logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Citroen C5 X7 – brak wyświetlacza, radia, wycieraczek, klaksonu po przekręceniu kluczyka

Markomark 21 Maj 2025 20:01 474 6
REKLAMA
  • #1 21556250
    Markomark
    Poziom 7  
    Ocena: 4
    Citroen C5 X7. Witam! Mam problem z autem, mianowicie: po przekręceniu kluczyka zapala się światło w środku, ambient, guziki na kierownicy i światła zewnętrzne. Nie działa cały komplet wyświetlacza, radio, wycieraczki ani nawet klakson. Ogólnie auto jakby nie miało prądu w ECU. I tu pytanie, gdzie szukać. BSM cały przepatrzony i bezpieczniki całe, są sprawne – te pod maską, pod BSM, przy aku i w kabinie.
  • REKLAMA
  • #2 21556306
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3415
    Podaj wszystkie dane auta łącznie z typem silnika, skrzynią i kodem OPR.
  • REKLAMA
  • #3 21556312
    Markomark
    Poziom 7  
    >>21556306 2.0 HDI RHH 163 KM. Skrzynia automat. Ogólnie w aucie był myty silnik i to dość mocno. Po czym wszystko było ok. Auto w garażu stało bez odpalania przez dłuższy czas i nagle taki kwiatek. Nr OPR muszę sprawdzić.
  • REKLAMA
  • #4 21556338
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Na 100% sprawdziłeś bezpieczniki te pod BSM ? Jest ich tam 8 w rządku, ósmy 80A odpowiada za zasilanie np. zegarów i dużej części auta.
    O te mi chodzi

Moduł bezpieczników samochodowych BSM z ośmioma bezpiecznikami w rzędzie.
  • REKLAMA
  • #5 21556346
    Markomark
    Poziom 7  
    >>21556338 Jeszcze jutro sprawdzę, ale przesłuchałem je multimetrem i wyglądało ok.
  • #6 21556348
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Markomark napisał:
    >>21556338 przesłuchałem je multimetrem

Podstawowy błąd. Miernik schowaj do szafy nie nadaje się do takich prac.
  • #7 21557148
    Markomark
    Poziom 7  
    >>21556348 Sprawdziłem maxi i każdy trzyma napięcie równo, prawie 12 V. Z kolei pomierzyłem napięcie na BSI i wodzie, że zasilanie BSI bezpiecznik F13 ma napięcie rzędu 0,4 V. Bezpieczniki F4, F2, F9 też mają jakąś taką śmieszną, zbliżoną wartość. Po podaniu napięcia na F9 gaśnie stop, po podaniu na F2 załącza się klakson. Nie jestem super znawcą tematu, ale wychodzi na to, że BSI do wymiany. Możliwe, że podczas mycia auta poszła tam woda. Czy mogę podawać 12 V prosto z aku na bezpieczniki, które mają zbyt małe napięcie? Może to pokaże, który element jest zepsuty.

Podsumowanie tematu

✨ W Citroenie C5 X7 z silnikiem 2.0 HDI RHH 163 KM i automatyczną skrzynią pojawił się problem z brakiem działania wyświetlacza, radia, wycieraczek i klaksonu po przekręceniu kluczyka, mimo że oświetlenie wnętrza, ambient, przyciski na kierownicy i światła zewnętrzne działają. Bezpieczniki pod maską, pod BSM oraz w kabinie zostały sprawdzone i są sprawne. Szczególną uwagę zwrócono na bezpieczniki pod BSM, zwłaszcza 80A odpowiadający za zasilanie zegarów i części auta. Pomiar napięć wykazał prawidłowe napięcie na bezpiecznikach maxi (około 12 V), natomiast na bezpiecznikach F13, F4, F2 i F9 w BSI napięcie było bardzo niskie (~0,4 V). Po podaniu napięcia bezpośrednio na bezpieczniki F9 i F2 zaobserwowano odpowiednio zgaśnięcie światła stopu i załączenie klaksonu, co wskazuje na możliwą awarię modułu BSI, prawdopodobnie spowodowaną zalaniem podczas mycia silnika. Zasugerowano, że BSI może wymagać wymiany, a podawanie napięcia bezpośrednio na bezpieczniki może pomóc w diagnozie uszkodzonego elementu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA