logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Honda Civic VII 2003 gaśnie po kilku minutach jazdy, błąd sondy lambda OBD

apzarkiletnisko 21 Maj 2025 07:35 270 3
REKLAMA
  • #1 21555547
    apzarkiletnisko
    Poziom 3  
    Witam, mam problem z moją Hondą Civic VII z 2003 r. Ostatnio podczas normalnej jazdy zaparkowałem i po chwili odpaliłem ją, a Honda zgasła po kilku sekundach. Teraz cały czas po 2 minutach jazdy gaśnie i nie chce odpalić. Trzeba czekać co najmniej 15 minut, żeby odpaliła i znów gaśnie. Honda gaśnie na LPG i benzynie. Proszę o jakąś podpowiedź. Na OBD jest tylko błąd sondy lambda.
  • REKLAMA
  • #2 21555577
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 464
    apzarkiletnisko napisał:
    Proszę o jakąś podpowiedź

Na początek proszę ustalić, czy wina leży po stronie układu zasilania, czy układu zapłonowego?
  • REKLAMA
  • #3 21555602
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2055
    Witam,
    dokładnie ustal źródło problemu, mam dokładnie taką Hondę i miałem kiedyś uszkodzoną sondę lambda i nigdy nie wiązało się to z problemami z zapłonem i gaszeniem silnika. Problem gaszenia silnika wystąpił raz, gdy miałem uszkodzony alternator i błąd ładowania akumulatora, czyli akumulator permanentnie niedoładowany i w efekcie napięcia sporo poniżej progu, wtedy działo się jak opisujesz.
    Pozdrawiam
  • #4 21555974
    apzarkiletnisko
    Poziom 3  
    Chciałbym dodać, nie wiem, czy to coś zmieni, ale wtedy, kiedy to się stało, było bardzo mokro, bo wcześniej była ulewa.
REKLAMA