logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Honda Magna – szybkie zużycie świec zapłonowych po wywrotce, gdzie szukać usterki?

Powerr96 31 Maj 2025 13:46 384 8
REKLAMA
  • #1 21565740
    Powerr96
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    Witam. Mam zagwozdkę w temacie instalacji elektrycznej w motocyklu Honda Magna. Regularnie psuje świece zapłonowe. Po kilku minutach pracy świece do wymiany. Motorek stary, po wywrotce z lekkim ślizgiem zaczęły się cuda. Mile widziana jakaś podpowiedź, gdzie szukać. Dostęp do części trudny, więc wolałbym zawęzić krąg poszukiwań. Mile widziana jakaś sugestia.
  • REKLAMA
  • #2 21565757
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1055
    Powerr96 napisał:
    Mam zagwostkę w temacie instalacja elektryczna w motocyklu Honda
    magna. Regularnie psuje świece zapłonowe. Po kilku minutach pracy świece do wymiany.
    Bardzo dziwne, że usterka instalacji elektrycznej / układu zapłonowego, powoduje niszczenie świec zapłonowych w czasie kilku minut. Nie mogę sobie wyobrazić, co od tej strony mogłoby to powodować.
    Natomiast ja bym bardziej szukał przyczyny w niewłaściwej mieszance albo niewłaściwym spalaniu, i w efekcie pokrywania się świec np. sadzą / grafitem, i dalej zwarcia pomiędzy elektrodami.
    A zapłon właściwie ustawiony?

Opisz jeszcze, na czym polega ta usterka świec, co się z nimi dzieje.
    Jak wyglądają od strony elektrod, gdy zostają uszkodzone?

Dodano po 27 [minuty]:

A na pewno świece są uszkadzane?
    Może po kilku minutach pracy problem z silnikiem pojawia się z innego powodu (np. jak się zagrzeje), zmieniasz świece, a silnik w tym czasie ostyga i problem znowu na parę minut ustępuje.
  • REKLAMA
  • #3 21565825
    Powerr96
    Poziom 9  
    Biję się w pierś. Moja głupota. Po sprawdzeniu świec w samochodzie stwierdzam, że słabą, ale jakąś tam iskrę mają. W motocyklu wcale. Polegałem na słowach właściciela, który stale świece wymieniał. To nie moje moto, więc za wiele o jego historii nie wiem, poza tym, że przed wywrotką jeździł. Zapłon elektroniczny, więc z ustawieniem nie poszaleję. Pozostaje chyba moduł lub faktycznie się przegrzewa, bo bardzo "twardo" chodził, dziki taki był, strach było gazu dodawać.

Dodano po 28 [minuty]:

Dodam jeszcze, że te świece nowe były założone i iskrę miały mocną wcześniej. Chodziły kilka minut, może kilkanaście. Motocykl dość ciężko palił. Znaczy łapał i gasł kilka razy, zanim zatrybił na dobre.
  • #4 21565867
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2539
    Jak wyglądają te świece które nie mają iskry? Zapewne izolator wewnętrzny centralnej elektrody jest pokryty sadzą, która powoduje upływ prądu i brak iskry pomiędzy elektrodami. Powodem jest zła regulacja składu mieszanki paliwowo-powietrznej, mogła powstać w wyniku zabrudzenia gaźnika (zatkania kanału powietrznego) lub przydławienia układu wydechowego, albo też jest jakiś problem ze silnikiem.
    Jeżeli izolator wewnętrzny jest biały, a iskry nie ma, to ewidentnie problem z układem zapłonowym (uszkodzone cewki WN).
  • #5 21565896
    MadPan
    Poziom 17  
    Ocena: 27
    Przy wywrotce gaźnik mógł ulec uszkodzeniu/rozstrojeniu.
    Świece można potraktować palnikiem (można też wygrzać nad kuchenką gazową) i być może odzyskają życie.
  • REKLAMA
  • #6 21566210
    Powerr96
    Poziom 9  
    Magna ma cztery gaźniki zespolone, więc szansa, że wszystkie się rozstroiły, raczej mała. Moduł nosi ślady rozbierania, więc pójdę tym tropem. Swoją drogą izolatory wewnętrzne faktycznie mocno okopcone są. Filtr czysty. Wydechy modyfikowane. Na pewno drożne. Dwie cewki na raz chyba nie poszły. Za parę dni znowu przy tym posiedzę. Teraz mam ważniejsze sprawy. Napiszę, jak do czego dojdę.
  • REKLAMA
  • #7 21566245
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2539
    Modyfikacje wydechu mają wpływ na skład mieszanki. Musiałbyś powkręcać piloty w gaźnikach aby zubożyć skład mieszanki biegu jałowego. Sprawdzić na ile są wykręcone i wstępnie wkręcić o 1/2 obrotu. Silnik 700/800 cm³ raczej nie potrzebuje znacznego otwierania przepustnicy, więc ustawienie pilotów ma duży wpływ na pracę silnika i zużycie paliwa. Najlepiej byłoby ustawić analizatorem na każdy z cylindrów osobno, o ile w kolektorach są śruby do podłączania analizatora, ale też rzadko który warsztat w Polsce posiada takie urządzenie.
  • #8 21569635
    Powerr96
    Poziom 9  
    Witam po przerwie. Coś tam już wiem więcej. Świece po wyżarzeniu odzyskały formę. Moduły są słabe i wystarcza lekkie zakopcenie świec, a silnik umiera. Okazało się, że problemy zaczęły się przed wywrotką, a dokładnie po przeróbce wydechów. Gaźniki nie były regulowane i stąd kłopoty. Zubożyłem mieszankę i zobaczymy, jak będzie. Już mogę stwierdzić, że lepiej odpala. Wywrotka tylko zaciemniła diagnozę. Dziękuję wszystkim za pomoc. Pozdrawiam i szerokości życzę.
  • #9 21569640
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1055
    Czyli jednak niewłaściwa mieszanka.

Podsumowanie tematu

✨ W motocyklu Honda Magna występowało szybkie zużycie świec zapłonowych, które po kilku minutach pracy wymagały wymiany. Problem pojawił się po wywrotce, jednak główną przyczyną okazały się modyfikacje układu wydechowego bez odpowiedniej regulacji gaźników, co spowodowało niewłaściwą mieszankę paliwowo-powietrzną i nadmierne osadzanie sadzy na izolatorach świec. Świece po wyżarzeniu odzyskały funkcjonalność, a zubożenie mieszanki poprawiło pracę silnika i ułatwiło rozruch. Moduł zapłonowy wykazywał ślady zużycia, co mogło dodatkowo wpływać na problemy z iskrą. Zalecane jest sprawdzenie i regulacja gaźników, zwłaszcza pilotów, aby dostosować skład mieszanki do zmodyfikowanego układu wydechowego. Diagnostyka układu zapłonowego powinna uwzględniać stan cewek wysokiego napięcia oraz czystość świec.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA