logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stukanie w lewym kole podczas jazdy – możliwe przyczyny, wahacz czy coś innego?

Turok112 30 Maj 2025 22:32 1716 6
REKLAMA
  • #1 21565267
    Turok112
    Poziom 2  
    Od jakiegoś czasu słyszę stukanie w lewym kole. Byłem u mechanika, to stwierdził, że nie widać nic niepokojącego, nie ma żadnych luzów i radził się tym nie przejmować. Ja jednak chciałbym wiedzieć, co tak stuka i naprawić to. Czy to może być coś z wahaczem? Proszę o rady

• REKLAMA
  • #2 21565275
    olekt2002
    Poziom 32  
    Ocena: 502
    Jakie auto? Model. Udać się na SKP. Zmienić mechanika, albo niech on się przejedzie autem i posłucha. Tyle możliwości.
  • REKLAMA
  • #3 21565291
    Turok112
    Poziom 2  
    >>21565275 Audi A5 2012 r. Jeździł, słuchał. Mówił, że faktycznie coś czasem zastuka, ale jak wspomniałem, mówił, żeby sobie nie zawracać tym głowy. Byłem na SKP, to na szarpakach nic nie wyszło.
  • REKLAMA
  • #4 21565400
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Ocena: 531
    Turok112 napisał:
    Byłem na SKP, to na szarpakach nic nie wyszło.
    No właśnie bo szarpaki " skupiają " się bardziej na samym dole jezdnym sugerował bym wziąć pod lupę górne mocowanie amortyzatora do karoserii u mnie najbardziej to było słychać przy przejeżdzie przez te pasy zwalniające na jezdni być może któryś z tych pierścieni gumowych jest już wygnieciony z podobnym przypadkiem spotkałem się w Skodzie .
  • REKLAMA
  • #5 21565411
    bellla23
    Poziom 4  
    Ocena: 3
    Proponowałbym sprawdzić łożysko. Często jest ciężko zlokalizować jego usterkę. Spotkałem się już z tym, że stukot pochodzi z łożyska, a po podniesieniu auta łożysko nie ma luzów i sprawia wrażenie dobrego, dopiero pod obciążeniem wariuje.
  • #6 21567786
    Turok112
    Poziom 2  
    >>21565411 Nie przeszło mi nawet przez myśl, że to może być łożysko. To by wyjaśniało, dlaczego mechanik nie znalazł żadnych ubytków, wszak, żeby dostać się do łożyska, trzeba rozmontować całe koło. Muszę to sprawdzić.
  • #7 21567805
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem stukania w lewym kole podczas jazdy w Audi A5 z 2012 roku. Mechanik nie wykrył luzów ani niepokojących usterek, a badanie na stacji kontroli pojazdów (SKP) również nie wykazało problemów. Sugerowano, że przyczyną może być górne mocowanie amortyzatora do karoserii, zwłaszcza zużyte pierścienie gumowe, co objawia się stukaniem przy przejeździe przez nierówności. Inna możliwa przyczyna to łożysko koła, które pod obciążeniem może generować stukot mimo braku luzów przy podniesionym kole. Wskazano także na stabilizator, drążek kierowniczy lub przekładnię jako potencjalne źródła stukania, natomiast wahacz raczej powoduje pojedyncze, donośne uderzenia i jest mniej prawdopodobny jako przyczyna ciągłego stukania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA