logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ogrzewanie podłogowe na łukowatym stropie – czy 1,5 cm nierówności to problem?

mpepe 25 Maj 2025 06:18 246 2
REKLAMA
  • #1 21559324
    mpepe
    Poziom 11  
    Ocena: 33
    Witam mam pytanie odnośnie nierównego stropu na którym zamierzam ułożyć ogrzewanie podłogowe. Stropy są łukowate trochę wyrównałem je zaprawą samo- wyrównującą ale...
    W jednym pokoju po ułożeniu styropianu na 2 m poziomicy jest około półtora centymetra nierówności pytanie jak się pod taką nierównością będzie sprawowało ogrzewanie podłogowe.?

Czy problemem który się pojawi będzie tylko albo powiedzmy aż - nierównomierne nagrzewanie się podłogi . Ale oczywiście będzie to tylko w momencie załączenia ogrzewania aczkolwiek w przypadku pompy ciepła i tak będzie przez większy czas załączone. Ewentualnie napiszcie jaka jest maksymalna różnica w poziomie na podłodze w pomieszczeniu które ma wymiary 4x5 metra.
  • REKLAMA
  • #2 21559356
    Norbert 1981
    Poziom 21  
    Ocena: 157
    Wypoziomuj styropian przed ułożeniem podlogowki. Ja u siebie po zerwaniu podlogi strop wyrownalem piachem z cementem na sucho sciagajac i poziomujac długą łatą , jak przy ukladaniu kostki. Potem ubić nawet butami i zasypujesz jeszraz i znowu sciagasz do poziomu łatą. I masz poziom. Ukladasz styropian folia rury i gotowe
  • #3 21559439
    mpepe
    Poziom 11  
    Ocena: 33
    >>21559356

Jeden pokój już tak właśnie robię. Jak przy kostce brukowej rozłożyłem rury wypoziomowalem je na pól mokrym betonie, tyle tylko że dwa pokoje mam już ułożone styropianem robiłem to kilka lat temu przez różne sprawy osobiste nie dokończyłem roboty. Teraz przemyślałem sprawę i stwierdziłem że jednak zweryfikuje ponownie swoją pracę. Idealnie nie jest chyba nie obejdzie się bez ponownego wyrównania i ułożenia .
REKLAMA