logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Upalony przewod ochronny migomat Magnum MIG 270w MMA IGBT

toudi1991 16 Sie 2021 21:06 936 8
REKLAMA
  • #1 19566732
    toudi1991
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Dzień dobry,

Ostatnio w pracy miałem problem z migomatem, mianowicie ‚kopał’ przy dotknięciu niepomalowanych śrub. Po zdjęciu obudowy okazało się ze przewód ochronny PE jest upalony, ewidentne widać że się stopił. Zastanawiam się dlaczego się stopił? Dodam że w skrzynce rozdzielczej z ktrorej jest zasilany przewody ochronne na listwie były mocno wygrzane, aż przytopione i zacisk od masy już ‚wisiał na wlosach’.
    Ktoś wie dlaczego tak mogło się stać?
    Dziękuje za odpowiedzi :)
    Upalony przewod ochronny migomat Magnum MIG 270w MMA IGBT
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19566753
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4686
    A jaki rodzaj ochrony jest stosowany w zakładzie ?
  • #4 19566764
    toudi1991
    Poziom 10  
    Roznicowka 40A 30mA zabezpieczenie C20.

Dodano po 2 [minuty]:

Rodzaj ochrony tzn zabezpieczenia? Sieć jest TN-S jeśli o to pytasz.

Dodano po 16 [minuty]:

W sumie muszę się przyjrzeć jutro jeszcze raz czy na pewno to jest zasilane przez różnicówkę bo jeśli prąd płynął przez ochronny to powinna zadziałać. Wiec albo się pomyliłem z ta różnicówką albo jest do wymiany.
  • #5 19567206
    KonradGatek
    Poziom 30  
    Ocena: 745
    Prąd spawania "płynął" po przewodach ochronnych.
  • REKLAMA
  • #6 19567265
    MLODY73
    Poziom 16  
    Ocena: 26
    Tak jak pisze kolega Konrad było spawane bez podpiętej masy.
    U mnie w pracy zaczeliśmy podpinać masy na stałe do stołów bo nie nadążaliśmy wymieniać instalacji i naprawiać spawarek i stołów podnoszonych.
  • #7 19567791
    toudi1991
    Poziom 10  
    Stół na którym zazwyczaj jest spawane nie jest nigdzie podpięty, wiec to co płynęło ochronnym musiałoby być spowodowane jakimś przebiciem na obudowę migomatu, tak? W migomacie nie znalazłem nigdzie śladu po jakimś łuku. Jest to możliwe ze nie ma śladu czy za słabo szukałem?

Dodano po 13 [minuty]:

Dlaczego nie zadziałała różnicowka gdy prąd spawania spływał po ochronnym? Nie znam dokładnie budowy migomatu, ale czy obwód zasilający jest jakby ‚odseparowany’ od obwodu spawania?
  • REKLAMA
  • #8 19568498
    smd
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 249
    Prawo Kirchhoffa, chyba mówi też o wyłącznikach różnicowo-prądowych , ale w tym przypadku, to łączymy prąd stały ze zmiennym ;)
    Zacząłbym od podstawy, wykonanie testów bezpieczeństwa a potem co spawacz zrobił źle...
  • #9 19569306
    toudi1991
    Poziom 10  
    Doczytałem o budowie spawarek i wychodzi ze, tak jak pisałem wcześniej, obwód spawania jest odseparowany od obwodu zasilającego przez transformator, dlatego roznicowka nie rozłączała.
    Jeśli się mylę proszę mnie poprawić :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z migomatem Magnum MIG 270w MMA IGBT, który "kopał" przy dotknięciu niepomalowanych śrub. Po zbadaniu urządzenia stwierdzono, że przewód ochronny PE był upalony, a w skrzynce rozdzielczej przewody ochronne były mocno wygrzane. Użytkownicy zasugerowali, że przyczyną mogło być przebicie lub zwarcie do obudowy migomatu, a także niewłaściwe podłączenie masy. Wskazano na możliwość, że różnicówka nie zadziałała, ponieważ obwód spawania jest odseparowany od obwodu zasilającego przez transformator. Użytkownik planuje dalsze badania, aby ustalić przyczynę problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA