logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy alternator nie ładuje akumulatora na biegu jałowym?

PchlaW81 08 Maj 2025 20:42 1014 13
REKLAMA
  • #1 21543453
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 477
    Czy to prawda, że w niektórych samochodach normą jest, że alternator nie ładuje akumulatora na wolnych obrotach/biegu jałowym?

W 9-10 letnim samochodzie Renault padł akumulator, poratował dobry czlowiek prostownikiem i wróciłem do domu, załadowałem i odpinając ładowarkę marketową mysle sobie sprawdze ile spada napięcie podczas uruchamiania silnika, i zauważyłem, ze po odpaleniu napięcie stoi chyba na ~12 - 12,5, włączałem światła i nic się nie zmienia, w takim razie myśle sobie alternator, pojechałem do mechanika, a ten mówi że na biegu jałowym niektóre samochody tak mają, że nie ładują, ja sprawdzałem ładowanie na światłach m.in drogowych i nic nie ładowało, a u niego włączyliśmy wentylator nagrzewnicy i od razu łądowanie wskoczyło w okolice 14, rzeczywiście niektóre samochody nie ładują na biegu jałowym? jestem laikiem i pierwsze słysze, nie świeciła się kontrolka braku ładowania. To nie mój samochód, w moim prywatnym ładuje zawsze ~14,6
  • REKLAMA
  • #2 21543464
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6652
    Jak jest dynamiczna regulacja napięcia to tak jest. Chory wymysl ekoterorystow. Akumulator po 3 po latach złom.
  • REKLAMA
  • #3 21543598
    pszczyna
    Poziom 33  
    Ocena: 401
    Ten system nazwany został ,, inteligentne ładowanie ", a niestety jest nieefektywne.
  • #4 21543745
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 21544268
    PchlaW81
    Poziom 31  
    niewidoczny13 napisał:
    Wystarczy jezdzic ze swiatlami mijania i laduje caly czas.

Na postoju mierzyłem miernikiem czy ładuje, włączałem postojowe, mijania, drogowe i nic, dopiero u mechanika włączyłem chyba nawiew i ładowanie ruszyło. Temat do zamknięcia. dziekuje
  • REKLAMA
  • #6 21544326
    user64
    Poziom 36  
    Ocena: 695
    Można się tego dziadostwa pozbyć i mieć ładowanie cały czas. Tak tylko sugeruje, nie namawiam.
    Choć z drugiej strony coraz więcej rzeczy trzeba się pozbywać z aut...
  • REKLAMA
  • #7 21545059
    PchlaW81
    Poziom 31  
    nie będę tego robił bo to nie mój samochód, ale lubie wiedzieć i chętnie się dowiem jak, coś odkręcić wystarczy, pominąć? a kto wie moze poddam taki pomysl wlascicielowi
  • #8 21545291
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1117
    Jak ma IBS, czyli czujnik na klemie to wystarczy odpiąć wtyczkę od niego.
    Na ogół auta nie sygnalizują błędów tego czujnika za pomocą kontrolek, ale nie będzie działać system start-stop.

Inteligentne ładowanie w większości aut ma podobną strategię.
    Na wolnych obrotach nie ładuje, chyba że pobór mierzony jest naprawdę znaczny. Jak ładuje, to tak do 13.6.
    Przy gazie w podłodze w ogóle potrafi rozłączyć ładowanie.
    Pełne ładowanie jest w sumie tylko przy hamowaniu silnikiem.

Marginalnie zwiększa to dynamikę i zmniejsza spalanie, przez co i emisję.
    W praktyce wykańcza akumulatory.

Dodatkowo nowoczesne Diesle dość długo podgrzewają świece żarowe/nagrzewnice PTC po uruchomieniu silnika, by jak najszybciej osiągnąć temperaturę roboczą.
    To też osłabia ładowanie po uruchomieniu.
    To że kontrolka świec żarowcyh zgasła nie znaczy że już nie grzeją ;)
  • #9 21547619
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Blok bezpieczników samochodowych z przewodami podłączonymi do akumulatora.

To tu trzbea coś zrobić, odkręcić?
  • #10 21547626
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 21547688
    lopr_pol
    Poziom 32  
    Ocena: 487
    Można też interfejsem wejść w BCM'a i podnieść to minimalne napięcie, w renówce miałem ustawione fabrycznie na 11.8V, da się zmienić na maks. 13.0V - opisane jako "minimalne napięcie instalacji" czy coś w tym stylu.
  • #12 21547823
    pszczyna
    Poziom 33  
    Ocena: 401
    lopr_pol napisał:
    Można też interfejsem wejść w BCM'a i podnieść to minimalne napięcie, w renówce miałem ustawione fabrycznie na 11.8V, da się zmienić na maks. 13.0V - opisane jako "minimalne napięcie instalacji" czy coś w tym stylu.

Ubocznym efektem może być utrata Start/Stop, w grupie Vag (Audi, VW, Seat, Skoda)
  • #13 21547837
    Zvirek
    Poziom 27  
    Ocena: 336
    To akurat też zaleta.
  • #14 21551493
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1117
    pszczyna napisał:
    Ubocznym efektem może być utrata Start/Stop, w grupie Vag (Audi, VW, Seat, Skoda)

Karaczan napisał:
    Jak ma IBS, czyli czujnik na klemie to wystarczy odpiąć wtyczkę od niego.
    Na ogół auta nie sygnalizują błędów tego czujnika za pomocą kontrolek, ale nie będzie działać system start-stop.

W żadnej znanej mi marce system Start-Stop nie zadziała bez czujnika stanu akumulatora.
    Do tego w autach w których się bawiłem tym systemem, po odpięciu IBS ładowanie było bliskie 14.4V, czyli optymalne.
    FCA/PSA/VAG, grupy Renault i japończyków nie testowałem, ale powinny zachowywać się tak samo.
    Bo zasada działania (Nie)Inteligentnego Ładowania i systemu Start-Stop jest w sumie jedna

lopr_pol napisał:

Mając dobry interfejs dedykowany to faktycznie w niektórych markach jest możliwe zwiększenie napięcia alternatora. Czy w Renault nie wiem, ale w niektórych Fordach z lat >2010 tak ;)

Podsumowanie tematu

✨ W niektórych samochodach, w tym w 9-10 letnim Renault, stosowany jest system inteligentnego ładowania akumulatora, który na biegu jałowym i przy niskich obrotach silnika może nie ładować akumulatora lub ładować go bardzo słabo (napięcie około 12-12,5 V). System ten dynamicznie reguluje napięcie ładowania w zależności od obciążenia elektrycznego i warunków pracy silnika, co ma na celu zmniejszenie zużycia paliwa i emisji spalin, ale w praktyce może prowadzić do szybszego zużycia akumulatora. Ładowanie wzrasta przy zwiększonym poborze prądu, np. po włączeniu wentylatora nagrzewnicy, co podnosi napięcie do około 14 V. System ten jest powiązany z czujnikiem stanu akumulatora (IBS) zamontowanym na klemie, który monitoruje jego kondycję i wpływa na strategię ładowania oraz działanie funkcji start-stop. Odłączenie czujnika IBS może przywrócić stałe ładowanie na poziomie około 14,4 V, ale wyłącza system start-stop. W niektórych markach możliwa jest modyfikacja parametrów sterownika (np. BCM) w celu podniesienia minimalnego napięcia ładowania. W Renault czujnik IBS to szara kostka na klemie akumulatora. System inteligentnego ładowania jest krytykowany za nieefektywność i przyspieszone zużycie akumulatorów.
REKLAMA