logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ktoś z Was wie jakie żarówki najlepiej do OPLA VECTRY A? :(

woiciu 17 Gru 2005 15:15 5455 11
REKLAMA
  • #1 2091896
    woiciu
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Witam, mam pytanie: jakie mogę maksymalnie wstawić żarówki do OPLA VECTRY A => (rok. prod. 1995, silnik 1.8) do lamp przednich, chodzi mi w szczegolności o swiatła mijania. Moja prośba stąd, że niestety bardzo kiepsko widać teren jadąc w nocy tą vectrą, mam teraz prawdopodobnie wsadzone żarówki H4 do tej vectry i czy ktoś z Was może mi poradzić jakie inne żarówki lepiej wsadzić do tej vectry, oczywiście żeby elektryka mi nie padła ;) Chodzi mi o konkretny symbol żarówek. Z góry dzięki za odpowiedzi
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2092024
    RZezniol
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    Ello
    Seryjnie żarówka świateł mijania/drogowe to H4 55/60W.
    Mam też Vectre A i mam dokaldnie ten sam problem ....
    Włożenie żarówki mocniejszej 90/100W poprawi jakosć swiecenia lampy...
    ALE znacznie wzrosnie temperatura wewnątrz lampy co za tym idzie szybsze palenie się żarówek i szybciej zużyje sie odbłysnik w lampie.
    Elektrycznie 90/100W powinny bez problemu zadzialać.

Ja u siebie problem rozwiaząłem wkłądajac żarówki Philipsa PREMIUM+30% świecą mocniej niż zwykłe H4 przy tej samej mocy 55/60W.
    W moim odczuciu róznica jest wyraźna.

Ja za swoje zapalcilem 10 zł szt

Pozdro RZezniol
  • Pomocny post
    #3 2092031
    Tony J.
    Poziom 20  
    Ocena: 99
    A ja polecam Philips GT150 H4
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2092065
    RZezniol
    Poziom 17  
    jakbys mogl to podaj cene tej zaroweczki

Pozdro RZezniol
  • Pomocny post
    #5 2096602
    marian11@
    Poziom 21  
    Ocena: 76
    Witam
    Ja tez bym polecił żarówki Philipsa PREMIUM+30% .
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2096624
    majka8
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Jest to chwyt producenta + 30% tzn; +30% wiecej mocy taka zarówka pobiera ok 75 watt.proponuje standartowe żarówki i montaz przekazników, napiecie na żarówce wzrośnie o ok 2 volty co daje wieksza moc swiatła( z 12 do 14 volt)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 2096629
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    Nie zgodzę się z majka8. Sam przećwiczyłem zarówki philipsa gt150 i night vision i one na prawdę świecą dużo lepiej. Światło jest jaśniejsze, bielsze i dobrze rozkłada sie na drodze.
  • Pomocny post
    #8 2097089
    RZezniol
    Poziom 17  
    majka8 napisał:
    Jest to chwyt producenta + 30% tzn; +30% wiecej mocy

Mylisz sie ... mają dokladnie tą sma moc elektryczną ale dzieki zastosowaniu innych materiałów i "zagazowaniu" bańki pod ciśnienim innym (lapszym) gazem żarnik moze rozgrzać sie do wyższej temperatury co za tym idzie światło jest bielsze i bardziej intensywne.
    Nie zapomnij że z z energii pobieranej przez żarówkę tylko około 10% idzie na światło a reszta jest rozpraszana w postaci energii cieplnej i technologią materiałów można wiele jeszcze osiągnąć.

No i najwazniejsze to to żeosobiscie porównywałem w swoim samochodzie jak swieci lampa na Premium + 30% i zwykłym Premium (jednoczesnie miałem założone je na samochodzie). Różnica jest widoczna i to znaczna.

Pozdro RZezniol
  • #9 2262695
    woiciu
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Kupiłem zarówki, które mi polecaliście, a więc PHILIPS GT150 Power2Night i zaliczyłem szok :) różnica jest ogromna i jestem z nich bardzo zadowolony :) no fakt troszkę kosztowały, ale są warte tej ceny. Miałem wcześniej w aucie żarówki firmy OSRAM i teren był niedoświetlony nocą :(. Z teraźniejszymi żarówkami GT150 nie ma juz tego problemu :), różnica jest ogromna :), a więc z mojej strony również polecam GT150 :). Dzięki wszystkim za odpowiedzi na mój post :) bardzo się przydały ;), a więc z mojej strony temat zamykam.
  • #10 2262835
    Digi-Tech
    Poziom 16  
    Ocena: 59
    Radze dokładnie się przyglądnąć stanem odbłyśnika w reflektorze. Wsadzenie żarówek o większej mocy tylko przyśpieszy ich agonię. W większości samochodów odbłyśniki reflektorów są wykonane przez napylenie warstwy metalicznej na tworzywo ABS. Większa temperatura pracy mocniejszej żarówki po krótkim czasie całkowice zmatuje odbłyśnik i nic już nie będziesz widział. Radze dać reflektory do regeneracji (ponowne napylenie odbłyśnika) lub zakup nowych reflektorów nie koniecznie w oryginale. Wymiana na nowe reflektory, nawet "zamienniki" zdecydowanie lepiej rozwiąże problem oświetlenia w nocy niż mocniejsze żarówki. Ten sam problem występuje w Fordach Mondeo w rocznikach np. 94. Tam poprostu odbłyśnik znika i w nocy nic nie widać.
  • #11 2262941
    marniu
    Poziom 25  
    Ocena: 55
    panowie żarówkki żarówkami ale jak spotkacie upierdliwego policjanta to niestety dowodzik pojdzie do wydziału komunikacji a wy z kwitkiem na przegląd , sąsiada tak załatwili jak go zatrzymali to powiedzieli ze chyba pam na długi jedziesz , no niestety zarówki w/g nich odbiegały od normy i ciach dowodzik ?

tez mam vectre i sam się zastanawiałem czy sobie nie zmienic ale wstrzymałem się

pozdrawiam marniu
  • #12 2263676
    ADI_Si
    Poziom 19  
    Ocena: 83
    ale jak masz philips orgynal to co ci moga zrobic??
    to nie zadna podroba by sie czepiali , czy moze jest inaczej?

Podsumowanie tematu

✨ Do Opla Vectry A (1995, silnik 1.8) do świateł mijania seryjnie stosuje się żarówki H4 o mocy 55/60W. Zwiększenie mocy do 90/100W poprawia jasność, ale powoduje wzrost temperatury w lampie, co przyspiesza zużycie żarówek i odbłyśnika. Alternatywą są żarówki Philips PREMIUM+30%, które przy tej samej mocy dają jaśniejsze światło dzięki zastosowaniu lepszych materiałów i technologii gazowania bańki. Modele Philips GT150 i Power2Night są szczególnie polecane za lepszą jakość i intensywność światła, przewyższając standardowe H4 i żarówki Osram. Zaleca się jednak kontrolę stanu odbłyśnika reflektora, gdyż jego zużycie znacząco obniża efektywność oświetlenia. Regeneracja lub wymiana reflektorów może być skuteczniejszym rozwiązaniem niż montaż mocniejszych żarówek. Należy także pamiętać o zgodności z przepisami drogowymi, gdyż nieoryginalne lub zbyt mocne żarówki mogą skutkować problemami podczas kontroli policyjnej i przeglądu technicznego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA