logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie instalacji elektrycznej w altance – schemat i kolejność podłączeń

matepe_16 16 Maj 2025 15:07 606 5
  • #1 21550979
    matepe_16
    Poziom 2  
    Witam.
    Chciałbym podłączyć prąd w altance. Na początku wydawało mi się to proste, ale jednak nie poradzę sobie. Porozciągałem kable, zamontowałem puszki, gniazdka i lampy i teraz trzeba to jakoś podłączyć. Na zdjęciu jest schemat, jak to porozciągałem. Czy moglibyście napisać, jak to podłączyć, ew. rozrysować?

Z góry dziękuję,
    Pozdrawiam

Ręcznie narysowany schemat instalacji elektrycznej w altance, przedstawiający dwie lampy, dwa gniazdka, trzy puszki oraz włącznik podwójny.
    AI: Z jakiego źródła będzie zasilana instalacja w altance? Czy przewidziane są jakieś zabezpieczenia (np. wyłącznik różnicowoprądowy, bezpieczniki) oraz uziemienie?
    Zasilanie będzie z budynku gospodarczego, który jest obok.
    AI: Ile dokładnie gniazdek i lamp chcesz podłączyć oraz czy planujesz podłączać jakieś urządzenia o większym poborze mocy (np. grzałka, lodówka)?
    2 gniazdka i 2 lampy, gniazdka używane będą do podpięcia drobnych sprzętów, głośniki itp.
  • #3 21550993
    matepe_16
    Poziom 2  
    Bardzo możliwe, mógłbyś napisać, co trzeba zmienić, dodać?
  • #4 21550996
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 21551000
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2881
    matepe_16 napisał:
    Bardzo możliwe, mógłbyś napisać co trzeba zmienić, dodać ?

Najlepiej to zmienić projektanta i wykonawcę.
    Ale jak chcesz wiedzieć to powinno być więcej przewodów, kilka wyłączników nadprądowych (minimum 2) i co najmniej jeden rożnicowiprądowy. Ewentualnie wykorzystać istniejące zabezpieczenia z miejsca skąd bierzesz prąd ale podejrzewam że tam również jest podobny stan do tego co chcesz osiągnąć. Podejrzewam że wzorowałeś się na czymś istniejącym u ciebie. Na koniec wykonanej pracy należy wykonać pomiary (nie multimetrem za 20 złotych), aby wiedzieć czy się dobrze dobrało elementy instalacji oraz czy dobrze ją się wykonało. Oczywiście należy zacząć od ogledzin. No ale jak ktoś nie wie jak powinna wyglądać instalacja to również nie będzie wiedział jak wykonać oględziny czy pomiary. To na początek tyle co można powiedzieć po tak skąpych danych.
  • #6 21551291
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6634
    matepe_16 napisał:
    Na zdjęciu jest schemat, jak to porozciągałem. Czy moglibyście napisać, jak to podłączyć, ew. rozrysować?
    Żle to "porozciągałeś". Dokładniej ułożyłeś za mało przewodów.
    W tej chwili możesz zasilić tylko gniazda, bo masz tylko jeden przewód 3-żyłowy.
    Jeżeli chcesz zasilić oświetlenie, potrzebujesz dodatkowy przewód. Również 3-żyłowy, a skoro chcesz dwa obwody oświetlenia, to 4-żyłowy.
    Ciekawe też co jest w tym budynku gospodarczym obok, z którego planujesz wziąć zasilanie.
    I czym je do tej altanki zamierzasz doprowadzić. Niech zgadnę - pewnie zwykłym YDY zakopanym w gruncie?
REKLAMA