logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thermomix TM5 - skaczące wartości przy ustawianiu czasu/temp./obrotów

broo 29 Mar 2018 23:51 39252 13
REKLAMA
  • #1 17137089
    broo
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,

Thermomix TM5.

Mam problem ze "skaczącymi" wartościami przy ustawianiu czasu, temperatury lub obrotów.
    Pisząc obrazowo:
    Mam ustawiony czas np. 00:10, delikatne przekręcenie pokrętła powinno ustawić wartość 00:11, tymczasem przeskakuje na np. 00:45, kolejne przekręcenie ustawia wartość np. na 01:24 a następne np. na 00:15 lub 03:43 (nie ma żadnej prawidłowości, raz skacze w dół raz w górę).
    Tak samo jest z ustawianiem temperatury i obrotów.

Czy ktoś miał podobny problem? Co było przyczyną?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 17137152
    chyczak
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    Witam. Rozebrać i nasmarować potencjometr. Niestety przerabiałem to.
  • #3 17137437
    broo
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,

Czy rozbierając TM, na coś w szczególności powinienem zwrócić uwagę ?
    Ewentualnie, może się kolega wypowiedzieć na temat tego filmiku, czy przedstawia prawidłowy sposób postępowania ?

• REKLAMA
  • #4 18485902
    macie11111
    Poziom 1  
    Ocena: 9
    Cześć,
    Zeby nasmarować potencjometr trzeba całkiem rozebrać TM5? Czym najlepiej smarować wystarczy wd40?
  • REKLAMA
  • #6 18634839
    asura.kk
    Poziom 15  
    Ocena: 34
    szwab na filmie rozbiera to w miare prawidłowo, srubokret - torx 5 (chyba). Pokrętło to dosyc nietypowy enkoder. Absolutnie NIE WD40!! Ja najczesciej do styków i potencjometrow uzywam preparat z termopasty - kontakt pr... chcesz zdjecia tej czesci (ostatnio naprawialem termomix 5)
  • #7 18976062
    Agnieszkaszczep
    Poziom 2  
    Ocena: 12
    Witam. Mam podobny problem pokrętło szaleje .... mogę prosić jakieś wskazówki ;)
  • REKLAMA
  • #8 18976436
    Dariusz23a
    Poziom 14  
    Ocena: 52
    Witam.
    Zdemontuj pokrywę frontową ,uwaga krótkie przewody właśnie od "encodera".
    Zdemontuj pokrętło (podważ delikatnie!),pod pokrętłem biały pierścien (ma 2 zatrzaski)które trzeba odblokować i przesunąć biały pierścień w lewo.Można wtedy spokojnie dostać się do całego "encodera".Zdemontować 2 wtyczki i działać dalej już z samym "encoderem",wyczyścić etc. Thermomix TM5 - skaczące wartości przy ustawianiu czasu/temp./obrotów Thermomix TM5 - skaczące wartości przy ustawianiu czasu/temp./obrotów
  • #10 21246849
    nickwilson2166
    Poziom 2  
    Cześć Potrzebuję pomocy z thermomix TM5 rewiring płytki drukowanej z powrotem, ich 3x 5-pinowe złącza, które wyglądają tak samo, które łączą się z płytą oznaczoną cn350 cn360 cn370, a kable nie są oznaczone
  • #12 21249698
    nickwilson2166
    Poziom 2  
    Cześć, sprawdzam tylko, czy mówimy o tych samych połączeniach tutaj zdjęcie Zbliżenie na płytę drukowaną urządzenia elektronicznego z kolorowymi przewodami podłączonymi do złącz.
  • #13 21249752
    mipix
    Poziom 38  
    Ocena: 1484
    Tak, to te połączenia. Przewody są zakończone belkami tensometrycznymi w stopach urządzenia. Nie ma znaczenia gdzie który będzie podłączony. Kalibracja następuje każdorazowo po tarowaniu wagi.
  • #14 21250115
    nickwilson2166
    Poziom 2  
    Dzięki

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownicy Thermomix TM5 zgłaszają problem z "skaczącymi" wartościami przy ustawianiu czasu, temperatury i obrotów. Wskazówki dotyczące rozwiązania problemu obejmują rozebranie urządzenia i nasmarowanie potencjometru lub enkodera. Użytkownicy podkreślają, że należy unikać używania WD40 do elektroniki, sugerując zamiast tego preparaty do styków. Wskazówki dotyczące demontażu obejmują zdjęcie pokrywy frontowej, delikatne podważenie pokrętła oraz czyszczenie enkodera. Dodatkowo, dostępne są zasoby na iFixit, które oferują szczegółowe instrukcje rozbiórki TM5.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA