logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MikroTik LHG LTE18 kit LHGGM&EG18-EA, z kartą Plusa działa, z kartą Play/T-Mobile już nie

Jarek Bachanek 28 Maj 2025 22:24 492 11
REKLAMA
  • #1 21563236
    Jarek Bachanek
    Poziom 10  
    Ocena: 34
    Witam.

Od niedawna korzystam z Internetu mobilnego Play z ich routerem oraz anteną. Wyciągam na niej 10-40 mb/s zależnie od pory dnia. W okolicy mam dwa nadajniki z który korzysta T-Mobile, Orange i wspomniany Plus. Plus chodzi mi żałośnie słabo więc Play był dobrą opcją.

Jako że mieszkam w dość odizolowanej części mojej wioski, z lasami i polną drogą jako drogą wyjazdową, postanowiłem wzmocnić sobie wygnał sieci. To tytułem wstępu.

Kupiłem więc antenę z wbudowanym routerem Access Point MikroTik LHG LTE18 kit LHGGM&EG18-EA.

I tu pojawiły się problemu. Po umieszczeniu karty sim Plusa (wkładałem dwie rózne dla testów) urządzenie złapało sygnał, automatycznie przyznało mi IP i nawet Wifi mi zaczęło działać. Ale prędkość wynosiła 5mb/s czyli mniej niż na poprzedniej antenie. Ale i tak wzrosła kilkukrotnie w porównaniu do LTE w tej sieci. Co pozwala mi wyciągnąć wniosek że sprzęt działa i mocno wzmacnia sygnał.

Ale gdy wkładam kartę sim Play urządzenie łączy się łape sygnał na sekunde i on zaraz znika. Nie dostaje w ciągu tej sekundy IP Wyskakuje mi też błąd po angielsku, ale nie mogę go rozczytać, coś o tym, że nie może nawiązać połączenia. Testowałem na dwóch kartach sim Playa i efekt był ten sam.

Brat wziął sprzęt do siebie do miasta (Puławy) bo sprawdzić jak u niego się spisze. Jest tak samo. W Plusie chodzi, z jeszcze lepszym zasięgiem i prędkością (10mb/s), przy Playu i próbuje łapać sygnał, łapię i znika po sekundzie.

Szczerze mówiąc nie wiem co robić. Jestem niepełnosprawny więc montaż i większość rzeczy, wykonuje brat. Dlatego wszystko idzie dość wolno. Do 4 czerwca mogę jeszcze zwrócić sprzęt. I jak nic nie wymyślę, to chyba to jedyne co mi pozostaje.

Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam.

Jarek
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21563245
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 21563257
    Jarek Bachanek
    Poziom 10  
    >>21563245

Firmware zaktualizowałem gdy podłączyłem plusa, więc jest najnowsze.

I co masz na myśli, do play wpisać. Jedna karta jest owszem do internetu, ale druga z mojego telefonu wyjęta i efekt taki sam.
  • REKLAMA
  • #4 21563277
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 21563283
    Jarek Bachanek
    Poziom 10  
    Pin jest wpisany poprawnie. Jedna z kart playa (moja z telefonu) w ogóle go nie ma ustawionego.
  • #6 21564369
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5328
  • #7 21564441
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #8 21564475
    KOCUREK1970
    Ocena: 5328
    @vlipknot
    Można sprawdzić na innym urządzeniu.
    A sygnał może jest, a może nie.

Każdy operator ma też swój APN.
  • #9 21564688
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5711
    Autor sam sobie nie chce pomóc więc o czym w ogóle mowa? Wiele zdań na poczatek bez żadnych konkretów, brak lokalizacji, wyników testów itd
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #10 21564745
    m.jastrzebski
    Ocena: 862
    Jarek Bachanek napisał:
    Witam.

Od niedawna korzystam z Internetu mobilnego Play z ich routerem oraz anteną. Wyciągam na niej 10-40 mb/s zależnie od pory dnia. W okolicy mam dwa nadajniki z który korzysta T-Mobile, Orange i wspomniany Plus. Plus chodzi mi żałośnie słabo więc Play był dobrą opcją.

Jako że mieszkam w dość odizolowanej części mojej wioski, z lasami i polną drogą jako drogą wyjazdową, postanowiłem wzmocnić sobie wygnał sieci. To tytułem wstępu.

Kupiłem więc antenę z wbudowanym routerem Access Point MikroTik LHG LTE18 kit LHGGM&EG18-EA.

I tu pojawiły się problemu. Po umieszczeniu karty sim Plusa (wkładałem dwie rózne dla testów) urządzenie złapało sygnał, automatycznie przyznało mi IP i nawet Wifi mi zaczęło działać. Ale prędkość wynosiła 5mb/s czyli mniej niż na poprzedniej antenie. Ale i tak wzrosła kilkukrotnie w porównaniu do LTE w tej sieci. Co pozwala mi wyciągnąć wniosek że sprzęt działa i mocno wzmacnia sygnał.

Ale gdy wkładam kartę sim Play urządzenie łączy się łape sygnał na sekunde i on zaraz znika. Nie dostaje w ciągu tej sekundy IP Wyskakuje mi też błąd po angielsku, ale nie mogę go rozczytać, coś o tym, że nie może nawiązać połączenia. Testowałem na dwóch kartach sim Playa i efekt był ten sam.

Brat wziął sprzęt do siebie do miasta (Puławy) bo sprawdzić jak u niego się spisze. Jest tak samo. W Plusie chodzi, z jeszcze lepszym zasięgiem i prędkością (10mb/s), przy Playu i próbuje łapać sygnał, łapię i znika po sekundzie.

Szczerze mówiąc nie wiem co robić. Jestem niepełnosprawny więc montaż i większość rzeczy, wykonuje brat. Dlatego wszystko idzie dość wolno. Do 4 czerwca mogę jeszcze zwrócić sprzęt. I jak nic nie wymyślę, to chyba to jedyne co mi pozostaje.

Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam.

Jarek

1. Wynierz w głownym menu System->logging, dodaj opcje logowania z topic LTE
    2. Powtarzasz próbe połączenia i sprawdzasz co jest w logu.

Bo tak to sobie można zgadywać co go boli.

Potem to możesz/powinieneś wyłaczyć, bo tam co 1-2 sekundy jest wpis, głownie informujący o odpytywanie komendami AT modemu o parametry sygnału, żeby je GUI mogło pokazać.

3. Sprawdz ten APN. W Interfaces->LTE ma przycisk LTE APN. Dodaj tam apn o nazwie nop Play, a pole APN internet.
    4. W konfiguracji interfejsu LTE, w polu APN profile, wybierz ten profil z punktu 3.
  • #11 21564977
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 21565011
    Jarek Bachanek
    Poziom 10  
    Rzeczywiście, doszedłem sam do tego, że dane z apn były błędnie wpisane, z plusa. Po przestawieniu wszystko działa. Tzn nie ma błędów. Temat zostawiam na razie otwarty, bo będę w poniedziałek stawiać antenę na maszcie, więc gdyby były jakieś problemy to napiszę. Oczywiście jeśli wszystko się uda, też dam znać. Dzięki za pomoc i wsparcie. Pozdrawiam.

Jarek

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada antenę z wbudowanym routerem MikroTik LHG LTE18 kit LHGGM&EG18-EA i próbuje korzystać z kart SIM operatorów Plus oraz Play/T-Mobile. Z kartą Plusa urządzenie łączy się poprawnie, przyznaje IP i działa WiFi, choć prędkość jest niższa niż oczekiwana. Natomiast z kartą Play/T-Mobile urządzenie łączy się, ale nie działa poprawnie. W dyskusji zasugerowano sprawdzenie kodu PIN karty SIM oraz aktualizację firmware, jednak firmware był już aktualny, a PIN poprawnie wpisany lub nieobecny w przypadku jednej z kart Play. Wskazano również na konieczność poprawnej konfiguracji APN dla operatora Play, co okazało się kluczowe – po poprawnym ustawieniu APN problem z połączeniem został rozwiązany. Użytkownik planuje dalsze testy po zamontowaniu anteny na maszcie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA