logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stihl 026 - składanie po remoncie, problem z cylindrem i uszczelką

elektronic-27 05 Maj 2019 20:44 2232 11
REKLAMA
  • #1 17945199
    elektronic-27
    Poziom 16  
    Ocena: 31
    Problem jak w temacie, a teraz szczegóły. Po dość długim czasie wziąłem się za skręcanie owej piły po awarii (ułamał się kawałeczek zabezpieczenia sworznia tłoka w czasie pracy i zmasakrował środek). Kupiłem zestaw Meteora (bo ponoć jakiś poziom jakości to trzyma) i po przykręceniu cylindra nie da się zrobić pełnego obrotu wałem. Dopatrzyłem się że stary cylinder jest w środku wklęsły a nowy płaski i dlatego blokuje tłok. Sprzedawca odpisał, że "to nie jest wada tylko producent pisze aby uszczelkę dać grubszą". I mam do was pytanie, czy wogóle takie uszczelki są dostępne, bo jakoś na allegro i nie tylko nigdzie takiej nie znalazłem; co najwyżej zestaw uszczelek z dwoma uszczelkami pod cylinder. Ale nie wiem czy to można tak stosować.
  • REKLAMA
  • #2 17945316
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2475
    Porównałeś długość tłoka z oryginałem spinając obydwa tłoki 1 sworzniem? Próbowałeś bez świecy?
    Grubszą uszczelkę zawsze można wyciąć samemu najlepiej z gambit.
  • REKLAMA
  • #3 17945412
    elektronic-27
    Poziom 16  
    E8600 napisał:
    Porównałeś długość tłoka z oryginałem spinając obydwa tłoki 1 sworzniem? Próbowałeś bez świecy?

Tak. Tak.
  • #4 17945429
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2475
    Spróbował bym lekko poluzować śruby mocujące cylinder jeśli wówczas wał się obróci to być może grubsza podkładka załatwi sprawę.
  • #5 17945445
    elektronic-27
    Poziom 16  
    Wtedy obraca się z takim przeskokiem. Jutro jeszcze zadzwonię do miejscowego serwisu czy coś takiego by mieli. Jeśli nie to przyjdzie się bawić w produkcję uszczelki. Tylko gdzie to można dostać poza allegro?
  • #6 17945704
    4495redberet
    Poziom 28  
    Ocena: 345
    Pod cylinder to możesz sobie wyciąć uszczelkę z grubszego kartonu. Tylko to musi być karton typu okladaka z zeszytu taka grubsza, pudełko na buty itp.
    Nie karton z jakiegoś pudełka.
    Chociaż niektóre pudełka też są zrobione z takiego okładkowego kartonu(buty). Jak wytniesz taka uszczelkę to możesz ją lekko posmarować smarem.
  • REKLAMA
  • #7 17946343
    hevet2
    Poziom 32  
    Ocena: 615
    4495redberet napisał:
    Pod cylinder to możesz sobie wyciąć uszczelkę z grubszego kartonu. Tylko to musi być karton typu okladaka z zeszytu taka grubsza, pudełko na buty itp.
    Nie karton z jakiegoś pudełka.
    Chociaż niektóre pudełka też są zrobione z takiego okładkowego kartonu(buty). Jak wytniesz taka uszczelkę to możesz ją lekko posmarować smarem.

Przy pierwszym dodaniu gazu nie będzie co zbierać, oddaj wadliwe gówno i tyle.
  • #8 17946366
    4495redberet
    Poziom 28  
    Ocena: 345
    Chyba żartujesz.
    Wytrzyma tyle samo co kupiona.
    Pod cylinder nie trzeba nie wiadomo czego.
  • #9 17946799
    hevet2
    Poziom 32  
    Ocena: 615
    4495redberet napisał:
    Chyba żartujesz.
    Wytrzyma tyle samo co kupiona.
    Pod cylinder nie trzeba nie wiadomo czego.

Nie mówię o uszczelce tylko o tym, że tłok z racji luzów na wale i korbie walnie w cylinder i się rozleci. Skoro nie ma kształtu jak należy do wyrzuceniu (to nie komarek).
  • #10 17968991
    elektronic-27
    Poziom 16  
    Witam ponownie. Uszczelki dorobione, piła złożona i ma już pierwsze odpalenie za sobą. Nawet tnie :-D i nic się nie rozlatuje. Został mi tylko ten element i nie pamiętam gdzie to było włożone. Nigdzie mi to nie pasuje.
    Stihl 026 - składanie po remoncie, problem z cylindrem i uszczelką

No i jeszcze takie małe zabezpieczenie jak przy hamulcu, i też nie wiem gdzie by to trzecie miało być.
    W znalezionym w necie schemacie 026 nic ani w pierwszym ani w drugim przypadku nie znalazłem.
  • #11 17969231
    kamilo23
    Poziom 22  
    Ocena: 287
    Po prawej stronie w amortyzator dolny wchodzi a na to przykręca się wychwytnik łańcucha.
  • REKLAMA
  • #12 17970066
    elektronic-27
    Poziom 16  
    A jednak nie... Coś mnie olśniło i pomyślałem: ciekawe czy to w pompie oleju nie było... Odkręciłem pompę i to było to! (A jednak w schemacie było...)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z montażem piły Stihl 026 po remoncie, gdzie nowy cylinder z zestawu Meteora blokował ruch tłoka z powodu różnicy w kształcie. Po wymianie uszczelek, które użytkownik samodzielnie dorobił, piła została złożona i uruchomiona, jednak pojawiły się wątpliwości dotyczące dodatkowych elementów montażowych. Uczestnicy dyskusji sugerowali różne rozwiązania, w tym poluzowanie śrub mocujących cylinder oraz samodzielne wycinanie uszczelek z grubszego kartonu. Ostatecznie użytkownik zidentyfikował brakujący element jako część pompy oleju.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA