logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Berlingo 1.6 VTI 2010 – błąd P2231, zwarcie sygnału sondy lambda ale tylko na gorącym silniku .

guciofilucio 20 Maj 2025 22:11 1728 3
REKLAMA
  • #1 21555342
    guciofilucio
    Poziom 17  
    Ocena: 41
    Przeszukałem forum i internet przez wiele dni , niestety nic na ten temat nie znalazłem .
    Wyrzuca mi błąd :
    P2331 Zwarcie obwodu sygnału sondy lambda z obwodem grzałki .
    Po skasowaniu pojawia się znowu ale wyłącznie gdy silnik ma temperaturę powyżej 90 Stopni .
    Ogólnie silnik spala duże ilości oleju .Trochę kopci ale też tylko gdy jest max gorący 90-105 C. Taki siwy , szary kolor .Nie jest niebieskawy .
    Pracuje dobrze na biegu jałowym jak i podczas jazdy .
    Pali sporo . Po mieście palił 15l/100km ale o dziwo ostatnio spadło spalanie do 11l/100 km miasto .
    Jak jest zimny po uruchomieniu chwile się dławi podczas ruszania ale trwa to dosłownie 3 sekundy i potem jest już ok .
    Rok temu była założona instalacja LPG ale od tygodnia jeżdżę tylko na benzynie i dalej jest tak samo .
    Sonda lambda ta pierwsza nie jest tania prawie 700 zł ma 6 przewodów .
    Odkręcałem sondę by ocenić stan katalizatora i i jest czysty ( wręcz śnieżno biały ) Dziwne po pali olej .
    Razem z tym błędem pojawiają się jeszcze :
    P2196 stały zablokowany sygnał z sondy lambda dla bogatej mieszanki (rząd 1 czujnik 1)
    P2244 Wartość napięcia odniesienia dla sondy lambda (rząd 1 czujnik 1)
    P0171 Mieszanka za uboga (Bank 1)
    Wypadania zapłonów nie ma
    Dzwoniłem do dwóch mechaników ale jak usłyszeli że to 1.6 VTI to powiedzieli że to ciężki temat i się nie podejmują
    Czy może to być uszkodzony sterownik ECU ?
    Czy w warunkach amatorskich da się sprawdzić czy to wina świecy ,ECU , stanu silnika czy instalacji elektrycznej ?
    Podkreślam że po skasowaniu błedu np wieczorem na drugi dzień kontrolka błędu "check " włącza się dopiero przy maksymalnej temp a jak uda się nie zagrzać silnika na full to jest ok . (Gdy nie zatrzymuje auta )
    Termostat sprawny . Przy około 94 C zaczyna nagrzewać się chłodnica .
    Ogrzewanie działa .
    Temperatura zasysanego powietrza wydaje się pokazywać prawidłowa tak samo temperatura silnika .
    Po odkręceniu korka oleju jest podciśnienie .
    Po zdjęciu odmy na otworze korka oleju wyczuwalne jest na przemian zasysanie i dmuchanie . Ogólnie przedmuchów nie ma .
    Ciśnienie sprężania 12 Bar na wszystkich cylindrach sprawdzane na ciepłym.
    2 miesiące temu wymieniłem świece (oryginały )
    Świece mają biały nalot na elektrodach i nagar przy gwintach .Są suche .
    Wentylator się załącza zgodnie z fabrycznymi wartościami przy około 105 C
    Temperatury sprawdzałem Interfejsem bo wskazówka nigdy nie pokazuje powyżej 90 C .(Ten typ tak ma i wiele innych współczesnych aut też )
    Zastanawiam się czy można przeprogramować ECU by wentylator załączał się jak w autach kiedyś przy 90 C .
    Przebieg auta to 294 tyś
  • REKLAMA
  • #2 21555506
    Dziarski Hank
    Poziom 34  
    Ocena: 930
    Zakładasz różne rzeczy, ale dlaczego nie to, co pokazuje Ci tester - uszkodzenie sondy lambda?
  • REKLAMA
  • #3 21556257
    marfur30
    Poziom 28  
    Ocena: 381
    Dziarski Hank napisał:
    Zakładasz różne rzeczy, ale dlaczego nie to, co pokazuje Ci tester - uszkodzenie sondy lambda?

Dokładnie.

Gdyby było zwarcie gdzieś na wiązce to błąd był by zaraz po odpaleniu , u Ciebie pojawia się przy jakiejś temperaturze sondy .
    Na 99% sonda do wymiany.
  • #4 21556328
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
REKLAMA