logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Akumulator - napięcie na zaciskach 13,8V czy 14,4V

pio_ta 24 Lut 2007 10:20 4725 9
  • #1 3610607
    pio_ta
    Poziom 13  
    Ocena: 18
    Witam
    wczoraj rozładował mi się w samochodzie akumulator który mam od trzech miesiecy(kupiony w sklepie) ,przez noc podładowałem go w domu i dzisiaj rano wszystko ok, samochód normalnie odpalił ale postanowiłem zmierzyć napiecie na zaciskach akumulatora podczas włączonego samochodu i okazało się że wynosi ono 13.8V czy to nie jest za mało? czy to moze być przyczyną niedoładowania? słyszałem że te napięcie powinno wynosić 14.4V
  • #2 3611066
    niebieskipolo
    Poziom 26  
    Ocena: 129
    Przede wszystkim nie napisałeś jakie auto, ale ogólnie :
    Za wartość napięcia w instalacji odpowiada regulator - jeśli akumulator jest (jak napisałeś) w miarę naładowany, powinno ono wynosić 14,4V (na wszelki wypadek pomiar wykonuj na podwyższonych obrotach).
  • #3 3611175
    profil120
    Poziom 14  
    Ocena: 37
    sprawdz pod obciazeniem bo ten pomiar jest duzo wazniejszy
  • #4 3611211
    mr-perch
    Poziom 29  
    Ocena: 287
    Nie napisałeś, czy rozładował się w czasie jazdy, czy na postoju? A to robi wielką różnicę. Czekamy na szczegóły.
    profil120 ma rację. Włącz światła, dmuchawę, szybę ogrzewaną, itp. Ustal obroty w okolicach 2-2.5 tys i daj Boże, żeby było 13,5V
    Zakładam, że aku nie jest całkowicie wyzerowany.
    :arrow: Niebieskipolo - te 14,4 to maksymalne dopuszczalne w teorii. Życzyć każdemu, aby w jego aucie tyle było.
  • #5 3611254
    przemek_raq
    Poziom 15  
    Ocena: 50
    no ja w swoim LUPO 1.2 TDI mam 14,6, niestety coś mi rozłądowuje akumulator jak postoi dłużej, pobór prądu wynosi 50 mA ale to już inny temat. Jeśli chodzi o problem kolegi to ja miałem dokładnie to samo i okazało się że poluzowała się śruba mocująca przewód prądowy od alternatora, może u Ciebie jest podobnie, a może całość zaśniedziała, radzę to sprawdzić.

Pozdrawiam
  • #6 3611589
    viper555
    Poziom 39  
    Ocena: 2157
    Za niskie ładowanie i akumulator rozładowywał się sukcesywnie, a te 13.5V pod obciążeniem to też mało.P
  • #7 3614328
    pio_ta
    Poziom 13  
    Ocena: 18
    Dzięk za informacje, jutro jak znajde chwle czasu to spróbję zrobic pomiar pod obciążeniem i zobaczę jakie są wyniki,a jeżeli chodzi o to kiedy rozładowuje się akumulator to mogę powiedzieć że pierwszy raz rozładował się podczas 20 min.postoju chwilę potem odpaliłem silnik korzystając z przewodów do podłączenia akumulatorów i samochodu kolegi potem przejechałem 20km wyłączyłem silnik i już nie mogłem go odpalić.
  • #8 3614911
    Stefanek1
    Poziom 26  
    Ocena: 237
    pio_ta napisał:
    Dzięk za informacje, jutro jak znajde chwle czasu to spróbję zrobic pomiar pod obciążeniem i zobaczę jakie są wyniki,a jeżeli chodzi o to kiedy rozładowuje się akumulator to mogę powiedzieć że pierwszy raz rozładował się podczas 20 min.postoju chwilę potem odpaliłem silnik korzystając z przewodów do podłączenia akumulatorów i samochodu kolegi potem przejechałem 20km wyłączyłem silnik i już nie mogłem go odpalić.

Masz problem z ładowaniem w aucie, albo coś zrzera ci zapas prądu w aku, poprzez niesprawny alarm, pozostawioną włączoną żarówkę np. w bagazniku, podświetlanym schowku itc.....
    Lub aku do reklamacji.
    Sprawdzić łądowanie i 'łewe' odbiorniki.
    Pozdr.
  • #9 3614925
    and61
    Poziom 27  
    Ocena: 246
    proponuje sprawdzić akumulator testerem prądu rozruchu oraz areometrem stan elektrolitu
  • #10 3623953
    przemek_raq
    Poziom 15  
    Ocena: 50
    Według mnie wina leży po stronie alternatora, na postoju ma za niskie napięcie, rozładowany akumulator po 20 min. postoju. Być może regulator napięcia w alternatorze lub masz gdzieś przebicie w instalacji i to Ci go rozładowuje.

Podsumowanie tematu

✨ Akumulator w samochodzie rozładował się po krótkim postoju, a pomiar napięcia na jego zaciskach podczas pracy silnika wykazał wartość około 13,8 V, co budzi wątpliwości co do prawidłowego ładowania. Zaleca się wykonanie pomiaru napięcia pod obciążeniem (włączone światła, dmuchawa, ogrzewanie szyb) przy podwyższonych obrotach silnika (około 2000-2500 obr./min), gdzie napięcie powinno wynosić około 14,4 V, co jest wartością maksymalną dopuszczalną w instalacji. Napięcie 13,5 V pod obciążeniem jest już zbyt niskie i może wskazywać na problem z ładowaniem. Możliwe przyczyny to uszkodzony lub źle działający regulator napięcia w alternatorze, poluzowane lub skorodowane połączenia przewodów prądowych, przebicia w instalacji elektrycznej, a także nadmierny pobór prądu przez niesprawne odbiorniki (np. alarm, pozostawione włączone światła). Zaleca się sprawdzenie stanu akumulatora testerem prądu rozruchu oraz areometrem elektrolitu, a także kontrolę instalacji i alternatora. W jednym z przykładów użytkownik posiadał samochód VW Lupo 1.2 TDI, gdzie napięcie ładowania wynosiło 14,6 V, jednak mimo to występowało rozładowywanie akumulatora przy postoju z powodu poboru prądu około 50 mA.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA