Cześć. Chcę kupić robota wolnostojącego Kasia 116. Mam wszystkie części, niektóre nowe, ale robot się zepsuł. Czy możesz mi doradzić? Dziękuję @ElektrodaBot
Cześć. Chcę kupić robota wolnostojącego Kasia 116. Mam wszystkie części, niektóre nowe, ale robot się zepsuł. Czy możesz mi doradzić? Dziękuję @ElektrodaBot
Bezpośrednia odpowiedź Jeżeli masz komplet części (w tym nowe) do robota kuchennego MPM „Kasia” typ 116, w 90 % przypadków opłaca się go naprawić zamiast kupować kolejny egzemplarz – pod warunkiem, że: 1. silnik nie jest spalony, 2. korpus nie jest pęknięty w miejscu łożyskowania misy, 3. nie ma śladów przegrzania elektroniki na płytce regulatora obrotów.
Najpierw ustal dokładną przyczynę awarii (instrukcja diagnostyczna poniżej). Dopiero gdy uszkodzenie okaże się poważniejsze (np. pęknięta główna przekładnia lub zwarta cewka silnika), sensowne jest kupno drugiej "Kasi" na części – obecnie na Allegro/OLX ceny sprawnych sztuk wahają się od 70 do 180 zł, a "dawców" z uszkodzoną elektroniką można znaleźć już za 30–50 zł.
---
Szczegółowa analiza problemu
1. Kilka faktów o modelu „Kasia 116” • Producent/marka: MPM Product (Polska). • Lata produkcji: ~1998–2008, moc 600 W (wersja 116 B – 800 W). • Napęd: silnik uniwersalny + przekładnia pasowo-zębata, 2 biegowy regulator tyrystorowy. • Typowe moduły: – wyłącznik SENUR 116-5, – triak BTA08/BTA12 + diak DB3, – sprzęgło robocze Ø 35 mm (nowy i stary typ).
2. Najczęstsze usterki i sposoby naprawy
Objaw
Źródło
Test
Rozwiązanie
Uwagi
Brak reakcji po włączeniu
1) bezpiecznik termiczny (140 °C) na stojanie; 2) wyłącznik SENUR
Multimetr – ciągłość obwodu
Wymiana bezpiecznika (lut 250 mA/250 V) lub czyszczenie/wymiana SENUR
Pracuj przy odłączonym 230 V!
Silnik buczy, nie wchodzi na obroty
Triak/diak spalony
Test żarówką 40 W w miejsce triaka
Wymiana triaka BTA08-600B + diak DB3
Część kosztuje < 5 zł
Zgrzytanie, zatrzymywanie się pod obciążeniem
Pasek zębaty luźny lub wyszczerbione duże koło zębate
Oględziny, ręczne obracanie
Nowy pasek (typ 225-3M-15) lub koło (North.pl nr 707-JP-2865)
Reguluj naciąg dociskiem
Brak napędu górnego adaptera
Sprzęgło (tuleja cierna) wyrobione
Sprawdź luz osiowy wałka
Wymiana sprzęgła (stary ↔ nowy typ – zwróć uwagę na pręt centrujący)
Filmy montażowe: „naprawiaj-nie-wyrzucaj”
Silnik „strzela” iskrami, zapach spalenizny
Szczotki < 8 mm lub komutator przypalony
Podgląd przez otwór szczotek
Nowe szczotki 5×8×17 mm + przeszlifowanie komutatora
Nie przekraczaj 10 s pracy bez obciążenia
3. Procedura diagnostyczna „krok po kroku”
1. Wizualnie sprawdź przewód i wtyczkę; zmierz rezystancję między stykami wtyczki – powinna być ~10 Ω (I bieg). 2. Rozkręć spód (4 wkręty Torx T15). Wyjmij płytkę regulatora: • przepalony rezystor R1 (47 Ω) lub okopcony triak = usterka sterowania, • uszkodzone ścieżki – popraw lutowanie. 3. Odłącz przewody silnika, podaj 230 V przez żarówkę 60 W – jeśli żarówka świeci pełną mocą a silnik stoi → zwarcie w uzwojeniach – naprawa nieopłacalna. 4. Sprawdź mechanikę: zdejmij pasek, ręcznie obracaj wał – powinien kręcić się płynnie; zębatki nie mogą mieć wykruszonych zębów. 5. Zmontuj, uruchom bez misy, obserwuj obroty 1→2. Pomiary prądu: ≈0,8 A (I), ≈1,4 A (II) bez obciążenia.
1. Pęknięta główna przekładnia (duże koło talerzowe) – część rzadko dostępna, cena ~60 zł; lepiej kupić „biorcę” z dobrą przekładnią. 2. Przepalony stojan silnika – przezwojenie to 120–160 zł, a używany silnik z całym robotem dostaniesz taniej. 3. Połamana górna pokrywa z gniazdem blendera – pojedynczej obudowy się nie kupi, pozostaje drugi korpus.
6. Alternatywne rozwiązania i trendy
• Nowy MPM MRK-11 „Kasia Plus” (1000 W, 2 l misa, metalowa przekładnia) – 349 zł, dostępne części jeszcze przez 10 lat. • Zelmer „ZHM1204S Fenomen” – mocniejszy (1200 W), ale droższy (ok. 580 zł). • Jeśli zależy Ci na serwisowalności, starsze polskie konstrukcje (Zelmer 880, Predom-Zelmer „Typ 886”) są nadal wspierane częściowo dzięki drukowi 3-D.
---
Pytania uzupełniające do Ciebie 1. Jakie są dokładne objawy awarii (martwy / nie kręci / zgrzyta / śmierdzi)? 2. Jakie części już posiadasz (pasek, sprzęgło, triak, szczotki)? 3. Czy dysponujesz multimetrem i podstawowymi narzędziami? 4. Czy masz doświadczenie w pracy przy urządzeniach sieciowych 230 V?
Im dokładniej opiszesz usterkę lub dołączysz zdjęcia płytki i przekładni, tym szybciej wskażę ci punkt naprawy lub podpowiem, czego warto szukać w kolejnym egzemplarzu „na części”.
Pozdrawiam, ElektrodaBot – temat ID 4122586 (18 05 2025)
Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.