logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rozdzielnica 3-fazowa w domu, SPD 3+1 typ 2 – podłączenie do PE z WLZ, brak bednarki

kamil_gs 21 Kwi 2025 22:31 747 5
REKLAMA
  • #1 21526645
    kamil_gs
    Poziom 9  
    Cześć, muszę zrobić na nowo rozdzielnicę 3-fazową w domku jednorodzinnym.

Aktualna wygląda tak Rozdzielnica elektryczna z dużą liczbą przewodów i wyłączników nadprądowych w domku jednorodzinnym.

Podział PEN jest zrobiony zaraz za licznikiem i do domu wchodzi już 5-żyłowy przewód. (Obstawiam 6mm2)

Zastanawiam się nad SPD. Czy 3 1 typu 2 w tym wypadku będzie dobry? Zadziała w razie potrzeby tak, jak powinien, jeśli podłączę go do PE z WLZ? Wydaje mi się, że nie ma tam wyprowadzonego podłączenia do bednarki, bo wszystkie PE są skręcone na szynie i jedynym grubym przewodem jest ten już zalicznikowy.
    Jakby dołożyć uziom wbijany w ziemię i do niego dać PE 6mm2 było by dobrze ?

Ta jedna rzecz mi nie daje spokoju, bo dobrze by było mieć ogranicznik przepięć,
  • REKLAMA
  • #2 21526783
    cz4rnypan
    Poziom 18  
    Ocena: 83
    Najlepiej na początek narysować prosty rysunek przedstawiający Twoją sytuację, podać jaki masz układ sieci oraz czy budynek zawiera instalację odgromową.
    Gdzie znajduje się uziemiona główna szyna wyrównawcza w budynku, i czy przewód PE będzie docelowo do niej podłączony?
    Jak wygląda instalacja uziemiająca?
    Wszystko powyższe można przedstawić na prostym rysunku, o którym pisałem na początku - wtedy będzie łatwiej rzeczowo doradzić.
  • REKLAMA
  • #3 21527308
    kamil_gs
    Poziom 9  
    No więc tak,
    instalacji odgromowej nie ma.
    Sieć najpewniej jest TN-C, raczej standard 0,4 kV Enea
    (Brat ma zerknąć w papiery albo zadzwonić do ZE)

Niestety złącze kablowe jest wyjątkowo szczelnie zasłonięte i zaplombowane, ciężko coś zobaczyć.
    Będąc tam odginałem osłonkę i widziałem dwa żółto-zielone z jednej strony złącza i coś, co mogło być niebieskie z drugiej. Podział jest nie doziemiony, nie ma żadnej bednarki czy przewodu przy skrzynce głównej.
    Szkoda, że nie zrobiłem żadnego zdjęcia, jak tam byłem.

Co do GSU wewnątrz, to też nie widziałem.
    Jedyne, co dało się ustalić, to że wszystkie wewnętrzne obwody były spięte na szynie zaciskowej tej pseudo rozdzielnicy i podłączone do PE z WLZ (analogicznie linia N).
    W weekend pojadę i odkręcę ją od ściany, może coś znajdę, choć nie liczę na to za bardzo.
  • REKLAMA
  • #4 21527653
    cz4rnypan
    Poziom 18  
    Podstawą skutecznej ochrony przeciwprzepięciowej jest instalacja uziemiająca na obiekcie. Oczywiście ma ona większe znaczenie dla ograniczników przepięć typu 1.
    W Twoim przypadku nie wiemy jak wygląda taka sytuacja, możemy gdybać, że w złączu przy budynku uziemiony został przewód PEN i na tym uziemieniu bazuje cała instalacja budynku - PE Twojej instalacji. Jeżeli to złącze operatora, to uziemienie należy też do operatora.
    Punkt rozdzielenia na PE i N następuje w ww. złączu, do rozdzielnicy wchodzi 5-żyłowy WLZ.
    W tym miejscu mamy układ sieci TN-C-S i dla takiej sieci, pod kątem budowy najlepszym rozwiązaniem jest ogranicznik przepięć w układzie 3+1, który ma wiele zalet w porównaniu do ogranicznika 4-polowego (polecam post https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4116463.html#21512646).
    Jeżeli nie ma instalacji odgromowej, budynek nie góruje nad okolicą, brak jest zasilania linią napowietrzną - można zasugerować ogranicznik przepięć warystorowy typu 2, ewentualnie typu 1+2,
    W odniesieniu jeszcze do instalacji uziemiającej, jeżeli budynek (odbiorca) nie posiada żadnego uziemienia to dobrze byłoby wykonać np. uziom otokowy, z wąsem wyprowadzonym pod modernizowaną rozdzielnicę, i stworzyć GSU/GSW do której podłączony by został przewód PE z rozdzielnicy oraz w razie potrzeb pozostałe części przewodzące, które tego wymagają.
    Robi się z tego większa robota, no ale tak to powinno wyglądać jeżeli chodzi o zapewnienie skutecznej ochrony przeciwprzepięciowej.
  • REKLAMA
  • #5 21528708
    cz4rnypan
    Poziom 18  
    Mamy więc zasilanie z linii napowietrznej, zastanowiłbym się więc nad ogranicznikiem typu 1+2.
    Przekroje PE takiego wtedy będą wymagane o przekroju 16mm2, więc trzeba by było o tym pamiętać.
    Uziemienie obiektu przy modernizacji instalacji elektrycznej jest bardzo ważną rzeczą, więc jeżeli to ma być na ten moment uziom szpilkowy, to lepsza taka instalacja niż żadna.
    Docelowo najlepiej by było wykonać uziom otokowy, dobrze by było o możliwie niskiej rezystancji uziemienia np. 10 omów, ze względu na ograniczniki przepięć (w szczególności typu 1).
    Co do aparatów elektrycznych, nikt Ci nie dobierze tutaj parametrów aparatów elektrycznych w rozdzielnicy, tym bardziej nie znając specyfiki Twojej planowanej instalacji. Jedynie co mogę doradzić, a w zasadzie zapytać - po co wyłącznik różnicowoprądowy typu B? Do zwykłych domowych instalacji wystarczą typu A.

Oczywiście wszystko powyższe proszę traktować z dystansem, może warto by było zrobić na tę modernizację projekt przez osobę z uprawnieniami, czy to projektanta czy elektryka, a wiadomości na forum traktować jako dodatek?
  • #6 21529520
    kamil_gs
    Poziom 9  
    Większość udało się ustalić zdalnie.
    Przyłącze tak jak zakładałem TN-C, napowietrzne.
    Podział PEN przez Enea za licznikiem nieuziemiony.

Uziom otokowy to robota na przyszłość, w tym domu jest wiele ważniejszych rzeczy do zrobienia na już. Stoi na skraju lasu, dookoła pełno drzew i kilka innych budynków, szanse na trafienie piorunem są dość małe.
    Zostawię miejsce w rozdzielnicy, aby móc dodać SPD w przyszłości.

Myślę, że zrobię tak; wbiję uziom szpilkowy i bednarką wejdę pod nową rozdzielnicę, tam zrobię GSU (bo tej na pewno też nie ma).
    Z GSU 16 mm² do złącza izolacyjnego w rozdzielnicy, również do niego PE z WLZ oraz wyjście na szynę zaciskową rozdzielnicy.

W tym wypadku tak będzie najlepiej. Jeśli nie, to mnie poprawcie.

Reszta będzie wyglądać tak:
    FR 40 A
    RCD typu B 25 A

Zabezpieczenie przedlicznikowe jest C32

Boczna ściana starego domu z napowietrznym przyłączem elektrycznym, skrzynką elektryczną i widocznym przewodem oraz żółtą rurą przy ziemi.
    Stary dom z białą, łuszczącą się elewacją, napowietrznym przyłączem elektrycznym i skrzynką elektryczną na ścianie.
REKLAMA