logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GREEN BOOST PRO 4000 SINUS – szybkie przełączanie z PV na sieć, faza i neutralny

brodaty61 15 Maj 2025 08:44 537 5
REKLAMA
  • #1 21549559
    brodaty61
    Poziom 10  
    Witam. Mam takie pytanie: posiadam przetwornicę fotowoltaiczną GREEN BOOST PRO 4000 SINUS, która posiada wejście z paneli i sieci. Przy spadku napięcia na panelach czas przełączania z paneli na sieć jest długi, wynosi kilka minut. Czy jest takie urządzenie, które wykona to w milisekundy? Zakupiłem przekaźnik napięciowy CP-709. Z informacji od producenta dowiedziałem się, iż w tym układzie nie będzie działać, ponieważ stycznik przekaźnika należy podłączyć 1 do fazy, 3 do neutrum. Na wyjściu z przetwornicy na obydwu przewodach jest faza. Czy przepuszczając zasilanie z foto z przetwornicy przez transformator uzyskam fazę i neutrum?
  • REKLAMA
  • #2 21549588
    MichałS
    Poziom 35  
    Ocena: 676
    brodaty61 napisał:
    Czy jest takie urządzenie które wykona to milisekundy?. Zakupiłem przekaźnik napięciowy CP-709. Z informacji od producenta dowiedziałem się, iż w tym układzie nie będzie działać. Ponieważ stycznik przekaźnika nalęży podłączyć 1do fazy 3 do neutrum. Na wyjściu z przetwornicy na obydwu przewodach jest faza. Czy przepuszczając zasilanie z foto z przetwornicy przez transformator uzyskam fazę i neutrum?.

Jest takie urządzenie np. SinusPro w wersji S, albo SinusUltra. Ta przetwornica skonstruowana jest pod grzanie wody. Wyjście z takich przetwornic jest w układzie wyspowym. Żadna z linii wyjściowych nie jest połączona galwanicznie z N sieciowym. Przejście na bypass z sieci odbywa się podwójnym przekaźnikiem i wstawienie tam kolejnego przekaźnika bez wyznaczenia kolejności faz spowoduje bum!
  • REKLAMA
  • #3 21549629
    brodaty61
    Poziom 10  
    >>21549588 Ale czy ta przetwornica to pełny sinus?
  • REKLAMA
  • #4 21553658
    MichałS
    Poziom 35  
    Ocena: 676
    brodaty61 napisał:
    >>21549588 Ale czy ta przetwornica to pełny sinus?

Jeżeli pytasz o SinusPro to tak, do tego bardzo ładny bo z klasycznego toroida.
  • REKLAMA
  • #5 21553699
    brodaty61
    Poziom 10  
    >>21553658 A w jaki sposób na wyjściu z przetwornicy, np. SinusPro, uzyskać fazę i neutralny?
REKLAMA