logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilanie 12V do karty GPU bez użycia zasilacza ATX

andrkac 25 Maj 2025 20:54 369 9
REKLAMA
  • #1 21560133
    andrkac
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Nie mam pewności czy to właściwy temat, ale chyba najlepszy.
    Buduję sobie stację do algorytmów sztucznointeligentnych. Wziąłem cienkiego klienta HP T740 oraz kartę graficzną nVidia A2000 12GB.
    Niestety, okazało się, że złącze PCIe w tym cienkim kliencie nie podaje wystaczającego zasilania. Zakupiłem więc riser do PCIe (jest w drodze) z dodatkowym złączem zasilania 6pin (3x12V, 3xGND). Przygotowałem sobie zasilacz ATX z dołączoną chińską płytką zapewniającą rezystor na 5V i włącznik - i to działa, testowałem na innych urządzeniach.
    I zapewne będzie działać z riserem i kartą, ale... to jest rozwiązanie tymczasowe. Chcę to zminiaturyzować a następnie wydrukować jakąś obudowę. I najlepiej użyć gotowców, bez "rękodzieła".

Myślałem o chińskim pico ATX zasilonym z 12V. Jest bez wiatraczka i malutki, ale żaden ze znalezionych przeze mnie nie ma złącza 6pin 12V - jedyne złącza sześciopinowe jakie znalazłem w tych małych płytkach to chyba sę ..wejścia prądowe, a nie wyjścia. Opcji widzę kilka:
    - może jednak istnieje odpowieni pico ATX, a ja nie umiem go znaleźć?
    - dorobić sobie wyjście na sześciopinową wtyczkę w takim pico ATX, ale nie potrafię stwierdzić czy linie 12V uciągną moją kartę (70Watt stabilnie, w piku pewnie więcej).
    - zostać przy samym zasilaczu i prosto z 12V wejść na riser też własnej roboty przejściówką.

Opcja 1 wydaje mi się najprostsza, ale jeśli nie - lepsza jest trzecia. Skoro i tak muszę robić własną przejściówkę to po co tam pchać jeszcze to pico ATX?
    Proszę o jakieś porady albo pomysły jak to rozwiązać?
  • REKLAMA
  • #2 21560427
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2425
    Na 99% nie uruchomisz tej zewnętrznej karty na tym kliencie. On ma ograniczenie do 35W na slocie PCIe, więc pozwala uruchomić tylko GPU o takim limicie. Jest to sprawdzane przy uruchamianiu komputera. I nie ma znaczenia ile mocy dostarczysz z zewnątrz.
    Nie bardzo rozumiem jaki jest cel takiej "rzeźby". Ani to kompaktowe rozwiązanie, ani wydajne.
  • #3 21560708
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3549
    A po co tak?

Jeżeli płyta z i5 3/4 generacji i pamięcią RAM kosztuje 100-150zł.

Będziesz miał pełnoprawne PCI-E 3.0 x16 - a to chyba ważne przy tego typu zastosowaniach xD
  • REKLAMA
  • #4 21560718
    andrkac
    Poziom 9  
    Ja już ją uruchomiłem co do zasady - tzn. wpiąłem ją w pcie, ona została wykryta, zainstalowana, pokazywała się i mogłem nią sterować (w sensie np. ograniczyć pobieraną moc z 70W do 60W, nic innego nie próbowałem). Ale nie mogłem użyć do pracy, bo tu już zbyt duża moc resetuje całą maszynę.
    Ale to oznacza, że komputer pozwolił uruchomić kartę.

Riser już mam - niestety chyba jest felerny, bo za jego pośrednictwem nie mogę uzyskać nawet tyle. Karta w ogóle nie jest widoczna (dmesg, lshw, lspci - nic).
    I teraz się zastanawiam - szukać kolejnego (wymiana nie ma sensu, przyszedł z Chin,), czy w ogóle innego rozwiązania?

Dodano po 23 [minuty]:

>>21560708 Bo mam tego HP T740. Początkowo nie sprawdziłem czy uciągnie moją nvidię, więc wydawał się idealny. Poza tym mało żre prądu; dokładnie z tego samego powodu wybrałem taką a nie inną kartę.
    No ale jak wyżej napisałem - nie mogę nawet przetestować ukłądu z riserem, bo ten chyba nie działa. Napięcia ma jak trzeba., ale zapewne go rzej z liniami danych.
  • REKLAMA
  • #5 21572134
    andrkac
    Poziom 9  
    >>21560427
    ...i przyszedł - inny riser. Karta działa na zewnętrznym zasilaczu (choć na razie jest to "duży" ATX) robi czego od niej oczekuję i wszystko jest ok.

Ten riser ma gniazdo molex (jak do dysków ide), a nie 6pin jak do karty graficznej, więc ze zwykłego zasilacza pico mogę to puścić, wtyczkę ide ma każdy

Zasilacz pico już czeka, tylko, że byłem przekonany, że mam do niego zasilanie 12V dużej mocy a nie mam - muszę jeszcze dokupić.
    Wg. sprzedawcy linia 12V uciągnie 100W (więcej nie testowali), więc na moje 70W wystarczy.
  • REKLAMA
  • #6 21573937
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    To jest bardzo ciekawa informacja, że udało się uruchomić kartę w tym terminalu. Nadal jednak sens takiej zabawy jest wątpliwy z uwagi na brak kompaktowości takiego rozwiązania, wszystko "wisi" na kablach.. Przychylam się do zdania @Kasek21, że dużo lepiej jest kupić jakąś używaną płytę z CPU i zrobić wszystko normalnie. Terminal możesz zawsze sprzedać.
  • #7 21573952
    andrkac
    Poziom 9  
    Udało się, wszystko działa.
    To projekt hobbystyczny, wyzwania mnie nie powstrzymają :) . Jak już się trochę pobawię samą kartą, następne zadanie to będzie zaprojektowanie roszerzenia obudowy i puszczenie jej na drukarkę 3D. W tej chwili obudowa jest otwarta - zamiast oryginalnej płytki zamierzam ją zamknąć rozszerzoną budą, w której umieszczę kartę i zasilacz pico.

A sprzęt będzie włączony 24/7. Raczej na żadnym desktopie nie osiągnę tak małego zużycia prądu jak na cienkim kliencie.
  • #8 21573955
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    andrkac napisał:
    aczej na żadnym desktopie nie osiągnę tak małego zużycia prądu jak na cienkim kliencie.

No tutaj może być akurat różnie. Jak weźmiesz takiego np. i5-8500T, który ma TDP 35W, a Twój Ryzen w cienkim kliencie ma 45W, to już może być różnie. Wydajność CPU podobna, a masz komplet interfejsów bez kombinowania.
  • #9 21573976
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3549
    Chce być kreatywny niech będzie tylko to sztuka dla sztuki obarczona różnorakimi problemami - ale kto komu zabroni xD

andrkac napisał:
    Raczej na żadnym desktopie nie osiągnę tak małego zużycia prądu jak na cienkim kliencie.

Oczywiście, że da rade mniej ale nawet jak będzie więcej o te 10-20W to ile to w skali miesiąca 10-15zł? Sztuka dla sztuki xD
  • #10 21573983
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2357
    No mala moc raczej w tym przypadku równa się bardzo słabej wydajności, a nie koniecznie niskim poborem w idle. Zwłaszcza jak liczyć dodatkowy zasilacz ATX, obciążony w niskim stopniu, i nawet źle wykorzystany bo reszta linii jest nieobciążona.

Miałem kilka serwerów które chodziły 24/7, począwszy od desktopowej płyty i Xeonie L5420, później płyta Supermicro z Xeonem 1220v2 (odpowiednik Ivy bridge i5), teraz nowsza płyta Supermicro z Xeonem e2236 (9gen) i ogółem pobór mocy w spoczynku z kolejnymi upgrade raczej malał... Choć dużego postępu między 2 gen i 9 gen jak chodzi o moc w idle nie ma. I nie wiem czy poniżej 30W by się nie zamknął sam zestaw płyta+CPU+ram... Za to w momencie gdzie zapotrzebowanie na moc obliczeniową rośnie, turbo boost robi swoje - wiec pobór mocy rośnie gdy jest taka potrzeba. A w niskonapięciowym CPU z thin client wydajność jest na stale niskim poziomie :|

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik buduje stację do algorytmów AI, wykorzystując cienkiego klienta HP T740 oraz kartę graficzną nVidia A2000 12GB. Problemem jest niewystarczające zasilanie 12V z gniazda PCIe w cienkim kliencie, który ogranicza moc do 35W na slocie PCIe, co uniemożliwia pełne wykorzystanie GPU. W celu zasilenia karty zakupiono riser PCIe z dodatkowym złączem 6-pin, jednak pierwszy riser okazał się uszkodzony i karta nie była wykrywana. Po wymianie na riser zasilany przez złącze molex (IDE) karta działa poprawnie z zewnętrznym zasilaczem ATX. Rozważane jest użycie małego zasilacza pico ATX zasilanego 12V, który ma wystarczającą moc (ok. 100W) do zasilenia karty. Dyskusja porusza także alternatywę w postaci taniej płyty głównej z procesorem i5 3/4 generacji, oferującej pełne PCIe 3.0 x16, co może być bardziej praktyczne i wydajne. Projekt ma charakter hobbystyczny, z planami na miniaturyzację i obudowę 3D, a także długotrwałą pracę 24/7. Wątpliwości dotyczą efektywności energetycznej i wydajności CPU w cienkich klientach w porównaniu do tradycyjnych desktopów lub serwerów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA