logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] SRP-01 i SRP-03 – tylko jedna grupa rolet reaguje na sterowanie, jak rozdzielić?

New Vox 31 Maj 2025 21:15 342 3
REKLAMA
  • #1 21566106
    New Vox
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam.
    Mam pewien problem z roletami. Wymyśliłem sobie, żeby rozdzielić rolety na dwie grupy. Cały układ podłączony jest na jednej fazie. Pierwsza grupa 5 rolet, każda ma SRP-01 podłączony centralnie do SRP-03. Druga grupa 6 rolet podłączona dokładnie tak samo. Problem polega na tym, że obojętnie, którym SRP-03 wywołam sygnał podnoszenia lub zamykania rolet, reagują tylko te z drugiej grupy. Wcześniej miałem wszystkie podłączone pod jeden SRP-03 i wszystko śmigało. Lokalnie każda działa bez problemu. Być może takie rozwiązanie jest niewłaściwe, albo po prostu czegoś nie wiem. Załączam schemat z podłączeniem.
    Załączniki:
    • SRP-01 i SRP-03 – tylko jedna grupa rolet reaguje na sterowanie, jak rozdzielić? schemat-Model.jpg (157.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21568178
    Maro6950
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    Podłączasz jedną roletę do zasilania, programujesz i odłączasz, i analogicznie wszystkie po kolei. Na sam koniec wszystkie zasilasz i cieszysz się osobnym sterowaniem wszystkich rolet. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 21569101
    New Vox
    Poziom 9  
    SRP-01 wg producenta można programować tylko w tryb komfortowy górny lub dolny. Można również zaprogramować czasy opóźnienia, aby wyeliminować ewentualne zakłócenia przy podaniu sygnału ze sterownika SRP-03. Co masz na myśli, pisząc "programujesz i odłączasz"? Co programujesz i w jakim celu odłączasz? Napisałem do producenta, dostałem odpowiedź, że schemat, który przedstawiłem, jest prawidłowy. Muszę jeszcze raz rozmontować układ i sprawdzić, czy połączenie przewodów centralnych jest właściwe, ponieważ podejrzewam, że coś pomyliłem. Dam znać, co wyszło.
  • #4 21570839
    New Vox
    Poziom 9  
    Witam,

Tak jak podejrzewałem, problem polegał na nieprawidłowym podłączeniu przewodów centralnych na szynie. Wszystko działa tak, jak na załączonym schemacie. Temat do zamknięcia.

Pozdrawiam
REKLAMA