logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] John Deere z silnikiem Briggs – zwarcie solenoidu,

afren 10 Maj 2025 17:54 288 5
REKLAMA
  • #1 21545242
    afren
    Poziom 8  
    Solenoid Briggs,

Witam,
    Mam taki problem, na koniec ubiegłego sezonu w traktorku John Deere z silnikiem Briggs prawdopodobnie zaciął się solenoid, bo chciałem odpalić traktorek, a rozrusznik kręcił cały czas, aż łączenie przewodu masowego przy akumulatorze się stopiło. Wymieniłem teraz solenoid na taki sam i przewód, który szedł z solenoidu do masy, teraz zaczął robić zwarcie w momencie, w którym włączę zapłon. Podłączyłem drugi solenoid i ten sam problem.
    Przewody sprawdzałem multimetrem i żaden nie jest przetarty.
    W czym może być problem?
    AI: Jaki dokładnie model traktorka John Deere oraz model silnika Briggs posiadasz?
    John Deere 111
    AI: Czy możesz opisać lub wrzucić zdjęcie, jak dokładnie podłączyłeś przewody do nowego solenoidu? Czy wszystko było podłączone tak samo jak wcześniej, czy coś się zmieniło?
    Tak
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21545378
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Ocena: 527
    afren napisał:
    teraz zaczął robić zwarcie w momencie, w którym włączę zapłon.
    A zerknij, kolego, na to,
    Schemat elektryczny oraz opis działania systemu elektrycznego do traktorów hydrostatycznych 108, 111 i 111.
  • REKLAMA
  • #4 21547459
    afren
    Poziom 8  
    Dzięki za schemat, wszystkie przewody sprawdzone i podłączenia wszystko było ok, lecz jak podałem prąd do rozrusznika bezpośrednio z akumulatora, robiło się zwarcie, więc zdemontowałem rozrusznik. W środku ma przetarte zwoje oraz blaszki, oddam do regeneracji, jak się uda i powinno być ok.
  • REKLAMA
  • #5 21547642
    piachu1994
    Poziom 39  
    Ocena: 1148
    Taniej wyjdzie zakup drugiego rozrusznika.
  • #6 21570304
    afren
    Poziom 8  
    Temat do zamknięcia, kupiłem nowy rozrusznik, wszystko działa poprawnie.
REKLAMA