logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Taryfa sprzedawcy Tauron – lepiej wybrać umowę na czas określony czy nieokreślony?

telefonrafala1997 22 Maj 2025 17:05 11559 17
REKLAMA
  • #1 21557128
    telefonrafala1997
    Poziom 2  
    Czy podpisanie nowej umowy na prąd z "taryfą sprzedawcy" w Tauron na czas nieokreślony to dobre rozwiązanie, czy może mogłem wziąć tę taryfę sprzedawcy na czas określony?
  • REKLAMA
  • #2 21557389
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6571
    Bez znaczenia. Przecież dostawcy i tak nie możesz zmienić.
  • #3 21557507
    telefonrafala1997
    Poziom 2  
    >>21557389

A gdybym podpisał umowę na jakiś czas określony, np. 3 lub 9 lat, to czy wtedy mógłbym płacić mniej za kilowatogodzinę?
  • REKLAMA
  • #5 21557610
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1124
    Umowę na czas nieokreślony możesz w każdej chwili rozwiązać. Umowy na jakiś okres bez kary umownej nie rozwiążesz.
  • REKLAMA
  • #6 21557613
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 21557699
    Citizen75
    Poziom 30  
    Ocena: 458
    Tauron faktycznie reklamuje "nową energię na lata" z gwarancją ceny na dziewięć lat. Tylko nie wiadomo co będzie za dziewięć lat. Można zyskać jeśli ceny energii elektrycznej wzrosną, ale można i stracić gdyby ceny energii elektrycznej zmalały.

Przykład sąsiada, który wiele lat temu podpisał podobną umowę z gwarancją ceny jakieś 2-3 lata. Płacił "wysokie" rachunki prognozowane. Więc chciał to zmienić na odczyty rzeczywiste, ale okazało się, że bez zerwania podpisanej umowy i kary umownej nie może tego zrobić.

Wiele lat temu do mnie też dzwonili konsultanci z Tauronu próbując mnie namówić na "prognozy" i umowę na czas określony, z "serwisantem", itp. Nie dałem się namówić. Mimo to kilkakrotnie przysłali mi warunki tej umowy w formie papierowej i PDF na emaila. Warunki tej umowy to było o ile dobrze pamiętam 64 strony formatu A4 dość drobnym drukiem. Przeliczając tą umowę to jest to objętość małej książki! Trudno się z taką umową zapoznać i nie dać się wpuścić w przysłowiowe maliny.

W końcu przy kolejnym telefonie konsultantki z "promocją", powiedziałem jej, że jeśli Tauron tak dba o klienta, który nie zmienia sprzedawcy energii elektrycznej i terminowo płaci rachunki, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby Tauron ostatni w roku kalendarzowym rachunek obniżył w ramach promocji np. o 25%. Proste rozwiązanie bez zbędnych kombinacji i dodatkowych umów, a klientowi będzie zależało na takim dostawcy i sprzedawcy energii elektrycznej.
  • #8 21558347
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Mam już ileś tam lat. I nie wierzę w żadne obniżki cen prądu. To bardziej jakaś fantazja.
  • #9 21558376
    telefonrafala1997
    Poziom 2  
    >>21558347

Ale co, masz ileś tam lat?

Czyli reasumując: taryfa sprzedawcy i umowa na czas nieokreślony. To najlepsza opcja dla zwykłego zjadacza chleba?
  • #10 21558429
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Mam na tyle lat że nie pamiętam żadnych obniżek za opłaty typu, prąd, gaz, woda itp. Ja do niczego nie namawiam. Bierz umowę jaką uważasz za słuszną.
  • REKLAMA
  • #11 21558496
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2809
    Nie znam tej oferty, nie wiem jak jest w Tauronie ale się wypowiem. Zwróć uwagę na opłatę handlową. Jest to stała comiesięczna kwota. Korzystałem z innej oferty (dałem się wrobić) u innego sprzedawcy i opłata handlowa wynosiła o ile się nie mylę kilkanaście % całego rachunku, i kwota za 1 kWh również była wyższa niż ta "urzędowa".
  • #12 21558686
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6571
    Pan.Kropa napisał:
    nie pamiętam żadnych obniżek za opłaty
    Zgadza się. Od dziesięcioleci zmiany opłat za media są tylko i wyłącznie w górę. Nie odnotowałem żadnej obniżki nawet o jeden grosz.
  • #13 21558734
    Zdzisław1980
    Poziom 26  
    Ocena: 178
    Na podstawie mojej taryfy i operatora to chyba jednak cena spadła:
    Taryfa ENERGA-OBRÓT S.A.
    dla energii elektrycznej
    dla Odbiorców z grup taryfowych G:
    Ceny energii elektrycznej dla poszczególnych grup taryfowych
    obowiązujące od dnia 1 stycznia 2024 roku do dnia 30 czerwca 2024 roku:
    Podstawowa (G11) 0,7414 (0,9181)
    Oszczędne Noce i Weekendy (G12w) 0,9039 (1,1179) 0,5880 (0,7294)
    Ceny energii elektrycznej dla poszczególnych grup taryfowych
    obowiązujące od dnia 1 lipca 2024 roku do dnia 31 grudnia 2025 roku
    Podstawowa (G11) 0,6249 (0,7748)*
    Oszczędne Noce i Weekendy (G12w) 0,7620 (0,9434) 0,4957 (0,6159)
    Na rachunkach co prawda ceny były niższe przez taryfy osłonowe, ale powyżej to ceny dla ludzi bez żadnych osłon.
    No i zaczynają mieszać z cenami dystrybutorzy, ale sama cena za prąd jednak spadła.

A co do wyboru przez kolegę telefonrafala1997 to najlepiej na czas nieokreślony wg taryfy urzędowej.
    Każda oferta z dodatkiem ma jakiegoś kruczka, a podstawowy nazywa się opłata handlowa której w taryfie urzędowej nie ma.
  • #14 21558865
    telefonrafala1997
    Poziom 2  
    A jeżeli ktoś podpisywał umowę na prąd jeszcze na przykład za komuny, to obecnie taki ktoś ma taryfę sprzedawcy na czas nieokreślony? :D
  • #15 21558942
    Citizen75
    Poziom 30  
    Ocena: 458
    Pan.Kropa napisał:
    Mam już ileś tam lat. I nie wierzę w żadne obniżki cen prądu. To bardziej jakaś fantazja.
    O tej obniżce cen energii elektrycznej w przyszłości napisałem na wyrost. Też nie wierzę w jej obniżkę.

telefonrafala1997 napisał:
    Czyli reasumując: taryfa sprzedawcy i umowa na czas nieokreślony. To najlepsza opcja dla zwykłego zjadacza chleba?
    Nie wiem czy to najlepsza opcja. Mam energię elektryczną z Tauronu w taryfie G11 bez żadnych udziwnień, typu serwisant, itp. od blisko 25 lat. Pomimo iż konsultanci z Tauronu próbowali mnie namówić na umowę na czas określony z różnymi "dodatkami", jak wspomniany serwisant, to nie uległem ich namowom i namowom konsultantów innych sprzedawców energii elektrycznej. Nie zamierzam zmieniać sprzedawcy i umowy na "lepszą" z możliwymi kruczkami bo mogę na tym wyjść jak przysłowiowy "Zabłocki na mydle".
  • #16 21560682
    telefonrafala1997
    Poziom 2  
    telefonrafala1997 napisał:
    A jeżeli ktoś podpisywał umowę na prąd jeszcze na przykład za komuny, to obecnie taki ktoś ma taryfę sprzedawcy na czas nieokreślony? :D

Jak to wygląda Panowie?
  • #17 21561270
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Tak to wygląda jak napisałeś.
  • #18 21564240
    piotrbilickipb
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    >>21560682 Tak. To już będzie "taryfa sprzedawcy" na czas nieokreślony. Jak miałbyś cennik, to jego nazwa byłaby na FV i data jego rozpoczęcia oraz zakończenia także. W firmach często ta "taryfa" jest droższa od cennika, ale z drugiej strony możesz zrezygnować, kiedy chcesz.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru umowy na prąd z taryfą sprzedawcy Tauron – czy lepiej podpisać umowę na czas określony, czy nieokreślony. Uczestnicy wskazują, że umowa na czas nieokreślony daje większą elastyczność, ponieważ można ją rozwiązać w dowolnym momencie bez kary umownej, natomiast umowy na czas określony, zwłaszcza długoterminowe (np. 3 lub 9 lat), mogą wiązać się z ryzykiem finansowym i brakiem możliwości wcześniejszego rozwiązania bez konsekwencji. Tauron oferuje umowy z gwarancją ceny na 9 lat, co może być korzystne przy wzroście cen energii, ale ryzykowne, gdy ceny spadną. Wskazano, że taryfa sprzedawcy jest obecnie standardem dla odbiorców, a dostawca energii pozostaje monopolistą, którego nie można zmienić. Ważnym elementem jest opłata handlowa, która może znacząco wpływać na całkowity koszt rachunku. Przykłady z praktyki pokazują, że długoterminowe umowy z prognozowanymi cenami mogą skutkować wyższymi rachunkami i utrudnieniami w zmianie warunków. Zaleca się ostrożność przy podpisywaniu długoterminowych umów i preferowanie umów na czas nieokreślony według taryfy urzędowej, co jest bezpieczniejszym rozwiązaniem dla przeciętnego odbiorcy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA