logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gotowy bojler czy zbiornik bufor z grzałka co wybrać do autokonsumpcji z PV.

piters33 30 Kwi 2025 19:58 522 2
  • #1 21535603
    piters33
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Bufor ciepła/bojler

Jak wiadomo, magazyn ciepła lub energii do dofinansowania.
    Mam zamiar zainstalować magazyn ciepła do instalacji PV 3,5 kWp.
    Teraz pytanie, co polecacie: bojler CWU gotowiec, tylko takie bojlery mają min. 1,5 kW, jak wiadomo, mam instalację 3-fazową i max mogę na fazie osiągnąć 1 kW.
    Myślałem o zbiorniku buforowym i grzałce 3-fazowej 3x500 W, wtedy wystarczy 500 W na fazie z instalacji.
    Czy ktoś robił CWU z zbiornika buforowego 100 l?
    Jak tak, to jaki zbiornik polecacie, ma być do max 2 tys. zł.
    A dodam, że ma być to spięte z kotłem gazowym dwufunkcyjnym, który posiadam i można mu podać ciepłą wodę na wejściu; jak bufor nie nagrzeje, to dogrzeje kocioł.
  • #2 21535832
    jonson98
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Mam ten sam problem co Ty, zastanawiam się nad buforem z wężownicą higieniczna. A co do grzałek to chyba może być 1 fazowa bo jest bilansowanie międzyfazowe w liczniku
  • #3 21535833
    piters33
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    jonson98 napisał:
    Mam ten sam problem co Ty, zastanawiam się nad buforem z wężownicą higieniczną. A co do grzałek to chyba może być 1-fazowa, bo jest bilansowanie międzyfazowe w liczniku

No tak, jest bilansowanie, ale czy to faktycznie tak dokładnie rozliczają? Najlepiej autokonsumpcja na bieżąco.
    Zbiornik z wężownicą, tzn. obieg wody użytkowej przez nią, a podgrzewanie wody w zbiorniku, no bo jak inaczej? Reguły to odwrotnie się wykorzystuje zbiornik z wężownicą.
REKLAMA