logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Citroen Berlingo 1.4 2000 - Błąd sondy lambda, zwarcie lub rozwarcie, Sagem SL96

serwiscar 10 Gru 2011 18:22 1329 5
REKLAMA
  • #1 10242702
    serwiscar
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    Witam
    Mam pytanie do ekspertow
    Otoz mam na warsztacie berlingo na sterowniku Sagem SL96. Po podlczeniu lexii wali blad: Defekt staly. Sonda Lambda zwarcie do - lub rozwarcie.
    Podmienilem sonde na nowa, nic sie nie poprawilo. W koncu te sonde nowa wykrecilem i podlozylem ja do peugeot'a 206 ale 1.1 pojemnosc i sonda chodzi. Wtedy z peugeota wzialoem sonde i zamontowalem ja w berlingo i po nagrzaniu znow ten sam blad.
    Jest to sonda 4-przewodowa. Do grzalki dochodzi zasilanie 14V i masa. Natomiast na 4 pinie jest napiecie caly czas 1,2V.
    Cala instalcje przekopalem nawet odpiolem wtyczke od czujnika spalania stukowego poniewaz kable do czujnika sa ekranowane takim samym ekranem co do sondy lambda oraz czujnika walu korbowego i ekram wtedy dochodzi do 19 pinu sterownika. Wszedzie przejscia sa.
    Po przekopaniu calej instalacji z sondy do steronika silnika podlozylem drugi komputer i znow ten sam blad - czyzby drugi sterownik mial te sama usterke (raczej watpie w to) ?
    NIe wiem juz co robic. Powiedzcie mi na sondzie 4 przewodowej to jest
    1 pin = +
    2 pin = -
    3 pin = - (tego doladnie nie wiem)
    4 pin = sygnal sinusoidy miedzu 0,1-0,8V (max 1V)
    co powinno byc na 3 pinie, bo jak koncowki miernika przyloze do 3 pinu i +akumulatora pokazuje mi 13,9V, naomiast jesli probowke podlaczam do 3 pinu sondy i + akumulatora to zarowka nie swieci.
    Mowia ze na 3 ponie sondy powinien byc masa a niekiedy 5V.
    Jak to dokladnie jest bo juz nie jarze.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 10242755
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 10242848
    serwiscar
    Poziom 13  
    sa dwa biale (plus i masa) szary i czarny. Czarny to sygnal wyjsciowy sony do ECU (0,1-0,8V). Chodzi mi o to co powinno byc na szarym przewodzie, masa czy 5V?
  • REKLAMA
  • #4 10242866
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 10242898
    serwiscar
    Poziom 13  
    sa dwa biale (plus i masa) szary i czarny. Czarny to sygnal wyjsciowy sony do ECU (0,1-0,8V). Chodzi mi o to co powinno byc na szarym przewodzie, masa czy 5V?

Dodano po 1 [minuty]:

sterownik masuje w tym akurat przypadku. Tylko pytanie jak dokladnie zmierzyc te mase sterownika, bo czuje ze tu jest problem.
  • #6 10242941
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
REKLAMA