logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stihl 029 po wymianie cylindra – niestabilne obroty, gaśnie.

Bartek252025 03 Maj 2025 12:01 231 2
REKLAMA
  • #1 21537708
    Bartek252025
    Poziom 1  
    Witam, mam problem ze Stihlem 029, założyłem kompletny cylinder z Meteora, po odpaleniu piła chwilę pracuje, po czym wchodzi na wyższe obroty (3600) i spada do 2200, a nawet i zgaśnie. Regulacja nic nie pomaga, ciągle piła tak samo się zachowuje. Gaźnik oryginalny zregenerowany, pozmieniałem na zamienniki, ale na nich w ogóle nie chce chodzić. Dodam, że pierwsze pół zbiornika piła pracowała poprawnie. Piła sprawdzona pod kątem szczelności. Czy mimo wszystko winny jest gaźnik?
    AI: Czy podczas regeneracji gaźnika wymieniałeś również membrany na nowe i czy były one dobrej jakości?
    Nowe
    AI: Czy sprawdzałeś stan uszczelki pod cylindrem oraz czy cylinder został poprawnie zamontowany (np. odpowiedni moment dokręcenia, brak nieszczelności na styku)?
    Sprawdzone, brak
  • REKLAMA
  • #2 21537715
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 437
    Bartek252025 napisał:
    . Czy mimo wszystko winny jest gaźnik?

Tego nikt nie wie?
    Trzeba wdrożyć, jakąś procedurę diagnostyczną! Jeżeli sonda składu spalin, nie wykaże zbyt bogatego, lub za ubogiego składu mieszanki, trzeba zająć się układem zapłonowym.
    Pomocny może okazać serwis pił, lub serwis motocyklowy.
  • #3 21537962
    Jarek Pi.
    Poziom 27  
    Ocena: 125
    To pół zbiornika powinno być na docieranie. Znów można wymienić cylinder, tłok, pierścienie lub sprawdzić świecę zapłonową.
REKLAMA