logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tauron - umowa na czas nieokreślony, ale Cennik obowiązuje do końca 2025 - da się coś zrobić?

gadek80 11 Lut 2024 10:39 6675 18
REKLAMA
  • #1 20955563
    gadek80
    Poziom 31  
    Ocena: 399
    Witam,
    Na początek proszę o porady tylko tych osób które znają temat lub same się z tym spotkały, bo przypuszczenia mi nie chodzi gdyż sam takie mam.

Mój znajomy korzysta z dystrybucji jaki i z zakupu prądu od Tauron, chciał zmienić sprzedawcę prądu, lecz okazało się, że kiedyś mu wysłano ofertę cennika (nic nie podpisywał) i ponoć wedle przepisów ona musi obowiązywać. Cennik został wysłany z opisem, że jeżeli się nie sprzeciwi do 14 dni wchodzi on w życie i obowiązuje do końca 2025 roku i oczywiście jest na niekorzystnych warunkach, o karze za za wypowiedzenie nic nie jest napisane.
    Moje pytania:
    1. Jeżeli jest umowa na czas nieokreślony a cennik jest na czas określony i znajomy nic nie podpisywał, jak można z tego wybrnąć.
    2. Jeżeli nie da się wybrnąć to jaka może być kara? W wysłanej ofercie cennika nie jest o niej nic napisane.
    3. Czy słyszeliście już o reklamacjach albo pozwach w których kupujący skarżył Tauron o zatwierdzanie umowy na określony termin tylko na podstawie wysłanej oferty z której nie można zrezygnować?

Szukam trochę informacji po internecie, ale nie mogę nic konkretnego znaleźć.
  • REKLAMA
  • #2 20955632
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6571
    Przecież jeżeli wypowie Tauronowi umowę zgodnie z warunkami/przepisami i podpisze nową z nowym sprzedawcą energii to będzie go obowiązywał cennik nowego sprzedawcy energii a cennik Tauron nie będzie miał zastosowania niezależnie na jaki czas on określony. Cennik Tauron do 2025 ma zastosowanie jedynie w przypadku Tauronu jako sprzedawcy energii. Nie ma umowy to nie ma też obowiązującego cennika który jest przecież częścią umowy.
  • #3 20955781
    DJ_KLIMA
    Poziom 25  
    Ocena: 220
    Można uciec od lichwiarskiej umowy, przepisując licznik, a wtedy wybrać sobie, co tam potrzeba. Oni tak mają, nie jeden się wkopał w umowę z 14-dniowym okresem wypowiedzenia lub zmiany. Sam zawaliłem i płaciłem dodatkowo dużo za bzdury, których nie potrzebowałem.
  • REKLAMA
  • #4 20955955
    gadek80
    Poziom 31  
    Tak o przepisaniu już wiem, lecz nie znając dokładnie przepisów można mieć obawę, że potem znowu jakąś karę przywalą, a co powiedziałeś DiZMar to jest świetne tylko, że właśnie podobno tak nie jest, że cennik zobowiązuje do utrzymania umowy, chociaż nie wiem na jakiej podstawie i nie widziałem również umowy na zakup prądu jaka tam jest tylko to pismo i to że na fakturze z tamtego roku była taryfa do 31.12.2023.
    Ulotka firmy Tauron z informacjami o zmianach w cenniku i taryfach energii elektrycznej.
  • #5 20958694
    gadek80
    Poziom 31  
    DJ_KLIMA napisał:
    Można uciec od lichwiarskiej umowy, przepisując licznik, a wtedy wybrać sobie, co tam potrzeba. Oni tak mają, nie jeden się wkopał w umowę z 14-dniowym okresem wypowiedzenia lub zmiany. Sam zawaliłem i płaciłem dodatkowo dużo za bzdury, których nie potrzebowałem.

A czy znasz może paragraf punkt tauronu który o tym mówi, bo nie mogę znaleźć? Nie wiem też na kogo można przepisać, bo skoro licznik jest na firme to można osobę prywatną i dzień później wrócić na firmę?
  • #6 20958702
    DJ_KLIMA
    Poziom 25  
    Ocena: 220
    Nie jest to nigdzie napisane, ale każdy nowy właściciel licznika / punktu przecież wybiera takie warunki jakie mu pasują, manewry robiłem jako konsument, nigdy jako firma.
  • REKLAMA
  • #7 20958840
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6601
    DiZMar napisał:
    podpisze nową z nowym dostawcą energii to będzie go obowiązywał cennik nowego dostawcy energii
    Gdzie tak jest, że dostawcę można sobie dowolnie zmieniać?
    Masz na ulicy sieci dystrybucyjne różnych dostawców, że możesz w nich przebierać jak w ulęgałkach?
    Proszę nie mylić dostawcy ze sprzedawcą.
  • #8 20958854
    DiZMar
    Poziom 43  
    gadek80 napisał:
    chciał zmienić sprzedawcę prądu,

zbich70 napisał:
    Proszę nie mylić dostawcy ze sprzedawcą.

Chodziło mi oczywiście o sprzedawcę a nie dostawcę. Sprzedawcę energii elektrycznej można zmieniać bez konsekwencji jeżeli jest umowa na czas nieokreślony. Mój błąd. Przepraszam.
    PS.
    Poprawiłem mylne określenie.
  • #9 20958972
    gadek80
    Poziom 31  
    DiZMar napisał:
    Chodziło mi oczywiście o sprzedawcę a nie dostawcę. Sprzedawcę energii elektrycznej można zmieniać bez konsekwencji jeżeli jest umowa na czas nieokreślony. Mój błąd. Przepraszam.

No i tu jest właśnie problem, że jeżeli umowa jest na czas nieokreślony w Tauronie a wrzucili cennik z terminem, to czas umowy już nie jest aktualny, bo cennik ma termin.
    Szukałem w OWU i faktycznie Tauron zaznacza że zerwanie umowy/cennika wiąże się z karą, więc chyba tylko zabieg przepisania licznika ratuje klienta z dużych rachunków.
    W google cennik: §6 punkt 3
    Cennik EE_MSPc GR5 B SerwisantFirmaPLUS_NF GZE_O2_Q4_01.10.19-31.12.21
    i OWU §8 punkt 1
    OGÓLNE WARUNKI UMOWY SPRZEDAŻY
    ENERGII ELEKTRYCZNEJ
  • #10 20959049
    DiZMar
    Poziom 43  
    Przeczytać aktualną umowę ze zrozumieniem. Jak rozumiem to umowa nie jest na czas nieokreślony tylko cennikiem zmieniona na określony (2025). To zmienia postać rzeczy.
  • #11 21133756
    beernowmonopolowy
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Dzień dobry, ja zaraz mam taką samą sytuację i nie wiem co robić. Na początku czerwca dostałam wezwanie do zapłaty za zerwanie cennika, bo zmieniła sprzedawcę prądu przed końcem obowiązywania cennika i dostałam karę o wysokości 12500 zł. Już kilka razy przeczytałam umowę, ale nie znalazłam żadnej informacji o tym, że ja nie mogę zmieniać sprzedawcy prądu przez 2 lata. Podpisana umowa była zawarta na czas nieokreślony z miesięcznym okresem wypowiedzenia
  • #12 21208856
    dzwonkowskanatalia02
    Poziom 2  
    Witam, mam w tej chwili dokładnie taką samą sytuację i do zapłaty karę w wysokości prawie 20 tys. zł. Mieliśmy w firmie umowę z Tauron na czas nieokreślony, dostaliśmy taki cennik pod koniec roku 2023, nic nie odpisaliśmy ani nie podpisaliśmy żadnej nowej umowy, zdecydowaliśmy się na zmianę sprzedawcy i okazało się, że nasza umowa obowiązuje do końca roku 2024. Czy ktoś z Państwa znalazł rozwiązanie tej sytuacji?
  • REKLAMA
  • #14 21212047
    zbich70
    Poziom 43  
    beernowmonopolowy napisał:
    dostałam wezwanie do zapłaty za zerwanie cennika, bo zmieniła sprzedawcę prądu przed końcem obowiązywania cennika i dostałam karę

dzwonkowskanatalia02 napisał:
    zdecydowaliśmy się na zmianę sprzedawcy

I wszystko w temacie jest jasne.
    Zapewne były zawarte umowy kompleksowe na sprzedaż i dystrybucję.
    Zerwania jednej (zmiana sprzedawcy) oznacza również zerwanie drugiej.
    I walec zaczyna się toczyć...
  • #15 21212061
    dzwonkowskanatalia02
    Poziom 2  
    >>21212047
    Nie proszę Pana. Nie jest to nasza pierwsza zmiana sprzedawcy, umowę dystrybucyjną mamy z firmą PGE, natomiast z firmą Tauron mamy umowę na sprzedaż energii od roku 2019, więc przeszła ona już w umowę na czas nieokreślony, do momentu kiedy pod koniec 2022 roku został wysłany cennik, przekształcający umowę w umowę na czas określony. Nie odpowiedzieliśmy na to pismo, gdyż w tym samym czasie weszła tarcza rządowa i wysłaliśmy do firmy Tauron prośbę o jej zastosowanie. Kiedy pod koniec zeszłego roku zdecydowaliśmy się na zmianę sprzedawcy, dzwoniłam do firmy Tauron, upewnić się jak wygląda okres wypowiedzenia i jego warunki. Otrzymałam informacje, że możemy to zrobić w każdym dowolnym momencie bez naliczenia kary umownej...

Dodano po 1 [minuty]:

>>21212047
    A zerwanie umowy ze sprzedawcą energii elektrycznej wcale nie oznacza zerwania umowy dystrybucyjnej, gdyż dystrybutora zmienić się nie da
  • #16 21212100
    zbich70
    Poziom 43  
    dzwonkowskanatalia02 napisał:
    gdyż dystrybutora zmienić się nie da

I czego w tym nie rozumiesz?
  • #17 21212277
    gadek80
    Poziom 31  
    Niestety na pewno jakiś błąd był. Bez umowy nic nie da się poradzić, bo być może był zapis o tym, że bez pisemnego wypowiedzenia przed okresem wypowiedzenia umowa przedłuża się o kolejny rok, być może Tauron wysłał pisemną ofertę w której napisał, że brak pisemnej odmowy skutkuje akceptacją oferty, lecz to drugie chyba mogą robić tylko w przypadku klientów gdzie dystrybutorem jest również Tauron, lecz pisałaś, że dostałaś jakiś cennik i mógł być on terminowy, bez dokumentów nic nie wiemy.
    Niestety sprzedawców (bo nie są oni doradcami) jest pełno i duża ich część psuje ten rynek, zrażając klientów do zmiany sprzedawcy. Pierwsze doradca powinien kazać klientowi zadzwonić do sprzedawcy z pytaniem czy umowa jest terminowa. Jeżeli tak jak pisałaś, że dzwoniłaś do firmy Tauron mają to nagranie.
    Z resztą pisałem do Ciebie, abyś zadzwoniła do mnie to Ci poradzę i cisza.
  • #18 21401232
    tomaszlezak1
    Poziom 1  
    >>21133756 Cześć. Ja mam to samo. Znalazłaś rozwiązanie ?
  • #19 21561731
    piotrbilickipb
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    >>21401232 W przypadku Taurona są 2 opcje, jakie można mieć na umowie << dotyczy Tauron sprzedaż, NIE DYSTRYBUCJA
    1. "Taryfa sprzedawcy", a tu obowiązują różne ceny, ale zazwyczaj powyżej 900 zł/MWh netto.
    2. "Cennik" o nazwie zbliżonej do EE_MSPc GSC B gwarancja ceny TS_P3_Q3 daty <<< te daty są ważne.

Obie stawki powiązane są z umową główną.
    1. Jeśli masz "taryfę sprzedawcy", to okres wypowiedzenia umowy jest taki jak na umowie głównej (często 1-3 m-ce).
    2. Jeśli masz "cennik", to okres wypowiedzenia najczęściej to 3 miesiące i ostateczny możliwy termin podziękowania za cennik to właśnie ten określony w jego nazwie z uwzględnieniem okresu wypowiedzenia. Tzn. że jak masz tam 01.10.2022 - 30.09.2025, to najpóźniej 30.06.2025 możesz wypowiedzieć cennik i trzeba pamiętać, że nie może to być wypowiedzenie w trybie natychmiastowym.

"Pseudo handlowcy" latają po firmach, obiecują boskie stawki i nie zważają na okres wypowiedzenia, a potem przedsiębiorca się dziwi, bo Tauron dowala karę adekwatną do utraconego zysku z niesprzedanych MWh. Sprawa tyczy każdego innego sprzedawcy (wszyscy mają kary umowne), ale akurat pytacie o Tauron sprzedaż.

Oczywiście Tauron dystrybucja, tak samo jak inni dystrybutorzy, jest OSD (operatorem systemu dystrybucyjnego) na swoim rejonie i opłatę za dystrybucję zawsze płaci się u nich.
    Fragment faktury VAT z podkreśleniem tekstu „Gwarancja ceny TS_P3_Q3_01.10.22-30.09.25” na białym tle.

Dodano po 8 [minuty]:

beernowmonopolowy napisał:
    Dzień dobry, ja zaraz mam taką samą sytuację i nie wiem, co robić. Na początku czerwca dostałam wezwanie do zapłaty za zerwanie cennika, bo zmieniła sprzedawcę prądu przed końcem obowiązywania cennika i dostałam karę o wysokości 12 500 zł. Już kilka razy przeczytałam umowę, ale nie znalazłam żadnej informacji o tym, że ja nie mogę zmieniać sprzedawcy prądu przez 2 lata. Podpisana umowa była zawarta na czas nieokreślony z miesięcznym okresem wypowiedzenia

Ciężko będzie z tego wybrnąć, niestety :/

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z umową na czas nieokreślony zawartą z Tauronem na sprzedaż energii elektrycznej, w której Tauron jednostronnie wprowadził cennik obowiązujący do końca 2025 roku. Użytkownicy zgłaszają, że pomimo braku podpisania nowej umowy lub akceptacji cennika, Tauron wymaga przestrzegania warunków cennika z określonym terminem obowiązywania, co skutkuje karami za wcześniejsze zerwanie umowy lub zmianę sprzedawcy energii. Wskazuje się, że cennik jest integralną częścią umowy i może zmieniać jej charakter na czas określony. Rozwiązaniem proponowanym przez uczestników jest przepisanie licznika na inną osobę lub podmiot, co pozwala na wybór nowego sprzedawcy energii bez kar umownych. Podkreślono, że zmiana sprzedawcy energii jest możliwa bez konsekwencji przy umowie na czas nieokreślony, jednak w praktyce Tauron stosuje zapisy o karach za zerwanie cennika. Wskazano także na konieczność dokładnej analizy warunków umowy i cennika, w tym paragrafów OWU Tauron, oraz na ryzyko związane z ofertami handlowców, którzy nie informują o okresach wypowiedzenia i karach. W przypadku sporów zalecane jest skonsultowanie się z prawnikiem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA