logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stiga 2084H – ustawienie wałków rozrządu i znaczników przy wysokim sprężaniu

walhalm1 02 Maj 2025 20:26 531 5
REKLAMA
  • #1 21537304
    walhalm1
    Poziom 2  
    Cześć,
    Proszę o pomoc z traktorkiem Stiga 2084H. Ma za wysokie sprężanie i rozrusznik nie ma siły go uruchomić. Po wykręceniu świecy rozrusznik kręci jak szalony.
    Ustawiłem zawory na około 0,15, ale to nie pomogło.
    Rozkręciłem silnik i zajrzałem do wałka rozrządu, wszystko wygląda ok. Pytanie moje jest, jak powinny być poustawiane poszczególne wałki (każdy z nich ma znacznik)?

Czy może macie jakieś inne pomysły, czemu jest tak wysoka kompresja?
    AI: Jaki dokładnie silnik (producent, model, moc) jest zamontowany w Twojej Stidze 2084H?
    750 452 cm³
    AI: Czy silnik był wcześniej rozbierany lub czy był robiony jakiś remont/przestawianie rozrządu przed pojawieniem się problemu?
    Nie
  • REKLAMA
  • #2 21537311
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2567
    Silniki w kosiarkach są wyposażone w autodekompresator.
    Obserwuj pracę zaworów. W suwie sprężania powinien się lekko uchylać zawór wydechowy.
    Żeby się dobrać do wałka rozrządu, trzeba rozpołowić silnik.
  • REKLAMA
  • #3 21537315
    walhalm1
    Poziom 2  
    >>21537311
    To już mi się udało go rozpołowić i wyjąć wałek. Ten mechanizm do rozprężania jest na swoim miejscu. Hmm, tylko pytanie, jak to wszystko prawidłowo ustawić...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21537350
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2567
    To że jest na swoim miejscu nie znaczy, że działa prawidłowo, lub że nie jest zużyty i czy sprężyna zachowuje założone parametry.
    Zbliżenie na mechanizm przekładniowy silnika z widocznymi wałkami i zaznaczonymi podpisami: wał korbowy, wałek rozrządu, znaki synchronizacyjne, lewy i prawy wałek wyrównoważający.
  • REKLAMA
  • #5 21537353
    walhalm1
    Poziom 2  
    Okej, mam już drugi na podmianę, to jutro sprawdzę.
    Dziękuję za to foto ze znacznikami.
  • #6 21537862
    walhalm1
    Poziom 2  
    Włożyłem drugi wałek i dokręciłem bardziej zawór spalinowy. Silnik zaczął się już lepiej obracać, można go kręcić rękami.
    Natomiast nadal nie odpala... nawet nie próbuje zagadać...
REKLAMA