logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

iPhone 13 – czy uszkodzone, wklęsłe tylne szkło może unieruchomić telefon?

wiktorkkstudio 22 Maj 2025 20:36 252 6
REKLAMA
  • #1 21557354
    wiktorkkstudio
    Poziom 2  
    Witam, mam pytanie. Posiadam iPhone 13 z pozbijanym, wklęsłym tylnym szkłem do środka.
    Czy jest jakaś realna szansa, aby telefon przestał działać?
  • REKLAMA
  • #2 21557361
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Ocena: 1432
    Nie wiem jak to w iPhone i jak mocno jest uszkodzony ten aparat, ale te telefony, które miałem w ręku, z fizycznie uszkodzonym aparatem to powodowały niemożność skorzystania z tej funkcji lub z jakiegoś trybu aparatu. Zdarzyło się może raz czy dwa, że moduł kamery robił jakieś zwarcie i był problem z cała płytą, ale co ciekawe nie był pobity.
    Jak chcesz kupić z drugiej ręki taki telefon, to czasami ktoś taką usterką maskuje inne uszkodzenia, bądź podmienia oryginalne elementy na jakiś złom.
  • REKLAMA
  • #3 21557373
    wiktorkkstudio
    Poziom 2  
    >>21557361 Ja mówię o tylnej szybie, nie o szybie aparatu.
  • #4 21557451
    staś pytalski
    Poziom 41  
    wiktorkkstudio napisał:
    >>21557361 ja mlwie o tylnej szybie nie k szybie aparatu

Żeby szybka w iPhone była wklęsła to trzeba wygiąć korpus - nie wiem jak mocno jest wygięty, tak czy owak można mieć na uwadze, że wygięcie mogło uszkodzić płytę główną, to delikatny element.
  • REKLAMA
  • #5 21557593
    bert_studionapraw
    Specjalista - Apple
    Ocena: 266
    Halo, cześć.
    Wszystko zależy od stopnia tego "wklęśnięcia". Za szkłem jest metalowa ramka i indukcja, które dość dobrze chronią. Niestety, czasem się i tak zdarza, że to nie jest wystarczające. Wewnętrznie łamią się połączenia płyty głównej, telefon przestaje działać w części lub całości - i tu także zależy... od niemal wszystkiego. Trzeba to zobaczyć (pokaż zdjęcie), rozebrać by móc ocenić. Szanse są 50/50.
  • REKLAMA
  • #6 21560177
    wiktorkkstudio
    Poziom 2  
    >>21557593 A myślisz, że po jakim czasie OS może się stać? Mam już to tak z tydzień i dalej nic.
  • #7 21560185
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Nie ma reguły kiedy coś po uszkodzeniu przestanie działać. Może być tak, że telefon w kieszeni wygnie się, zostanie naprężony w trakcie siadania i coś się zepsuje na dobre. Poki działa, zarchiwizować zawartość żeby nie było płaczu po utracie danych.

Podsumowanie tematu

✨ Uszkodzenie wklęsłego tylnego szkła w iPhone 13 może potencjalnie unieruchomić telefon, jednak zależy to od stopnia uszkodzenia i ewentualnych powiązanych deformacji korpusu. Wklęsłość tylnej szyby sugeruje wygięcie obudowy, co może prowadzić do uszkodzenia płyty głównej – delikatnego i kluczowego komponentu. Metalowa ramka i elementy indukcyjne za szkłem zapewniają pewną ochronę, ale nie zawsze wystarczającą. Uszkodzenia mogą powodować przerwy w połączeniach płyty głównej, co skutkuje częściową lub całkowitą utratą funkcjonalności telefonu. Nie ma jednoznacznej reguły, kiedy telefon przestanie działać – może to nastąpić natychmiast lub po pewnym czasie, np. w wyniku dalszego naprężenia podczas użytkowania. Zaleca się archiwizację danych na wypadek nagłej awarii. W przypadku zakupu używanego urządzenia z takim uszkodzeniem istnieje ryzyko ukrytych defektów lub wymiany oryginalnych części na nieoryginalne.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA