logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] CWU 400l z grzałką, fotowoltaika off-grid – jaki zestaw do domu 7-osobowego?

hubert283 16 Cze 2025 09:42 1332 29
  • #1 21580668
    hubert283
    Poziom 5  
    Ocena: 3
    Witam szanowne grono użytkowników.
    Posiadam zasobnik CWU 300 litrów. Ogrzewam go kotłem na ekogroszek. Planuję modernizację, żeby nie palić cały rok tylko po to, żeby grzać ciepłą wodę. W domu jest 5 osób dorosłych i dwoje dzieci. Proszę o poradę, bo chciałbym założyć 400 litrów z grzałką i grzać fotowoltaiką off-grid, a w razie W paliwem stałym. Jaki zestaw dobrać do takiej instalacji i czy to w ogóle dobry pomysł. Bardzo proszę o poradę, co kupić. Jestem laikiem w tym temacie. Instalację oczywiście zakładałby mi uprawniony elektryk.
    Dziękuję za porady.
  • Pomocny post
    #2 21580776
    MichałS
    Poziom 35  
    Ocena: 669
    400l to duży zasobnik. Potrzebne będzie coś około 30kWh na zagrzanie do 70C, a taka ilość energii dostarczy instalacja 5kWp.

Bolączką jest to że trzeba będzie szukać grzałki 3F, albo pracować z grzałką 3kW. Niewiele falowników off_grid do grzania wody uciągnie taki zestaw. Na pewno nie Eco_boost-y.
  • Pomocny post
    #3 21581058
    kmarkot
    Poziom 31  
    Ocena: 356
    2X7 paneli fotowoltaicznych 450W podłączonych pod dwie przetwornice do grzania CWU podłączone pod dwie grzałki 2kW.
  • Pomocny post
    #4 21581500
    adse
    Poziom 27  
    Ocena: 252
    7x450W=3150W do grzałki 2000W?
  • Pomocny post
    #5 21581584
    techlock
    Poziom 33  
    Ocena: 482
    hubert283 napisał:
    chciałbym założyć 400 litrów z grzałką i grzać fotowoltaiką off-grid, a w razie W paliwem stałym

Czy chcesz wymienić obecny zasobnik, czy też zainstalować dodatkowy?
    Grzałka powinna być umieszczona na dole zasobnika.
    W zależności od wyboru przetwornicy czy tez falownika powinieneś mieć możliwość montażu odpowiedniej grzałki.
    Można zastosować grzałki 3 fazowe i zasilać je pojedynczo. np. 3kW można zasilać 3 x po 1kW.
    I nie jest tak różowo jak koledzy sugerują, to w idealnych warunkach nasłonecznienia.
    Instalacja co najmniej 6kWp, wygeneruje około 40kWh na dobę.
    W pochmurny dzień 10kWh.

Dokładnie to do podgrzania 1 litra wody o 1 stopień potrzeba 1,166 Wh, co wynika z:
    1 kWh=3,6 MJ
    Ciepło właściwe wody=4200 J
    3 600 000 / 4 200 = 857,14

T wody na zasilaniu = 10°C
    T wody pożądana = 65°C
    65-10 = 55
    400l x 55 x 1,166 = 25,65 kWh

Przykładowo grzałka o mocy 3kW musi pracować z pełną mocą przez 25,65/3=8,55 godziny dziennie
  • #6 21581600
    michalPV
    Poziom 31  
    Ocena: 703
    techlock napisał:
    Dokładnie to do podgrzania 1 litra wody o 1 stopień potrzeba 1,166 Wh, co wynika z:
    1 kWh=3,6 MJ
    Ciepło właściwe wody=4200 J
    3 600 000 / 4 200 = 857,14

T wody na zasilaniu = 10°C
    T wody pożądana = 65°C
    65-10 = 55
    400l x 55 x 1,166 = 25,65 kWh

Przykładowo grzałka o mocy 3kW musi pracować z pełną mocą przez 25,65/3=8,55 godziny dziennie

Tyle teoria

A praktyka jest taka:
    u mnie w niedzielę full słońce: woda na maksa zagrzana nawet o godz. 19ej
    poniedziałek: zero słońca, deszcz prawie cały dzień: temp. wody na termometrze podniosła się o 4-5 stopni. Cały dzień woda w kranie gorąca.
    we wtorek rano nadal w kranie gorąca woda. Dziś znów ma być cały dzień słonecznie a więc nadgoni się wczorajszy dzień.

W teorii liczysz podgrzanie całych 400l z temp. 10°C do temp. 65°C ale w praktyce NIGDY w zamieszkałym domu w bojlerze temp. nie schodzi do temp wody wodociągowej/ze studni z prostego powodu: kiedy z kranu leci już za chłodna to ją po prostu dogrzewamy (prądem sieciowym/kotłem CO) -> w zeszłym roku u mnie tak musiałem zrobić tylko x2 podczas kijowej pogody w trakcie okresu powodziowego we wrześniu a tak, to od końcówki marca do połowy października 1,6kWp i zbiornik 130l z gorącą wodą codziennie (oprócz wspomnianych 2 dni we wrześniu)

kmarkot napisał:
    2X7 paneli fotowoltaicznych 450W podłączonych pod dwie przetwornice do grzania CWU podłączone pod dwie grzałki 2kW.

Tu zapewne kolega się pomylił i miały być dwie grzałko po 3kW -> i wtedy by wszystko pasowało.

Dodano po 10 [minuty]:

hubert283 napisał:
    W domu jest 5 osób dorosłych i dwoje dzieci. Proszę o poradę, bo chciałbym założyć 400 litrów z grzałką i grzać fotowoltaiką off-grid, a w razie W paliwem stałym. Jaki zestaw dobrać do takiej instalacji i czy to w ogóle dobry pomysł.

Pomysł jak najbardziej dobry. Przy takim zużyciu i obecnych cenach zwróci Ci się w 2-3 sezony

Przy 400l jak zrobisz 7 paneli 450Wp z 1 przetwornicą do grzania CWU i grzałką 3kW zapewnisz gorącą wodę w lato.
    Jak zrobisz drugie 7 paneli 450Wp z drugą przetwornicą do grzania CWU i drugą grzałką 3kW zapewnisz gorącą wodę od marca do końca września.
    Resztę zagrzejesz kotłem CO bo i tak będzie działał (przynajmniej okresowo) czy to w marcu czy końcówka września.

I piszę to jako użytkownik przetwornicy do cwu z panelami 1,6kWp, która mi grzeje wodę w 130l zbiorniku trzeci sezon.
  • #7 21581612
    techlock
    Poziom 33  
    >>21580668
    Autor ma 7 osobową rodzinę, zasobnik obecny 300l podgrzewany na na bieżąco w miarę zużycia c.w.u. i to wystarcza.
    W większości model zużycia c.w.u. przypada na wieczorne godziny, gdzie PV już nie będzie podgrzewać wody.
    400litrów wystarczy na wieczór, rano woda zimna.

Wiem o czym piszę, grzeję 2 zasobniki tylko z PV o pojemności łącznej 550l i to wystarcza nawet w pochmurne dni, ale 3 dni pochmurne pod rząd i ciepła woda będzie mieć 30 stopni.

Wszystko zależy od modelu zużycia.
  • #8 21581921
    hubert283
    Poziom 5  
    Chcę wymienić obecny zbiornik na 400 l. Właśnie pytałem w miejscowym sklepie z artykułami wod-kan. Zbiornik 400 litrów z podwójną wężownicą i grzałką 3 kW koszt 4300 zł. Pan obsługujący twierdził, że te 3 kW wystarczy do zagrzania, tylko trzeba dobrać odpowiedni zestaw paneli itd., ale jak widać, ilu ludzi, tyle teorii.
  • #9 21581963
    michalPV
    Poziom 31  
    hubert283 napisał:
    ale jak widać, ilu ludzi, tyle teorii.

bo to:
    techlock napisał:

Wiesz ile kWh prądu potrzebujesz dziennie na zagrzanie wody? To jest wyznacznikiem ile potrzebujesz paneli PV
  • #10 21581969
    hubert283
    Poziom 5  
    No tego właśnie nie wiem, ale paląc w piecyku na drewno, zagrzewam przykładowo obecny zasobnik 300 litrów do 80 stopni. Starcza to na wieczorną kąpiel całej rodziny i poranne mycie naczyń itp. Wieczorem znowu trzeba palić lub dogrzewa się samo, jeśli włączony jest kocioł na ekogroszek, jeśli temperatura spadnie poniżej 45 stopni. Więc jaki zestaw PV byłby optymalny, aby zagrzać nowy 400-litrowy zbiornik? 7 czy też więcej paneli? I czy grzałka 3 kW rzeczywiście będzie wystarczająca?
  • Pomocny post
    #11 21581972
    michalPV
    Poziom 31  
    @hubert283 , chcesz odpowiednio dobrać to włącz na min. tydzień czasu grzanie cwu prądem i spisuj codziennie licznik prądu (taki co się do gniazdka wpina a do niego wtyczka urządzenia) ile ciągnie bojler.
    Trochę kasy na to pójdzie ale będziesz wiedział ile dziennie kWh potrzebujesz.
  • Pomocny post
    #12 21581973
    Piotrek#G
    Poziom 27  
    Ocena: 300
    Wiem, że zapotrzebowanie na ciepłą wodę to dosyć indywidualna sprawa, ale testowałem jakiś czas temu grzanie w bojlerze elektrycznym 120l i przy trzech dorosłych osobach zużycie wahało się pomiędzy 7 a 9 kWh na dobę, a przy 5 dorosłych i 2 dzieci w weekend skoczyło do 22 kWh/dobę.
    Grzanie bezpośrednio z sieci tylko w taryfie nocnej, termostat ustawiony na 80 stopni.
  • #13 21582077
    kmarkot
    Poziom 31  
    Ocena: 356
    https://allegro.pl/oferta/panel-fotowoltaiczn...alna-dystrybucja-wlasny-transport-17228641944

CWU 400l z grzałką, fotowoltaika off-grid – jaki zestaw do domu 7-osobowego?

https://allegro.pl/oferta/ja-solar-jam54d40-4...ul-pv-czarny-panel-fotowoltaiczny-17495857219

Pozostawię to bez komentarza albo z takim że grzałka do paneli została dobrze dobrana .
    https://ogarniaminternety.pl/jak-dobrac-grzalke-do-paneli-fotowoltaicznych/
    https://docs.google.com/spreadsheets/d/1Gq1dS...m-qfn2SUR8/edit?gid=2132251629#gid=2132251629

O ile twój zasobnik ma możliwość zainstalowania grzałki np 2x 2kW to bym przy nim pozostał i grzał bym do 85'C z PV ,zawsze możesz przecież dogrzać wodę piecem gdy będziej jej brakować ,
    a 4500pln + montaż piechotą nie chodzi.
  • #14 21582260
    michalPV
    Poziom 31  
    kmarkot napisał:
    Pozostawię to bez komentarza albo z takim że grzałka do paneli została dobrze dobrana .

Przyznaje bez bicia, że w tabeli nie sprawdzałem.

Ale mam obecnie 1,8kWp w panelach i grzałka 3kW działa mi w idealnych warunkach z mocą 1,7kW.

Więc tak palnąłem, że przy 7x450Wp, czyli 3,15kWp grzałka 3kW będzie dobra...a tu proszę...
  • #15 21582272
    hubert283
    Poziom 5  
    Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi, ale czy ktoś jest w stanie doradzić mi, jaki konkretny zestaw będzie się sprawdzał?
  • #16 21582333
    michalPV
    Poziom 31  
    hubert283 napisał:
    Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi ,ale czy ktoś jest w stanie doradzić mi jaki konkretny zestaw będzie się sprawdzał?

Nikt Ci tego nie doradzi nie znając tego ile dziennie potrzebujesz kWh na potrzeby cwu.

Możemy jedynie pisać jak to u nas działa.

U mnie 1,8kWp grzeje 130l od marca do października. Nam starcza. Rodzina 2+1
  • #17 21582478
    techlock
    Poziom 33  
    Cały plan zakupów powinien być dobrze przemyślany. Zanim zaczniesz kupować.
    Obecnie masz zasobnik 300l, który działa, funkcjonuje, rozważ możliwość dokupienia samego elektryka i wpięcia dodatkowo w instalację o ile masz miejsce.
    Np. taki, Atlantic bojler elektryczny VSRS APE 300l, bardzo dobra izolacja, tylko wlot i wylot, termostat typowo mechaniczny z sondą termiczną, wbudowana grzałka sucha 3kW (3 oddzielne grzałki po 1kW). Masz duże pole manewru - może grzać jedna, dwie lub trzy w tym samym czasie.
    Cena 1800zł. https://domwroc24.pl/pl/products/atlantic-bojler-elektryczny-vsrs-300-l-2445.html?query_id=1
    Wpinasz jako pierwszy do instalacji wodociągowej a wylot gorącej wody wpinasz na zasilanie obecnego zasobnika (wlot zimnej).
    Grzejesz z PV, ciepła woda napływa do obecnego zasobnika i w razie niepogody odpalisz kopciucha i dogrzejesz.
    Tym samym będzie 600l c.w.u. łącznie. Odpada też problem odkażania (namnażanie bakterii), masz ciągły przepływ wody.
    Zimą przez elektryka będzie po prostu przepływać zimna woda.

Ja mam tak zrobione z możliwością przełączenia zaworami na pracę równoległą każdego zasobnika z osobna.
  • Pomocny post
    #18 21583030
    wojteks790
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    techlock napisał:
    Np. taki, Atlantic bojler elektryczny VSRS APE 300l, bardzo dobra izolacja, tylko wlot i wylot, termostat typowo mechaniczny z sondą termiczną, wbudowana grzałka sucha 3kW (3 oddzielne grzałki po 1kW). Masz duże pole manewru - może grzać jedna, dwie lub trzy w tym samym czasie.

Wpinasz jako pierwszy do instalacji wodociągowej a wylot gorącej wody wpinasz na zasilanie obecnego zasobnika (wlot zimnej).
    Grzejesz z PV, ciepła woda napływa do obecnego zasobnika i w razie niepogody odpalisz kopciucha i dogrzejesz

Ten Atlantic niby ma zasilanie 400V z możliwością zrobienia na 230V. Da radę go spiąć z przetwornicą ?

Co do łączenia zbiorników to zamierzam zrobić tak samo, chociaż na tym forum przeczytałem że to się nie uda :D
  • #19 21583058
    techlock
    Poziom 33  
    W Atlantic są 3 grzałki po 1kW spięte fabrycznie pod 3 fazy + N, czyli każda grzałka zasilana z oddzielnej fazy R S T 230V. Zwyczajne mostki na listwach, wystarczy zdjąć mostki i połączyć dowolnie pod własne potrzeby. Można połączyć 3 równolegle i będzie jak jedna grzałka 3 kW na 230V lub 3 x 1kW lub 2kW i 1kW 230V.
    Mam tak podłączone i w zależności od nasłonecznienia włączają się kolejne grzałki.

Co do łączenia zasobników to można jak komu pasuje i jakie ma potrzeby.

Dodano po 15 [minuty]:

Tak mam połączone zasobniki.
    W zależności od potrzeb można zaworami zmieniać sposób przepływu wody.
    Każdy zasobnik może zasilać c.w.u. osobno, równolegle lub w szeregu.
  • #20 21583120
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 21583140
    hubert283
    Poziom 5  
    A czy najlepiej, aby grzałka była na dole zbiornika? Czy rozwiązać to cyrkulacją? Ciężko znaleźć zasobnik z grzałką na dole. Przeważnie są w połowie.
  • Pomocny post
    #22 21583144
    techlock
    Poziom 33  
    Jak zasobnik z wężownicą to ciężko upchnąć grzałkę na dole, ale są takie zasobniki z grzałką na dole.
  • #23 21583159
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #24 21583221
    michalPV
    Poziom 31  
    @maverick73 , bo Ty nie kumasz jednej podstawowej rzeczy:
    techlock napisał:
  • #25 21583255
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #26 21583258
    michalPV
    Poziom 31  
    @maverick73 , już mnie nie ruszają te Twoje wymądrzania się.
    Żyj sobie w Twej swojej perfekcyjnej elektrowni i ciesz się nią jak najdłużej.
  • #27 21583275
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #28 21583409
    techlock
    Poziom 33  
    >>21583159 @maverick73 Ty masz to wszystko zautomatyzowane i ekstra zrobione.
    Ja preferuję proste rozwiązania.
    Wrzucam fotki jak to wygląda w realu.

Nie jest idealnie bo miejsca mało, a instalacja nie powstała w jednym planie, tylko w wyniku modernizacji.
    Miałem tylko równoległe połączenie, i mogę ponownie zaworami wysterować taki przepływ.
    Po dołożeniu 2 zaworów i jednej rurki mam przełączone na szeregowe.
    Zyskałem dodatkowo około 100l ciepłej wody w zasobniku z wężownicą. Jak widać grzałka jest po środku i może grzać tylko górę zasobnika.
    Największe straty ciepła są na zasobniku z wężownicą, pomimo ocieplenia i tak jest dużo przyłączy (wężownica, 2 wejścia na termometry, grzałka), przez co woda stygnie. I dodatkowo stygnie w rurce szeregowej.
    W zimie ciepło i tak zostaje w budynku, a latem jest sporo darmowej energii.
    Pierwsze ogrzanie wymaga sporo energii, ale potem mam dowolność.
    W razie awarii mogę zamknąć zawory i wymienić tylko Atlantisa, a ten z wężownicą nadal będzie pracować.
    Ale żeby wymienić ten z wężownicą trzeba demontować zasobnik na paliwo stałe wraz z podajnikiem.

Z mieszaniem wody masz rację, w pionowych zasobnikach się miesza pod warunkiem, że włączą się grzałki. Jeśli tylko zużywasz to co już nagrzane, ciepła woda wędruje do góry jak wyciskana tłokiem w strzykawce a napływa zimna.

Jak widać na termometrze rano w zasobniku z wężownicą mam T= 50C, można spokojnie korzystać z c.w.u., w Atlantisie jest jakieś 65C w górnej części, a jak się włączą 3 grzałki to wymiesza, przy włączonej jednej to mieszanie jest na tle powolne, że na górze jest ciągle gorąca.

Teraz mam tak, że 300l w Atlantisie jak się nagrzeje do t=65 na dole zasobnika, to stycznik termostatyczny w Atlantisie (bimetaliczny z kapilarą) przełącza automatycznie na grzałkę zasobnika z wężownicą i grzeje do 65C.
    Mogę też przełączyć, że ta grzałka będzie miała priorytet.

Atlantis z moich obserwacji stygnie jakieś 2 stopnie na dobę przy braku zużycia, jest doprze zaizolowany, nie ma nawet wejścia na termometr, założyłem zwykły zaokienny na wylot rury, dla orientacji.

I zaleta suchej grzałki, że jak się przepali to nie trzeba opróżniać wody w zasobniku tylko spokojnie sobie wymienić.

Dodano po 12 [minuty]:

>>21583140 @hubert283 cyrkulacja powoduje straty ciepła.
    Dodatkowa pompa, jakiś sterownik, czasowy lub termiczny ->dodatkowy koszt.
    Tu np. masz 400l z wężownicą i możliwością instalacji grzałki na dole w rewizji jak i również po środku.
    https://swatt.pl/pl/zasobnik-emaliowany-z-1-w...400-l-weber-w1-400-wyprodukowano-w-polsce-960
  • Pomocny post
    #29 21583500
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #30 21584327
    hubert283
    Poziom 5  
    Dziękuję wszystkim za porady.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru zestawu fotowoltaicznego off-grid do podgrzewania ciepłej wody użytkowej (CWU) w domu 7-osobowym z zasobnikiem 400 litrów wyposażonym w grzałkę elektryczną 3 kW. Wskazano, że do podgrzania 400 l wody z 10°C do 65-70°C potrzeba około 25-30 kWh energii, co wymaga instalacji PV o mocy co najmniej 5-6 kWp. Problemem jest dobór odpowiedniej grzałki – zalecane są grzałki trójfazowe 3x1 kW, które można załączać etapowo w zależności od dostępnej mocy z paneli. W praktyce temperatura wody w zasobniku rzadko spada do temperatury zimnej wody, co zmniejsza zapotrzebowanie na energię. Wskazano, że łączenie zasobników (np. 300 l i 400 l) w układzie szeregowym lub równoległym z zaworami pozwala na elastyczne zarządzanie ciepłą wodą i zwiększenie pojemności. Grzałka powinna być umieszczona możliwie nisko w zasobniku, choć w zasobnikach z wężownicą często jest montowana wyżej. Zalecane jest prowadzenie pomiarów zużycia energii elektrycznej przez bojler, aby precyzyjnie dobrać moc instalacji PV i grzałki. Przykładowo, przy 7 panelach 450 W (3,15 kWp) grzałka 3 kW może być niewystarczająca, dlatego lepszym rozwiązaniem jest instalacja o mocy około 6 kWp. W dyskusji pojawiła się propozycja użycia zasobnika Atlantic VSRS APE 300 l z trzema grzałkami 1 kW, które można indywidualnie sterować. Montaż instalacji powinien wykonać uprawniony elektryk. W razie braku słońca lub niskiego nasłonecznienia możliwe jest dogrzewanie wodą z kotła na paliwo stałe. Użytkownicy podkreślają, że dobór systemu zależy od indywidualnego zużycia CWU i modelu użytkowania wody.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA