logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modernizacja instalacji domowej w mieszkaniu w bloku. Sieć 1 fazowa 2-3 przewodowa.

60jarek 12 Cze 2026 19:06 252 8
  • #1 21920081
    60jarek
    Poziom 28  
    Ocena: 504
    Zasilanie mieszkania w bloku 2 przewody zasilające, sieć jednofazowa 25 A 5 kW (na korytarzu główny bezpiecznik CZ25A zamontowali w domu 25A(tyle bo różny sprzęt się naprawiało może teraz zmienię umową na mniejsze kW bo ciut większa opłata) w mieszkaniu mała kawalerka w bloku. Chce do niej dodać SPD (PE czekam powinni zrobić? -projekt na przyszłość skoro przerabiam instalacje to od razu to przewiduję w skrzynce rozdzielczej).
    Sieć częściowo zmodernizowana na 3 przewody w mieszkaniu -dalsza wymiana przewodów instalacji trwa. Pytanie jakie przyłącze mam obecnie? TNC najprawdopodobniej. Tak naprawdę nikt nie jest w stanie mi powiedzieć, zakład energetyczne nic na umowie poza przyłącze 25A nie napisał -mam pytać się we wspólnocie, wspólnota wysłała do elektryka co teraz w bloku zrobił porządek z instalacji pod kontem uziemienia itp, elektryk -będzie u mnie na dniach w tej sprawie lada dzień niech się w końcu określą co i jak dalej".
    Skoro modernizacja instalacji domowej to od razu SPD trzeba dołożyć itp wiem wszystko się rozbije o PE itp.
    Więc proszę o podanie jaki SPD zamontować np 2P T1+T2 BC czy inne na dwa przewody N+L z PE do tego mieszkania w bloku ,wiadomo elektronika wszechobecna w domu.
    Wiem napiszecie zaczynam od du...strony itp. nie ma to znaczenia bo kwestia czasu kiedy będzie PE, a ja muszę tak przygotować swoją instalację domową na 3 przewodach żeby była gotowa do podłączenia -to moje zadanie chwilowo choroba wyłączyła mnie z tego wracam do formy. Robię to dla siebie. Mam taką możliwość że robię to etapami. Potem będzie więcej szczegółów i pełen opis.
    Praktycznie wszystko mam i chce podłącz SPD. Pomóżcie mi je dobrać i wybrać takie które spełni swoje zadanie -trochę wiedzy mi ubyło w tym temacie.
    Jakie mam zakupić wybrać SPD -ogranicznik napięć i jakiej firmy?
    Dopiero potem w temacie zajmę się pełną prawidłowo wykonaną instalacją w moim mieszkaniu pili mnie ten zakup SPD więc proszę o pomoc w wyborze itp. (w cenie średniej wyższej kwestia ile zapłacę i co z kosztem jego wymiany w razie uszkodzenia). Robię to dla siebie.
    Proszę o pomoc.
    Proszę pisać poprawnie symbole jednostek fizycznych - tym razem poprawiłem. [T.M.]
  • #2 21920120
    domsat
    Poziom 23  
    Ocena: 174
    Do mieszkania w bloku  2 x SM20-C/1 Simet. Rozsądnie, realnie.
  • #3 21920128
    60jarek
    Poziom 28  
    domsat napisał:
    Do mieszkania w bloku  2 x SM20-C/1 Simet. Rozsądnie, realnie.

2P akurat przeglądam i nie za bardzo widz w sklepach 1p tak. Nie znam specyfiki jego chciałem zobaczyć bo oznaczenie C/1 to nie za wiele mówi obecnie.
    Możesz spojrzeć co jest dostępne na Allegro? jak z wkładkami dostępność czy cały wymieniamy?
    Z ulotki z net to się nic nie dowiedziałem po za wymianą co 2 lata.
    ja szukam 2P tu akurat 1P występuje -też można x2, bardziej preferowałbym klasa B/C, jak pisałem T1+T2 B/C 2P (2P dopisałem)
    Czy te coś warte?

Modernizacja instalacji domowej w mieszkaniu w bloku. Sieć 1 fazowa 2-3 przewodowa.
  • #5 21920158
    60jarek
    Poziom 28  
    domsat napisał:
    1. https://www.tim.pl/ogranicznik-przepiec-typ-t...simtec-sm20c1-275-85101000/p/1115-241AA-SI001
    2. nie ma B/C, jest T1+T2, ale ich nie ma żadnej potrzeby stosować w mieszkaniu
    3. ten pomarańczowy ogranicznik to tandeta

B/C nie ma?Czyli są tylko T1+T2 lub T2.
    Tak ponoć Adelid ma złą opinię.
    To ten co polecasz warty uwagi T2:
    Tu muszę się zapytać jak się to ma ten SPD do mojej mocy przyłącza 25A 5 kW? Z tego co wiem moc przyłącza nie ma na to wpływu.
    Tyle mocy już nie potrzebuję obecnie, może uda się zmienić umowę będzie taniej.

Dodano po 2 [godziny] 17 [minuty]:

Sprawę doboru SPD uważam za zakończoną, chyba że ktoś ma inne propozycje?
    Teraz zajmę się doborem przełącznika różnicowoprądowego zwanego "roznicówką" RCB lub RCCB do bojlera 1,4 kW i mieszkania.
    Tu muszę dodać że chcę dwa zastosować jeden na bojler drugi na mieszkanie.
    Muszę opisać jak to planuję i rozkład mieszkania: Przedpokój gdzie jest skrzynka bezpiecznikowa 2 gniazda na osobnych przewodach i oświetlenie osobny przewód. łazienka 2 gniazda w tym jedno do bojlera drugie do pralki i kolejny oświetlenie.
    Ze skrzynki bezpieczników idzie do pokoju przewód do kolejnej skrzynki bezpiecznikowej która zasila pokój. W pokoju są po 2 gniazda na osobnych przewodach i jedno na 1 przewodzie, oświetlenie na osobnym przewodzie.
    Chcę ten układ zachować ze względu że w pokoju wiadomo naprawia się też sprzęt -czyli kolejna skrzynka z bezpiecznikami do której idzie wspomniany przewód z bezpiecznika głównego w przedpokoju.
    Dalsza praca zależy co wymyśli i stwierdzi elektryk co tam jest lub nie ma -bo teraz mam 2 przewody zasilające mieszkanie (trzeci jest ale nie podłączony) N i L może dojdzie trzeci PE czy PEN itp potem do tego wrócę.
    To sieć najprawdopodobniej TN-C -więc zobaczymy co dalej da się zrobić w tym układzie itp więc różnicówka może odpaść.
  • #6 21920297
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3486
    60jarek napisał:
    Zasilanie mieszkania w bloku 2 przewody zasilające, sieć jednofazowa 25A
    60jarek napisał:
    Teraz zajmę się doborem przełącznika różnicowoprądowego zwanego "roznicówką" RCB lub RCCB do bojlera 1,4 KW i mieszkania.
    Tu muszę dodać że chcę dwa zastosować jeden na bojler drugi na mieszkanie.
    Zaproś fachowca do projektowania i wykonania instalacji.
  • #7 21920300
    domsat
    Poziom 23  
    Ocena: 174
    "Zaproś fachowca do projektowania i wykonania instalacji."
    Popieram ten pomysł.
  • #8 21920304
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3486
    60jarek napisał:
    To sieć najprawdopodobniej TNC -więc zobaczymy co dalej da się zrobić w tym układzie itp więc różnicówka może odpaść.
    To wnioski które laik wyciąga z czytania fachowej literatury.
    Zaproś fachowca do projektowania i wykonania instalacji.
  • #9 21920359
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1609
    60jarek napisał:
    Sprawę doboru SPD uważam za zakończoną, chyba że ktoś ma inne propozycje?

60jarek napisał:
    Teraz zajmę się doborem przełącznika różnicowoprądowego zwanego "roznicówką" RCB lub RCCB do bojlera 1,4 kW i mieszkania.

60jarek napisał:
    Dalsza praca zależy co wymyśli i stwierdzi elektryk co tam jest lub nie ma -bo teraz mam 2 przewody zasilające mieszkanie (trzeci jest ale nie podłączony) N i L może dojdzie trzeci PE czy PEN itp potem do tego wrócę.

Kol. może tylko rozplanować gdzie chce mieć gniazdka a reszta to sprawa elektryka i od tego trzeba zacząć bo aby dobierać ograniczniki przepięć, aparaty do rozdzielnicy i trasy przewodów trzeba mieć odpowiednią wiedzę a ta z internetu laika wprowadza w błąd.
    60jarek napisał:
    To sieć najprawdopodobniej TN-C -więc zobaczymy co dalej da się zrobić w tym układzie itp więc różnicówka może odpaść.

Od znajomości układu sieci rozpoczyna się a nie kończy dyskusję - to jest podstawa.
    Autorze tematu najpierw konsultacja z elektrykiem a dopiero potem dyskusja na forum - o czym kol. wspomnieli wcześniej.
    Proszę pamiętać o poprawnym pisaniu symboli jednostek fizycznych to nie jest portal humanistyczny.
    Temat zamykam - po konsultacji z elektrykiem wystarczy wysłać prośbę o odblokowanie tematu.

Podsumowanie tematu

✨ Modernizacja instalacji elektrycznej w mieszkaniu w bloku z zasilaniem jednofazowym 25 A i początkowo dwuprzewodową siecią, częściowo przerabianą już na układ trójprzewodowy. Rozważany jest dobór i montaż ogranicznika przepięć (SPD) w rozdzielnicy podczas przebudowy instalacji, przy niepewnym stanie układu sieciowego i braku jednoznacznej informacji, czy obecnie jest to TN-C oraz jak wygląda dostępny przewód ochronny PE. Pojawia się pytanie, jaki typ SPD zastosować dla zasilania L+N bez pewnego PE oraz jak uwzględnić przyszłe wykonanie uziemienia i dalszą modernizację instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA