełączniki…
    Nie mam schematu, a może to problem regulacji jednym z trzech trymerów wewnątrz…, ale którym?
    Pozdrawiam.

• REKLAMA
  • #2 21527083
    Norbert 1981
    Poziom 21  
    Ocena: 157
    Próbowałeś przesunięcia częstotliwości?

Dodano po 2 [minuty]:

Ja mam ten sam wykrywacz i zachowuje sie podobnie ale idzie go ustawic. Ale trzeba na dworze nie w domu
  • REKLAMA
  • #3 21528436
    wojtekgadzina
    Poziom 1  
    Po 5 latach użytkowania zakładam, że sprzęt był dobrze dostrajany do gruntu?

U mnie często zachowuje się tak przy mocno zmineralizowanej glebie, ale chodząc po takim terenie, trzeba się przemęczyć, bo zawsze sieje, co nie poza komfortem nie przeszkadza w poszukiwaniach (niestety traci na zasięgu).

Kolejna sprawa, na filmiku nie widać, jak owinięty jest kabel na sztycy przy cewce... ale zakładam, że kolega temat zna i owinął poprawnie. :)
  • #4 21528531
    Victor777
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    >>21527083 Sprzęt zachowuje się podobnie w terenie i w domu, tzn. są słyszalne zakłócenia nawet poniżej czułości 30, tak jak na filmie, pomimo zmian częstotliwości.
    Na filmach z poszukiwań, z tym modelem, zamieszczanych w sieci stabilność jest zdecydowanie większa.

Dodano po 14 [minuty]:

[postid]21528436[/p>>21528436 Tak, wiem o kablu, mineralizacji… Probowałem już wszystkich zmian w ustawieniach sprzętu, podstawiałem cewkę od anfibio i nie ma poprawy.
    Możliwe, że to problem spasowania elektroniki z cewką.
    Gdy go kupowałem w sklepie, sprzedawca twierdził, że sprzęt jest słyszalny, bo jest tak głęboki i czuły, jednak po porównaniu z filmami w sieci uważam że coś jest nie tak.
REKLAMA