logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz liniowy Opticum W-20 – czy posiada separator napięcia? Antena ASR IQ do DVB-T

60jarek 28 Kwi 2025 18:06 444 13
REKLAMA
  • #1 21533727
    60jarek
    Poziom 28  
    Ocena: 509
    Tu dwa krótkie watki. Nie rozważamy samego położenia odbioru od nadajników itp.
    Jedno pytanie dotyczy tego wzmacniacza W-20 "Optikum z naklejki wynika".
    Pogrzebałem w internecie i napisali wzmacniacz liniowy 20dB impedancja we/wy 75Ω, zasilany od strony wejścia 5-12V pobiera 35mA -rozumiem od anteny jest opisu na naklejce kierunku sygnału TV.
    Pytanie moje brzmi czy taki wzmacniacz posiada w sobie separator napięcia czy napięcie sobie przez niego przechodzi dalej np do TV?
    Zbliżenie na wzmacniacz liniowy OPTICUM W-20 HD z metalową obudową i złączami F, leżący na drewnianym blacie.
    Drugie pytanie dotyczy obecnych anten Telmor ASR. Chodzi o odbiór TV naziemnej wszelkie mux jakie da się odebrać.
    Dawniej jak był sygnał analogowy problem z odbiorem TV w trudnym terenie to się kupowało antenę ASR IQ i zazwyczaj było po problemie, oczywiscie w/g potrzeb itp.
    Nadeszła era sygnału cyfrowego i pytanie czy te anteny ASR IQ nie maja problemy z odbiorem sygnału poszczególnych mux? Nie pamiętam dobrze, te anteny chyba były już do tego przystosowane, starsze modele przerabiali.
    Teraz będzie zakup tego typu anteny ze względu na położenie będzie to sygnał z około 50 -70 km (tego wątku nie poruszam to wyjdzie w praniu).
    Pytanie którą antenę typu ASR zakupić do odbioru sygnału cyfrowego TV, czy dalej aktualny model ASR IQ przy TV cyfrowej naziemnej mux które da się odebrać?
    Tu zdjęcie z internetu o jaką antenę chodzi przykład poglądowy:
    Antena telewizyjna Telmor ASR classic z metalową siatką i niebieskim elementem centralnym.
  • REKLAMA
  • #2 21533743
    D214d3k
    Poziom 39  
    Ocena: 633
    Wzmacniacz jest przeznaczony do nakręcenia na wyjście symetryzatora, więc nie ma tam wyprowadzonego zasilania (5-12)V
  • #3 21533747
    60jarek
    Poziom 28  
    D214d3k napisał:
    Wzmacniacz jest przeznaczony do nakręcenia na wyjście symetryzatora, więc nie ma tam wyprowadzonego zasilania (5-12)V

Coś mi tu nie pasuje pisze w jakimś sklepie ze potrzebuje zasilania 5-12 V od strony symetryzatora -może błędny opis.
    Czegoś tu nie rozumiem jak widać na naklejce, jak on działa, co z tym zasilaniem, możesz to wyjaśnić?
    Tu foto z jego naklejki wzmacniacza napisy:
    Cylindryczny wzmacniacz antenowy z czerwonym oznaczeniem VHF-UHF, dane techniczne na naklejce.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21534176
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2946
    60jarek napisał:

Coś mi tu nie pasuje pisze w jakimś sklepie ze potrzebuje zasilania 5-12 V od strony symetryzatora -może błędny opis.
    Czegoś tu nie rozumiem jak widać na naklejce, jak on działa, co z tym zasilaniem, możesz to wyjaśnić?
    Tu foto z jego naklejki wzmacniacza napisy:
    Cylindryczny wzmacniacz antenowy z czerwonym oznaczeniem VHF-UHF, dane techniczne na naklejce.

A od kiedy zasilanie wzmacniaczy antenowych jest od strony symetryzatora?
    Zawsze jest od strony odbiornika a od strony symetryzatora może ewentualnie mieć separacje lub jej nie mieć.
    Zasilanie: 12 V DC / 35 mA (od strony wyjścia) a wyjście jest gdzie można przykręcić wtyk F.
    Co do anteny ASR to one na ogół mają już wzmacniacz w sobie ale również nie nadają się do odbioru VHF. Posiada nowoczesny filtr SAW pasmowo-przepustowy 470-694MHz czyli tylko UHF.
    Każda antena odbiera sygnał cyfrowy. Nie ma anten cyfrowych .
    Zamiast wymyślać wymagania to podaj kod pocztowy miejsca odbioru.
  • #5 21534231
    60jarek
    Poziom 28  
    LeDy napisał:
    może ewentualnie mieć separacje lub jej nie mieć.

Dziekuję za odpowiedz, właśnie o ten szczegół mi chodzi - Bo wtedy to zmienia wszystko.
    Nie pisałem wszystkiego bo to nie jest tematem.
    Po prostu znajomy miał antenę prawdopodobnie ze wzmacniaczem jakąś do okólną padł mu zasilacz i zastosował wzmacniacz opisany i go nie zasilił. Więc trzeba samemu sprawdzić co tam na wyrabiał.
    Więc chciałem wiedzieć co tu jest grane z tym wzmacniaczem czy ma w sobie separacje napięcia.
    Akurat tu sytuacja się zmienia bo dawniej miał nadajnik bardzo blisko domu, a teraz będzie musiał ze względu na lokalizacje położenie pobierać sygnał z odległego nadajnika jak pisałem. Dodatkowo jeden mux ponoć jeszcze nadają ze starego nadajnika.
    Więc po sprawdzeniu instalacji dowiem się co tam teraz w trawie piszczy tak naprawdę.
    Prosił bym o informacje czy ten wzmacniacz jest z separatorem wbudowanym?
    Co do tej instalacji jak sprawdzę to wszystkiego się dowiem, co innego jak ci ktoś zgłasza problem gdzieś nakombinował coś tam w instalacji itp.
    LeDy napisał:
    Co do anteny ASR to one na ogół mają już wzmacniacz w sobie ale również nie nadają się do odbioru VHF. Posiada nowoczesny filtr SAW pasmowo-przepustowy 470-694MHz czyli tylko UHF.

Anteny ASR IQ dobrze się sprawdziły swego czasu, za chwile usłyszę od kolegi a UKF odbiorę itp.?
    Dlatego o niej od razu pomyślałem.
    Jak skończy się na wymogu odbioru "470-694MHz czyli tylko UHF" to trzeba będzie zastosować tą.
    Inaczej rozważam ta starszą ASR IQ, za względu że dojdą jeszcze inne nadajniki po drodze i niemieckie.
    Tu do tematu doboru anteny ze względu na położenie i lokalizację trzeba podejść na spokojnie to potem dobór właściwej wersji anteny do oczekiwań kolegi.
    Jak możesz to daj link do opisu tej wspomnianej z filtrem SAW.
    IQ charakteryzowała się tym że super radziła z odbiorem sygnału z kilku nadajników o różnej mocy i tu mam z tym do czynienia
    no i czy UKF też go interesuje.
    Muszę trochę temat przemyśleć i dostosować się do tego czego będzie oczekiwał ten kolega od instalacji anteny, to wtedy dobór itp.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21534262
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1042
    60jarek napisał:
    Pogrzebałem w internecie i napisali wzmacniacz liniowy 20dB impedancja we/wy 75Ω, zasilany od strony wejścia 5-12V pobiera 35mA -rozumiem od anteny jest opisu na naklejce kierunku sygnału TV.
    Pytanie moje brzmi czy taki wzmacniacz posiada w sobie separator napięcia czy napięcie sobie przez niego przechodzi dalej np do TV?
    Tego typu wzmacniacze liniowe z zasady przeznaczone są do anten pasywnych i nakręca się je na wyjście symetryzatora zamontowanego w antenie. Zasilanie są od strony odbiornika przez wyjście TV. Zasilanie nie powinno przechodzić przez niego, gdyż będzie powodować zwarcie (czasem zdarzają się takowe uszkodzone).
    60jarek napisał:
    Prosił bym o informacje czy ten wzmacniacz jest z separatorem wbudowanym?
    Cytat ze strony importera W-20 ...
    Cytat:
    Wzmacniacz przeznaczony jest do stosowania z zewnętrznymi antenami kierunkowymi z symetryzatorem zakończonym gniazdem F.
    Wzmacniacz należy wkręcić bezpośrednio w gniazdo symetryzatora przy antenie i podać mu napięcie 5-12 V z odbiornika lub zasilacza.

60jarek napisał:
    IQ charakteryzowała się tym że super radziła z odbiorem sygnału z kilku nadajników o różnej mocy i tu mam z tym do czynienia
    no i czy UKF też go interesuje.

IQ nie jest gwarantem dobrego odbioru. Szczególnie gdy poziomy sygnałów bardzo się różnią. Tutaj masz to wyjaśnione - https://youtu.be/2TtMFIzpTAo
    W poniższej tabelce masz podane w skrócie podstawowe parametry aktualnie produkowanych anten ASR

Tabela porównawcza anten DVB-T2 rodziny ASR firmy Telmor, prezentująca modele i ich parametry techniczne.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 21534298
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2946
    60jarek napisał:

Anteny ASR IQ dobrze się sprawdziły swego czasu, za chwile usłyszę od kolegi a UKF odbiorę itp.?
    Dlatego o niej od razu pomyślałem.
    Jak skończy się na wymogu odbioru "470-694MHz czyli tylko UHF" to trzeba będzie zastosować tą.
    Inaczej rozważam ta starszą ASR IQ, za względu że dojdą jeszcze inne nadajniki po drodze i niemieckie.
    .

Dalej myślisz o ASR starsza czy nowsza. Pasmo VHF jest nadawane również w polaryzacji V a jakoś niczego tam nie widzę w tych antenach do takiego odbioru.
    Nawet na VHF-H wygląda cienko. Kod pocztowy wyjaśniłby jak nadają w tej okolicy i jaka potrzebna antena.
    Tak wygląda sam dipol na pasmo VHF.

Wzmacniacz liniowy Opticum W-20 – czy posiada separator napięcia? Antena ASR IQ do DVB-T
    To jest tam, VHF-MUX-8, nadawane. Metro, Nowa TV, Republika, ViDoc TV, Telewizja WP, wPolsce24 oraz Zoom TV.
  • #8 21534330
    60jarek
    Poziom 28  
    _kli_ napisał:
    IQ nie jest gwarantem dobrego odbioru.

Dzięki za odpowiedz, bardzo fajnie i przystępnie to wszystko wytłumaczone.
    Jak się ma sprzęt to można wszystko ustawić odpowiednio (wzmocnienie poszczególnych mux itp)
    To troszkę odbiegając od tematu, jak możesz daj link do wzmacniacza raczej filtra pasmowego, takie coś mnie interesuje.
    Wiem wszystko zaczyna się w pierwszym stopniu wzmacniacza nawet IQ, jak on działa itp
    Znamy zasadę działania wzmacniacza antenowego wiemy kiedy obcina sygnał danego mux i z jakiego powodu (nawet obcego sygnału jaki gdzieś powstanie w okolicy).
    To w ramach już mojej instalacji chciałbym to przetestować, takie porządne przedwzmacniacze z regulacją mux to nie są tanie rzeczy.
    Ale ja dla siebie to bym zainwestował w taki.
    Obecnie u mnie to rodzaj partyzantki bo mam antenę ze wzmacniaczem i do tego tłumik, na moje potrzeby sygnał z anteny "ujdzie w tłoku", ale ja bym chętnie ten sygnał z poszczególnych mux poprawił.
    Tam u tego znajomego to dopiero po zapoznaniu się dokładnym w sytuacji i z jego instalacją zadziałam, na początek usprawnię jego istniejącą instalacje, a dopiero potem zajmiemy się co zrobić dalej, już wiem że chce tylko na jednym tv odbierać sygnał tylko TV i nic więcej. Czy u niego będzie prosta sprawa, raczej nie bo jeden mux ma nadajnik w pobliżu domu -to może być całkiem poważny problem.
    Dlatego u siebie bym chętnie po eksperymentował na własnej instalacji.
    Wiem to wszystko się rozbija o odpowiedni sprzęt do pomiaru oczywiscie takiego nie mam bo nie zajmuję się tym na co dzień, ale chętnie u siebie sprawdził bym taki wzmacniacz pasmowy w działaniu (warunki domowe, zawsze mam gdzie go potem wykorzystać). "Trochę to robota po omacku, ale każdy orze jak może".
    Jak na filmiku pojawia się w okolicy inny sygnał i cała robotę szlak trafia.
    Jak instalacja wykonana od początku perfekcyjnie to potem pozostaje tylko to wszystko prawidłowo wyregulować. (ja to na piechotę będę robić poszczególne mux regulacja sygnału, ale kto mi zabroni czasu mam pod dostatkiem, no i może skuszę się na jakiś przyrząd do pomiaru w rozsądnej cenie do zastosowania domowego chętnie widziane propozycje z Ali Express przyrządem też nie pogardzę o ile do czegoś się nadaje).
    "Zasada brzmi biedny dwa razy traci, a bogaty płaci za dobrą instalacje i serwis dobrze wykonanej instalacji". Dawno nie zajmowałem się tym bo nie miałem takiej potrzeby, ale już chyba przyszedł ten czas.
    Wiem za chwile padnie podaj lokalizację i zobaczymy co z niej wynika i czego ci tak naprawdę w instalacji potrzeba od doboru anteny itp.
    Wiemy jak to działa, to czas dopasować się do tej wiedzy.
    Ja np u siebie po prostu mam typowa instalację szeroko pasmowy wzmacniacz w antenie i tłumik sygnału, czy to się uda to się dowiem na własnej skórze.
    1. Jaki niedrogi przyrząd do pomiaru sygnałów mux w rozsądnej cenie?
    2. Jaki wzmacniacz filtr pasmowy polecacie do regulacji wzmocnienia poszczególnych mux ile kosztują?

Wszystko jak na filmiku wyjdzie w praniu po dokonaniu właściwego pomiaru tego co mamy z anteny na obecną chwilę i co chcemy mieć -od tego będzie wszystko zależało co dalej robić i jaką antenę stosować i do niej inny osprzęt od wzmacniacza po filtry pasmowe na dany mux itp. Wiemy już jak się za to zabrać.
    Jak się dowiemy na czym stoimy to dopiero dalej trzeba będzie działać -pomiar lokalizacja podstawa.

Dodano po 35 [minuty]:

LeDy napisał:
    Pasmo VHF jest nadawane również w polaryzacji V

Spokojnie wiedzy trochę posiadam, dawno w tym temacie się nie zagłębiałem.
    Wiec co nieco se przypomnieć musiałem, właśnie żeby np tego problemu z polaryzacją V wtopy uniknąć.
    Powoli za to się wezmę, trzeba zobaczyć co obecnie i skąd nadają.
    Co odbiera antena z eteru na swoim wzmacniaczy itp.
    Jak się to dowiem to wnioski sam wyciągnę.
    Czy stara antenka wyleci czy tylko wystarczy te mux odpowiedni sygnał ustawić właśnie z wykorzystaniem np odpowiedniego np wzmacniacza pasmowego dla danego mux na tym czym obecnie dysponuję.
    Ja u siebie przed laty ustawiłem wszystko i z tego nie korzystałem, bo sat oglądam.
    Teraz ten znajomy ze swoja instalacją zaintrygował, to za razem dwie pieczenie trzeba upiec na jednym ogniu.
    Nadajniki sprawdzimy skąd i co nadają obecnie.
    Ważne ze wiemy co trzeba na początek wiedzieć i dokonać pomiarów.
    Przyrząd potrzebny i dobry filtr wzmacniacz do ewentualnych prób jak to wszystko wypadnie.
    1, Pomiar przyrząd potrzebny, kopię co tam na AliExpress maja i w jakiej cenie.
    Może jakieś sugestie, wiadomo ze kasą nikt nie pachnie, ale to na własne potrzeby.
    Powoli przejdziemy do konkretów jak lokalizacja itp cierpliwości.
    Ja nawet nie wiem czy obecnie mux są płatne darmowe itp, bo Sat TNK mi wystarcza a DVBT to taki dodatek -wiesz naciśnięcie przycisku z pilota do przełączenia rodzaju odbioru czasami bylem do tej pory za leniwy.
    Jak koledze pomogę to raczej z nudów i dla siebie z rozrywki, no i swoją wiedzę uzupełnię. Jeden filmik z tematu i człowiek już wraca na właściwe tory.
    Wiem chcesz właściwie przekazać wiedzę i pomóc, powoli to ogarnę -bez pomiarów to jestem w czarnej d... . Poza lokalizacją nadajników z net.
  • Pomocny post
    #9 21534374
    _kli_
    Poziom 41  
    60jarek napisał:
    Jaki niedrogi przyrząd do pomiaru sygnałów mux w rozsądnej cenie?

Trudno cokolwiek polecić, skoro dwa różne egzemplarze tego samego modelu potrafią pokazać diametralnie różne pomiary. Okazuje się że w porównaniu z markowym miernikiem obydwa mogą pokazywać bzdury - https://youtu.be/gbcqG6dZBuw?t=1152
    60jarek napisał:
    Jaki wzmacniacz filtr pasmowy polecacie do regulacji wzmocnienia poszczególnych mux ile kosztują?

Używany przez Mikiego MSP3-5G (32 kanały) kosztuje ok. 1 tys. zł. Podobny z Telmor'a, to wydatek ok. 700 zł - Link.
    60jarek napisał:
    jak możesz daj link do wzmacniacza raczej filtra pasmowego, takie coś mnie interesuje

Małych filtrów i wzmacniaczy na pojedyncze kanały w Polsce nikt nie produkuje. Elementy spełniające potrzeby twojej instalacji możesz zamówić coś w Czechach - https://www.teroz.cz/obchod/
    Niedawno zakończono aukcję 5G w paśmie 700 MHz. Zatem niebawem w Polsce w eterze może pojawić się niepożądany sygnał w bezpośrednim sąsiedztwie pasma telewizyjnego. W niektórych lokalizacjach mogą pojawić się problemy z LTE w paśmie 400 MHz - Link.
    60jarek napisał:
    Ja nawet nie wiem czy obecnie mux są płatne darmowe

Wykaz mux'ów - https://dvbt2wpolsce.pl/wazne/telewizja-naziemna-wykaz-programow (mux-4 kodowany :!:)
  • #10 21534408
    60jarek
    Poziom 28  
    _kli_ napisał:
    Okazuje się że w porównaniu z markowym miernikiem obydwa mogą pokazywać bzdury -

Tak jak piszesz i na filmiku. Ktoś kto ma firmę itp to ma co robić.
    Mi nie pozostanie nic innego jak kupno taniej zabawki mało co wartej i dostrojenie się do paru mux na przyzwoitym poziomie.
    Jak piszesz za wiele nie zdziałam, ale coś tam zawsze zrobię.
    Dlatego kiedyś olałem tv naziemną.
    Super wszystkie informacje w kupie.
    Temat rzeka, tu jeszcze kolejne zakłócenia, b... w eterze i bądź tu mądry.
    Zobaczę co z tego wyjdzie, trochę praktyki i doświadczenia może być pomocne.
    Dziwi mnie że tych filtrów pasmowych nie produkują na potęgę, to niezły w dzisiejszej dobie interes.
    Kilka filtrów i było by po problemie z szeroko pasmowym wzmacniaczem liniowym w antenie.
    Dziś wpadnie do mnie ten kolega, pogłówkuję i coś tam wykombinujemy.
    Dziękuję serdeczne za pomoc, ktoś kto ma troszkę wiedzy to sobie uzmysłowi co go czeka przy prostej instalacji domowej do TV.
    To teraz wiem skąd taki wysyp na AliExpress filtrów pasmowych itp.
    Dziękuję raz jeszcze.
    Jak kto coś ciekawego znajdzie w net czy na AliExpress z przyrządów i filtrów to prosił bym o informacje dolny przedział cenowy.
    Wiemy co w trawie piszczy i jak się za to zabrać dzięki wielkie.
    ps. właśnie sobie przypomniałem że mam skaner częstotliwości i tam mam poziom sygnału itp skorzystamy z tego też, traktuję to jako "doświadczenie".

Dodano po 1 [godziny] 43 [minuty]:

U kolegi problem rozwiązany, po prostu padł mu zasilacz 5V do jego cudownej anteny do okólnej.
    Przedstawiłem mu jego ewentualne przyczyny np zakłóceń sygnału.
    Jak wyrazi ochotę to mu dalej pomogę bo nie bez wpływu jest jego lokalizacja w pobliżu nadajnika z którego nie korzysta przy odbiorze sygnału.
    Teraz mam czas dla siebie i chyba czas przejrzeć co po latach teraz mi proponuje TV naziemna.
    Zaryzykuję zakup taniego przyrządu coś tam poszukam, efektów za dużych to się po nim nie spodziewam lub mogą być raczej żadne -to może okazać się raczej gadżetem do ..... .
    Poszukam tłumika pasmowego nawet z tych droższych coś dla siebie, wiemy na ile to może pomóc i czy zda egzamin.
    Na Aliexpress widziałem coś podobnego zasilane z 5V z ustawianiem db dla danej częstotliwości o impedancji we/wy 50Ω to przykład.
    Widziałem też wzmacniacze regulowane fakt przeznaczone do TV C kablowej.
    Poszukamy zobaczymy co znajdę itp.
    Co do tego wzmacniacz w temacie jest to we/wy 75Ω z separatorem od strony anteny czyli płytki symetryzatora jak piszecie zasilany 5-12V z urządzenia np TV z jego głowicy lub zasilacza.
    To teraz czas przejrzeć "oferty" na wydanie kasy prawdopodobnie w błoto.
    Przyrząd markowy jak widzimy też potrafi głupoty pokazać, a kosztują nie mało.
    Tematu jeszcze nie zamykam bo nie wiem co kolejnego mnie spotka podczas drobnej modernizacji, ale już mojej instalacji domowej.
  • #11 21535765
    _kli_
    Poziom 41  
    60jarek napisał:
    rozważam tą starszą ASR
    60jarek napisał:
    Poszukam tłumika pasmowego nawet z tych droższych coś dla siebie, wiemy na ile to może pomóc i czy zda egzamin.
    Na Aliexpress widziałem coś podobnego zasilane z 5V z ustawianiem db dla danej częstotliwości o impedancji we/wy 50Ω to przykład.

Jeżeli chcesz kupić coś niesprawdzonego na Ali, ... to twój wybór. W razie potrzeby można dobrać i kupić coś markowego na naszym rynku. W tym filmie masz test filtrów LTE 700/800 zrobiony na starym modelu ASR.
    60jarek napisał:
    U kolegi problem rozwiązany, po prostu padł mu zasilacz 5V do jego cudownej anteny do okólnej.
    Przedstawiłem mu jego ewentualne przyczyny np zakłóceń sygnału.
    Jak wyrazi ochotę to mu dalej pomogę bo nie bez wpływu jest jego lokalizacja w pobliżu nadajnika z którego nie korzysta przy odbiorze sygnału.

Nie pisałeś jakie konkretnie problemy miał/ma twój znajomy, ale w dużej mierze mogą one wynikać z zastosowania nateny dookólnej. Jeżeli w pobliżu jest jakieś "doświetlenie" mux-3 :?:, to jemu tylko się wydaje że z niego "nie korzysta". Tak czy siak, taka antena odbiera jego mocny sygnał, który może mieć wpływ na poprawny odbiór innych mux-ów.
    60jarek napisał:
    Przyrząd markowy jak widzimy też potrafi głupoty pokazać, a kosztują nie mało

Miernik (wskaźnik) miernikowi nierówny. Ja np. mam dosyć dobry miernik T2 za ok. 3 tys., który także czasem potrafi strzelić babola. Każdy tego rodzaju sprzęt trzeba poznać i odpowiednio interpretować jego wskazania
  • #12 21535859
    60jarek
    Poziom 28  
    Dzięki za info, takie pomysły jak u tego kolegi z tą anteną cud to nigdy bym nie stosował, chyba tylko po to żeby potem wycinać wszystkie śmieci, co jak widać nie takie proste znając stado obcych sygnałów w około.
    Temat tłumików i filtrów w praktyce to mnie interesuje i mam teraz porównanie z tego nagrania.
    To temat rzeka, dobrze wiedzie co jest na rynku dostępne i co warte. Sytuacja w eterze zmienia się jak w kalejdoskopie.
  • #13 21535922
    _kli_
    Poziom 41  
    60jarek napisał:
    Temat tłumików i filtrów w praktyce to mnie interesuje i mam teraz porównanie z tego nagrania

Stosowanie ich bez analizy widma sygnału może być bezcelowe, bo nie zawsze są potrzebne.
  • #14 21536027
    60jarek
    Poziom 28  
    _kli_ napisał:
    Stosowanie ich bez analizy widma sygnału może być bezcelowe, bo nie zawsze są potrzebne.

Tak jak piszesz, mi zależało zobaczyć co się na rynku zmieniło itp.
    Sądziłem że rynek zasypany tymi filtrami itp, oraz przyrządami co są pomocne, wiadomo profesjonalne urządzenie każdy chce posiadać, ale ja nie wywalę kasy na potrzeby domowe.
    Co najwyżej drobne urządzenie co nieco pokaże co tam w eterze się dzieje, na tym będę bazował bo to mi pozostaje.
    Gdybym prowadził firmę itp to bym ten sprzęt posiadał.
    Napisałeś i inni wszystko w temacie,co trzeba wiedzieć.
    Reszta to praktyka i tyle, wiemy z czym się mierzymy.
    Montaż czego kol wiek to wróżenie z fusów bez pomiaru wcześniejszego, tylko zmierz jak nie masz czym ha ha!
    Tematu nie zamykam bo co chwila coś wyskoczy w praniu, zapytać warto o sprzęt itp dostępny na rynku.
    Tu se gość zrobił "przyrząd " chyba lepszy od chińczyka https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=youtube+analizator+widma

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Wzmacniacz liniowy Opticum W-20 jest przeznaczony do montażu na wyjściu symetryzatora antenowego i zasilany jest napięciem 5-12 V doprowadzanym od strony odbiornika (wyjścia TV). Nie posiada wbudowanego separatora napięcia, co oznacza, że napięcie zasilania przechodzi przez wzmacniacz do odbiornika, a brak separacji może powodować zwarcia w przypadku uszkodzeń. Wzmacniacze tego typu stosuje się do anten pasywnych, a zasilanie podaje się od strony odbiornika przez wtyk F. Anteny Telmor ASR IQ wyposażone są zazwyczaj we wbudowany wzmacniacz i filtr SAW pasmowo-przepustowy 470-694 MHz, co ogranicza ich działanie do pasma UHF, przez co nie nadają się do odbioru sygnału VHF, który jest nadawany w polaryzacji pionowej. Odbiór sygnału cyfrowego DVB-T jest możliwy na każdej antenie, jednak anteny ASR IQ mogą mieć problemy z odbiorem poszczególnych multipleksów, zwłaszcza w trudnych warunkach terenowych i przy różnej sile sygnałów. W dyskusji podkreślono znaczenie pomiarów widma sygnału i stosowania odpowiednich filtrów pasmowych oraz wzmacniaczy z regulacją dla poprawy jakości odbioru. Na rynku brakuje szerokiej oferty małych filtrów i wzmacniaczy na pojedyncze kanały, a profesjonalne urządzenia pomiarowe są kosztowne. Wskazano również na ryzyko zakłóceń ze strony sygnałów LTE w paśmie 700 MHz oraz 400 MHz, co wymaga stosowania filtrów LTE. Zalecane jest dostosowanie instalacji antenowej do lokalnych warunków odbioru, uwzględniając kod pocztowy i charakterystykę nadajników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA