logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Polo 9N 1.2 2001 – migająca kontrolka temperatury, wskazanie 90°C, płyn OK

ZakiaN 30 Maj 2025 11:31 1740 17
REKLAMA
  • #1 21564650
    ZakiaN
    Poziom 4  
    Ocena: 6
    Witam, mam Polo 9N 1.2 benzyna 2001 rok. Wczoraj, jak jechałem, zapaliła mi się kontrolka temperatury i zaczęła migać, ale na zegarze temperatura pokazywała 90°C, więc normalnie, i jechałem tak z 8–10 km, by wrócić do domu, i temperatura na zegarze nie przekraczała tych 90°C. Dziś sprawdzałem poziom płynu chłodniczego i jest okej. Jak dziś odpaliłem auto, pochodziło z 3–5 minut i nie zapalała się kontrolka, i temperatura nawet się nie ruszyła, więc nie grzeje się szybko. To od czego to może być ta kontrolka? Czy jakiś błąd i wyświetla ją lub jakieś zwarcie się robi i załącza tę kontrolkę? Co jest możliwe? A i dodam, że płynu nie ubywa, więc też nie ucieka nigdzie.
  • REKLAMA
  • #2 21564661
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1462
    ZakiaN napisał:
    To od czego to może być ta kontrolka?

To jest centralne pytanie, a odpowie instrukcja.
    Mało prawdodpobne że
    ZakiaN napisał:
    kontrolka temperatury
    już prędzej uwierzę z ciśnienie oleju
  • REKLAMA
  • #3 21564665
    FixMyCarInfo_com
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Zrób zdjęcie kontrolki, żeby zobaczyć dokładnie, która to jest kontrolka.
  • #4 21564717
    pszczyna
    Poziom 33  
    Ocena: 401
    Tu mogą być dwa czujniki temperatury :
    1- na króćcu wodnym
    2- na chłodnicy i ten mógł zadziałać.
    Ewentualnie czujnik na króćcu, gdyż zawiesił się termostat, lecz to by się nie zgadzało ze wskazaniami. Gdy się sytuacja powtórzy to otworzyć maskę i kontrola węży chłodnicy (góra/dół) czy są ciepłe, nie zaszkodzi wymyć lamelki chłodnicy byle nie wysokim ciśnieniem.
    Tu jeszcze uwaga na pompę wody (przepływ) i stan napięcia paska wielorowkowego.
  • REKLAMA
  • #5 21564878
    ZakiaN
    Poziom 4  
    >>21564665
    Dziś przejechałem się autem i rozgrzałem do 90° i kontrolki brak, więc zdjęcia nie mam z auta, ale to taka sama kontrolka jak na tym zdjęciu, więc to kontrolka temperatury, ale skoro dziś się nie zapaliła jak rozgrzało się auto do 90°
    Czerwona kontrolka temperatury silnika na czarnym tle, przedstawiająca termometr nad falami.

Dodano po 8 [minuty]:

>>21564717
    w sumie niby z tym termostatem że się zaciął by było logiczne, bo dziś jechałem rozgrzałem auto do 90° czyli normalnie i kontrolki brak to jakby dziś się odciął i nornalnie działało wszystko, ale gdyby termostat się zaciął to wczoraj by temperatura rosła a nie trzymała się na 90°, to może gdzieś się zwarcie robi i daje zły sygnał że się auto grzeje czy coś takiego haha
  • #6 21564897
    pszczyna
    Poziom 33  
    Nic nie szkodzi na przeszkodzie przejrzeć wiązkę - wtyczki, przeczyścić styki, podczas pracy silnika zerknąć w jakim tempie idzie przelew do zbiornika płynu ( to da pogląd na pracującą pompę wody ).
    Możliwe iż to jednorazowy wybryk ECU miałem tak z olejem w Golf IV
  • REKLAMA
  • #7 21564939
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3324
    >>21564661 Jak się nie zna auta to lepiej nie pleść głupot. W polo 9N jest czujnik poziomu płynu w zbiorniczku. Jak jest niski poziom czy elektrody w zbiorniku skorodowały i nie przewodzą. To zapala się czerwona kontrolka (mruga) i jest sygnał dźwiękowy. Tak że sprawdzenie poziomu płynu gdy jest problem lub wymiana zbiorniczka. Mogą być jeszcze przewody ale to rzadkość.
  • #9 21564962
    ZakiaN
    Poziom 4  
    >>21564959
    no ale to chyba też raczej by sie grzala no nie? i by byl olej czy cos w zbiorniku plynu chlodniczego chyba a dzis jak patrzylem rano to normalnie plyn jest bez zadnego oleju itd i no jak mowilem dzis przejechalem nia troche rozgrzala sie do 90° i nie wyswietlilo kontorlki to moze elektryka juz wariuje lekko bo jednak to juz to auto troche ma lat no najlepiej zeby nie uszczelka haha
  • #10 21565039
    pszczyna
    Poziom 33  
    Od poziomu- braku płynu chłodniczego oraz temperatury jest ta sama kontrolka , więc sugestia ze zbiorniczkiem może też być tropem.
  • #11 21565066
    FixMyCarInfo_com
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Czujnik temperatury silnika G62. To jest od silnika AWY. Jak masz inny, to napiszesz
    Schemat elektryczny czujnika temperatury silnika G62 w silniku AWY z zaznaczonymi połączeniami i oznaczeniami przewodów.
  • #12 21565327
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 621
    Witam.
    Prosta sprawa jak wyżej koledzy opisali - syf w zbiorniku wyrównawczym - może być ta nieszczęsna uszczelka pod głowica i ciągnie dalej w płyn.
    Jak się zapali kontrolka to zdejmij wtyczkę ze zbiornika wyrównawczego i kawałkiem druta zmostkuj oba piny. Kontrolka zgaśnie to masz winowajce - albo sam czujnik albo syf w zbiorniku - bardziej realne dla tych silników,
    Auto się nie grzeje bo w tym układzie ECU zwiększa ilość paliwa - wzbogaca mieszankę co skutkuje mniejsza temperaturą pracy silnika.
    Pozdrawiam.
  • #13 21565487
    danielzy
    Poziom 31  
    Ocena: 314
    Zbiorniczek wyrównawczy płynu do wymiany , znany i stary temat w polo 9N. Elektrody czujnika pokryły się osadem i czujnik zgłasza brak płynu. Standard.
  • #14 21565516
    sigwa18
    Poziom 43  
    Doraźnie czasem pomaga dolanie plynu pod max. Bo przeważnie na górze elektrod nie ma syfu i prawidłowo odczytuje poziom.
  • #15 21565537
    Michał_74
    Poziom 34  
    Zgłaszanie się czujnika że zbiornika wyrównawczego to już objaw uszkadzającej się uszczelki pod głowicą. W grupie VAG w tych jednostkach to norma.
    Uszczelką i tak i tak do roboty w przyszłości.
    Czujnik na razie zmostkuj. Choć ktoś tu kiedyś mi zaRZucił, że trzeba go tylko wypiąć.
    Wymiana czy mycie zbiornika to poprawa tylko na krótki czas.
    A więc mostek, obserwacja i czeka cię robota.
    Pozdrawiam.
  • #16 21565677
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ładnie wróżysz bez żadnej weryfikacji. Od razu UPG i auto na złom bo 1.2.

PS ja też nie uważam ten silnik za udany ale spokojnie niech autor zweryfikuje po koleji. Może to tylko niski stan plynu albo częsta korozja na elektrodach czujnika poziomu plynu w zbiorniczku.
  • #17 21565907
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ja nie wróżę . To sprawdzone realia.
    Kolks tygodni temu. Podobnie temat. Mało co mnie nie zlinczowali za diagnozę zdalną. I w końcu okazało die że jednak znowu miałem rację. Ale ci co chcieli linczować już się nie odezwali.
    Pozdrawiam.

Dodano po 1 [minuty]:

sigwa18 napisał:
    Może to tylko niski stan plynu

Pisał że płynu dość zaraz gdzieś na początku.
  • #18 21619659
    sigwa18
    Poziom 43  
    Dlatego jest druga część o korodujących czujnikach poziomu. Czasem wystarczy dolać na max albo zewrzeć go drutem. Czasem problem jest w zamku maski. Bo kasuje dopiero błąd niskiego poziomu po zrejestrowaniu otwarcia maski.

Podsumowanie tematu

✨ W Volkswagen Polo 9N 1.2 z 2001 roku pojawia się migająca kontrolka temperatury silnika przy wskazaniu 90°C i prawidłowym poziomie płynu chłodniczego. Możliwe przyczyny to uszkodzony lub skorodowany czujnik poziomu płynu w zbiorniczku wyrównawczym, który może fałszywie sygnalizować niski poziom, mimo że płyn jest obecny i czysty. Czujnik temperatury silnika (np. G62 dla silnika AWY) oraz czujnik na króćcu wodnym lub chłodnicy mogą również generować błędne sygnały. Zalecane jest sprawdzenie wiązki elektrycznej, wtyczek i styków, a także obserwacja temperatury i przepływu płynu chłodniczego przez kontrolę ciepła węży chłodnicy. Czasem problem może wynikać z uszkodzonej uszczelki pod głowicą, co powoduje zanieczyszczenie elektrod czujnika olejem, jednak brak objawów przegrzewania i czysty płyn chłodniczy zmniejszają prawdopodobieństwo tej usterki. Doraźnie można zmostkować piny czujnika poziomu w zbiorniczku, co wyeliminuje fałszywe sygnały. Wymiana lub czyszczenie zbiorniczka wyrównawczego często przynosi tylko krótkotrwałą poprawę. Problem może być sporadycznym błędem ECU lub wynikać z korozji elektrod czujnika. Warto także zweryfikować działanie termostatu, pompy wody i paska wielorowkowego.
REKLAMA