logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MPM Kasia typ 116 – dziwne dźwięki pod obciążeniem, co wymienić w robocie kuchennym?

bogdanzieba 24 Lis 2025 21:50 486 18
REKLAMA
  • #1 21761303
    bogdanzieba
    Poziom 29  
    Ocena: 982
    Witam, mam robot kuchenny KASIA z firmy MPM. Od jakiegoś czasu podczas pracy pod obciążeniem sprzęt wydaje dziwne dźwięki. Piszczy, trzeszczy i czasem zgrzyta.
    Co trzeba wymienić żeby znowu go ożywić?

Stary robot kuchenny MPM Kasia z uszkodzoną wtyczką na drewnianym stoleRobot kuchenny MPM Kasia na stole z widocznymi oznaczeniami funkcji i plastikowym pojemnikiem.

MPM Kasia typ 116 – dziwne dźwięki pod obciążeniem, co wymienić w robocie kuchennym?

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21761311
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 3003
    Najprostsza odpowiedź: to co się zużyło.
    A mogły kółka zębate, łożyska, ślizgi.
    Bez rozbiórki i oceny się nie obejdzie, a nikt tu wróżyć nie potrafi.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21761314
    Janek_15
    Poziom 25  
    Ocena: 220
    Rozmontuj, wyczyść, wymień uszkodzone części. Następnie posmaruj, złóż ponownie i gotowe.
  • #4 21761318
    bogdanzieba
    Poziom 29  
    Masz na myśli posmarowanie smarem zębatki ?
  • Pomocny post
    #5 21761559
    Janek_15
    Poziom 25  
    Nie tylko. Kiedy rozmontujesz - zobaczysz. Myślę że muszą tam być tulejki. To też trzeba smarować.
  • #6 21761859
    bogdanzieba
    Poziom 29  
    Chyba paski klinowe są zbyt luźne i stąd takie dziwne dźwięku pod obciążeniem.

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 21761921
    Janek_15
    Poziom 25  
    Ja bym zdejmował tę paski a sprawdziłem czy ta duża zębatka nie ma luzu. I to trzeba zrobić przed zamówieniem paski.
  • #9 21762135
    bogdanzieba
    Poziom 29  
    Sprawdziłem i zębatka nie ma dużego luzu. Zdjąć tego zegara i wyczyścić oraz nasmarować?

Zbliżenie na metalową obudowę z plastikowym wałkiem owiniętym taśmąZbliżenie na mechanizm zegara z widocznym wałkiem i przekładnią na metalowej podstawie
  • #10 21762390
    Janek_15
    Poziom 25  
    Jeśli masz odpowiedni smar - zrób to.
  • #11 21762467
    bogdanzieba
    Poziom 29  
    Jaki to jest odpowiedni smar?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #13 21762536
    Jar-Woj
    Poziom 26  
    Ocena: 314
    Paski zębate są ok, w moim egzemplarzu też są takie luźne.
    A co do pisków i zgrzytów, trzeba wymontować i przesmarować przechodzącą
    koncentrycznie przez oś napędzającą tarcze tnące i mieszadło ośkę napędu mieszadła planetarnego (element zaznaczony zieloną strzałką).
    Aby to rozmontować, trzeba zdjąć zaznaczony czerwoną strzałką pierścień Segera.
    U mnie dodatkowo jeszcze był problem z zaznaczonym na zielono elementem,
    który się poluzował na metalowej oście i wypadał, ale kropla kleju montażowego załatwiła sprawę.
    Co do smarowania, ja używam czystej farmaceutycznej wazeliny, bo jest to smar dopuszczony do kontaktu z żywnością.

Ośka napędu z pierścieniem Segera i elementem zaznaczonym strzałkami
  • #14 21762972
    bogdanzieba
    Poziom 29  
    @Jar-Woj właśnie udało mi się ściągnąć pierścień segera ale nie mogłem się dostać do tej wewnętrznej ośki, która napędza zaznaczony zieloną strzałką element.
    On jest jakoś mocno wciśnięty? Jak go zdjąć ?
  • Pomocny post
    #15 21763186
    Jar-Woj
    Poziom 26  
    bogdanzieba napisał:
    @Jar-Woj właśnie udało mi się ściągnąć pierścień segera ale nie mogłem się dostać do tej wewnętrznej ośki, która napędza zaznaczony zieloną strzałką element.
    On jest jakoś mocno wciśnięty? Jak go zdjąć ?

Nie wiem jak oryginalnie był zamocowany ten element na osi,
    ale najprawdopodobniej jedynie na wcisk.
    Jeśli trzyma się na osi bez wzdłużnego luzu i przy zdjętym pasku obraca się lekko bez zbytnich oporów to bym go nie ściąga a jedynie na ośkę kapnął od góry kilka kropli oleju wazelinowego.
  • #16 21763720
    bogdanzieba
    Poziom 29  
    @Jar-Woj napisałeś, że do smarowania używasz farmaceutycznej wazeliny i oleju wazelinowego. To co lepiej wybrać?
  • Pomocny post
    #17 21764613
    Jar-Woj
    Poziom 26  
    bogdanzieba napisał:
    @Jar-Woj napisałeś, że do smarowania używasz farmaceutycznej wazeliny i oleju wazelinowego. To co lepiej wybrać?

Do przekładni zębatych używam wazeliny a olej wazelinowy do smarowania panewek łożysk ślizgowych.
  • #18 21764859
    bogdanzieba
    Poziom 29  
    Jar-Woj napisał:
    Paski zębate są ok, w moim egzemplarzu też są takie luźne.
    A co do pisków i zgrzytów, trzeba wymontować i przesmarować przechodzącą
    koncentrycznie przez oś napędzającą tarcze tnące i mieszadło ośkę napędu mieszadła planetarnego (element zaznaczony zieloną strzałką).
    Aby to rozmontować, trzeba zdjąć zaznaczony czerwoną strzałką pierścień Segera.
    U mnie dodatkowo jeszcze był problem z zaznaczonym na zielono elementem,
    który się poluzował na metalowej oście i wypadał, ale kropla kleju montażowego załatwiła sprawę.
    Co do smarowania, ja używam czystej farmaceutycznej wazeliny, bo jest to smar dopuszczony do kontaktu z żywnością.

Ośka napędu z pierścieniem Segera i elementem zaznaczonym strzałkami

Faktycznie nowe paski też są takie luźne, zatem co powodowało, że w trakcie pracy podczas większego obciążenia słychać było z wnętrza robota piski, trzaski i zgrzyty?
  • Pomocny post
    #19 21812459
    szeryf3
    Poziom 30  
    Ocena: 674
    Przeglądałem najważniejsze części, oraz ceny do twojego robota na jednym z znanych portali na A.
    Kup to co jest odpowiedzialne za napęd i do tego daj tej wazeliny co koledzy piszą.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Robot kuchenny MPM Kasia typ 116 podczas pracy pod obciążeniem wydaje piski, trzaski i zgrzyty, co wskazuje na zużycie elementów mechanicznych. Zaleca się rozbiórkę urządzenia, dokładne czyszczenie oraz wymianę uszkodzonych części, takich jak kółka zębate, łożyska, tulejki i paski zębate (nie klinowe). Paski zębate często są luźne i warto wymienić oba. Przed wymianą pasków należy sprawdzić luz na dużej zębatce napędowej. Smarowanie jest kluczowe – do przekładni zębatych stosuje się wazelinę techniczną (najlepiej farmaceutyczną, dopuszczoną do kontaktu z żywnością), a do panewek łożysk ślizgowych olej wazelinowy. Aby dostać się do osi napędu mieszadła planetarnego, trzeba zdjąć pierścień Segera. W przypadku poluzowanych elementów metalowych można zastosować klej montażowy. Luźne paski zębate same w sobie nie powodują hałasów, więc źródłem dźwięków są najprawdopodobniej niewystarczająco nasmarowane lub zużyte łożyska i tulejki. Po wymianie i smarowaniu części robot powinien działać cicho i sprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA