logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dell Latitude 7410 – migające czarne pasy na górze ekranu po aktualizacji Windows 11

bulwa2017 31 Maj 2025 10:59 279 4
REKLAMA
  • #1 21565556
    bulwa2017
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Witam,

Na laptopie Dell Latitude 7410 zainstalowałem system Windows 11. Przeprowadziłem aktualizację BIOS-u oraz wszystkich sterowników za pomocą aplikacji SupportAssist.

Przed aktualizacjami zauważyłem, że ekran chwilowo „buforował” obraz — pojawiały się czarne pasy, po czym wyświetlanie wracało do normy. Po zaktualizowaniu systemu i sterowników problem częściowo ustąpił, jednak obecnie na górnej krawędzi ekranu pojawiają się migające czarne pasy.

W ramach diagnostyki:
    wymieniłem pastę termoprzewodzącą,
    odłączyłem i oczyściłem wszystkie złącza matrycy,
    sprawdziłem taśmę oraz styki.

Niestety, problem nadal występuje — efekt można zobaczyć na nagraniu:

Czy w tej sytuacji pozostaje już tylko wymiana matrycy, czy istnieje jeszcze jakaś inna możliwa przyczyna/problem, który warto sprawdzić?
    Z góry dziękuję za pomoc i sugestie.
    AI: Czy zauważył Pan/Pani te same migające czarne pasy na górze ekranu również podczas wyświetlania ekranu BIOS-u lub podczas uruchamiania komputera (np. na logo Dell), zanim załaduje się system Windows?
    Tak, przed aktualizacją, po aktualizacji już nie.
    AI: Czy po podłączeniu laptopa do zewnętrznego monitora (np. przez HDMI lub DisplayPort) obraz na zewnętrznym ekranie jest prawidłowy, czy również pojawiają się podobne zakłócenia?
    Po podłączeniu Della na zewnętrznym ekranie problem nie występuje.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21565623
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2777
    Matryca do wymiany.
  • REKLAMA
  • #3 21565790
    bulwa2017
    Poziom 5  
    Ok, czy mógłbym jeszcze prosić o pomoc, jakie dokładne oznaczenie ma ta matryca?
    Service code: 6BV19C3
    https://www.dell.com/support/product-details/pl-pl/servicetag/0-UlNXSnlEQlFmNmYwaThhZE05c0F2dz090/overview

Próbuję ją ustalić, ale jest tyle oznaczeń, że nie jest to do końca zrozumiałe dla mnie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21565971
    techlock
    Poziom 34  
    Ocena: 520
    Zdemontuj i sprawdź z tyłu matrycy będą naklejki z kodami i na tej podstawie szukaj, typ złącza, rozdzielczość, IPS, itp.
    Zainstaluj np. program AIDA64 - pokazuje dokładnie parametry sprzętowe z kodami, typem itp.
  • #5 21568793
    bulwa2017
    Poziom 5  
    Matryca wymieniona na inną, problem rozwiązany
REKLAMA