logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PZ-829 – brak reakcji na czujnik max, test woda zmiękczona, przewód 1,5mm²

bojerowyszu 19 Maj 2025 12:37 423 5
  • #1 21553615
    bojerowyszu
    Poziom 2  
    Przekaźnik PZ-829 - problem z aktywacją czujki max.
    Podłączyłem przekaźnik PZ-829 z pompą i trzema czujnikami elektrodowymi zgodnie ze schematem do małej studzienki kanalizacyjnej. Studzienkę zalałem czystą wodą z domu, aby przeprowadzić testy. I mam problem z aktywacją czujki max. Po zalaniu ponad poziom max przekaźnik nie uruchamia pompy. Przy dwóch próbach odłączenia i podania zasilania głównego przekaźnik zadziałał prawidłowo, raz odpompował wodę do poziomu min., a raz wyłączył się w połowie między max a min. Ale generalnie max zatopiony w wodzie nie działa.
    Po zwarciu styków COM i MAX przekaźnik poprawnie podaje zasilanie na pompę, ale najczęściej pompa startuje tylko na kilka sekund i się wyłącza.
    Studzienkę na testy zalewałem czystą wodą - nie wiem, czy może mieć to jakiś wpływ na reakcję czujników.
    Przewód do czujników ma średnicę 1,5 mm². Instrukcja mówi o max 1 mm², ale okablowanie robiłem rok wcześniej i nie wiedziałem, jakiego systemu sterowania pompą użyję. Długość przewodów to około 5 m.

Przekaźnik jest podłączony prawidłowo.

Jakieś pomysły, co może być nie tak?
    AI: Czy sprawdzałeś poprawność działania samych czujników (np. pomiar rezystancji między elektrodami, sprawdzenie, czy nie są uszkodzone lub zanieczyszczone)?
    nie
    AI: Czy próbowałeś testować układ z wodą o wyższej przewodności (np. z dodatkiem soli), aby wykluczyć problem z przewodnością czystej wody?
    NIE
  • Pomocny post
    #3 21553759
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 835
    Te czujniki nie radzą sobie z czystą wodą, nieco lepsze są PZ829RC gdzie można sobie podkręcić czułość.
    Najlepiej sprawuje się wył. pływakowy klasyczny jeśli się zmieści albo taki mały z kontaktronem i magnesem.
  • #4 21553868
    bojerowyszu
    Poziom 2  
    >>21553759 Kontaktowałem się z działem technicznym producenta. Potwierdzili, że czujniki z wodą kranową powinny działać i zalecili odesłanie przekaźnika do serwisu do sprawdzenia. Na pewno warto puścić zasilanie pompy przez stycznik, a nie brać zasilania z przekaźnika.
  • #5 21554032
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1140
    bojerowyszu napisał:
    Na pewno warto puścić zasilanie pompy przez stycznik, a nie brać zasilania z przekaźnika.

Jak najbardziej. Co do wody, to kranówka kranówce nie równa, a z jaką wodą ma to docelowo pracować? Na stacji uzdatniania wody na pewno tego typu działały z wodą "spod ziemi", ale innego producenta.
    W każdym razie odesłać będzie najłatwiej, oni na pewno mają czym sprawdzić.
    Co do średnicy przewodów, to może chodzi o to co się dobrze uszczelni w dławiku. Elektrycznie grubszy nie zaszkodzi.
  • #6 21554180
    bojerowyszu
    Poziom 2  
    >>21554032 Zamówiłem wersję RC. Zamontuję i sprawdzę, czy zadziałało. Dam znać.
REKLAMA