logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy żarówki H4 100/90 są bezpieczne dla reflektorów Poloneza Caro?

Michal22091983 07 Lut 2006 22:16 3312 12
REKLAMA
  • #1 2273714
    Michal22091983
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Chciałbym wiedzieć czy w Polonezie Caro można zastosować żarówki H4 100/90.
    Czy to bedzie szkodzić reflektorowi i elektryce mojego poldka.
    proszę o radę
    Z góry dziękuję pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2273795
    Hugo333
    Poziom 15  
    Ocena: 39
    NIE, lepiej kup nowe reflektory.
    Instalacja i reflektor nie są zaprojektowane i wykonane na takie parametry nadkrytyczne.
    A poza tym, o ile mnie pamięć nie myli, to te żarówki nie mają homologacji w Polsce.
    Jeżeli się mylę, niech mnie ktoś poprawi.
  • #3 2273847
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 2274346
    damkoz
    Poziom 19  
    Ocena: 67
    U mnie po takich przeróbkach poszedł alternator i zaciski w kostkach prądowych tak więc lepiej kup sobie jakieś żarówki zwykłej mocy ale o podwyższonych parametrach świecenia, np osram albo philips +30% albo +50%.
  • #5 2275172
    tacza
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    A ja kiedyś załozyłem 100/90 do caro, ale od razu wymieniłem te białe kostki które sie nasuwa na H4, poldek jeździ juz tak ze dwa lata i nie ma oznak wypalania kostek. Jeżeli wymienisz żarówki wraz z kostkami i dobrze pozaciskasz kable na złączkach to mozesz spokojnie wykonac taka operację. A co do homologacji to nowsze polonezy (Atu, plusy i takie tam) to wszystkie juz później miały przeciez 100/90.
  • #6 2276842
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    Proponuje wymienic klosze lamp bo kosztuja grosze i zastosowac zarowki potentatow w dziedzinie oswietlenia np. Philips lub Hella od razu poprawi ci sie widocznosc bo o nia chyba chodzi. Chyba ze chcesz zalozyc jakies badziewie ala xenon to inna sprawa.
    Widziales kiedys palace sie auto i wlasciciela, ktory myslal ze moze poprawic elektryke w samochodzie.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 2276891
    ryba80
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Tak jak kolega wcześniej wspomniał napewno polecą ci kostki przy żarówkach więc wymiana ich jest konieczna albo załóż porządne Philipsa. Jeśli się już uparłeś na te żarówki mocniejsze to kup sobie te 55/100 daje to w efekcie dobre światła drogowe i przy okazji nie oślepiasz innych na krótkich światłach o tym też pomyśl.
  • #8 2276997
    corejack
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    tacza:
    A co do homologacji to nowsze polonezy (Atu, plusy i takie tam) to wszystkie juz później miały przeciez 100/90.

Napewno?? To dość dziwne, bo u kumpla na kloszach w plusie nadal ma napisane h4 60/55.
    W sklepie też coś wspominali, że 100/90 nie są u nas w kraju dopuszczone... Jak to właściwie jest?

Drugą równie ważną sprawą jest fakt, że jeśli do lamp 60/55 wstawimy mocniejsze o połowę, to jest duża szansa, że się będzie oślepiało innych użytkowników dróg.
    Nie rób drugiemu co tobie niemiłe....
    Również polecam philips vision plus 50%. W zupełności wystarczą, jeśli odbłyśnik i szklo jest ok.
  • #9 2277132
    damkoz
    Poziom 19  
    Ja również nie słyszałem żeby w jakichkolwiek samochodach montowano żarówki 90/100 tym bardziej polskim polonezie gdzie w polsce takie żarowki są niedopuszczone do użytku.
  • #10 2278305
    JACU626

Poziom 28  
    Ocena: 621
    Ja założyłem do passata 92 rok żarówki BOSHMA 130/90 (przedtem osram vision) ale dostały osobną instalację na przewodach 5mm osobne przekaźniki po dwa na żarówkę i nowe lampy - efekt przeszedł moje oczekiwania.

Czy żarówki H4 100/90 są bezpieczne dla reflektorów Poloneza Caro?
    Konto firmowe:
    FHU JACU KARCHERSERWIS
    LWOWSKA 41, Sandomierz, 27-600 | Tel.: 604XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://WWW.KARCHERSERWIS.PL
  • REKLAMA
  • #11 2278746
    damkoz
    Poziom 19  
    Też myślałem nad przeróbką instalacji ale jeszcze pozostaje kwestia seryjnego alternatora który nie został zaprojektowany na tak duże obciążenia. U mnie stopiło się uzwojenie. Jeżeli wymienić też alternator to taka przeróbka z technicznego punktu widzenia powinna wystarczyć (no nie mówiąc o niszczacych się lustrach).
  • #12 2278817
    robball
    Poziom 21  
    Ocena: 33
    Ciekawe jak długo wytrzyma na takich żarówkach seryjna lampa i odbłyśnik, że o instalacji nie wspomnę (koledzy już to zrobili).
  • #13 2279954
    JACU626

Poziom 28  
    Ocena: 621
    Od jesieni (padziernik)nie widze zmian w lampach, alternator mam najmocniejszy jaki do paska idzie bo to usa wersja elektryka klima pasy itp więć sie nie obawiam.
    Konto firmowe:
    FHU JACU KARCHERSERWIS
    LWOWSKA 41, Sandomierz, 27-600 | Tel.: 604XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://WWW.KARCHERSERWIS.PL

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię stosowania żarówek H4 100/90 w reflektorach Poloneza Caro. Większość uczestników odradza użycie tych żarówek ze względu na brak homologacji w Polsce oraz ryzyko uszkodzenia instalacji elektrycznej, kostek łączących styki i reflektorów, które nie są przystosowane do wyższych parametrów prądowych i cieplnych. Zalecane jest stosowanie żarówek o standardowej mocy 60/55 W lub lekko podwyższonych parametrów, np. Philips Vision Plus +30% lub +50%, które poprawiają widoczność bez nadmiernego obciążenia instalacji i ryzyka oślepiania innych kierowców. Niektórzy użytkownicy podkreślają konieczność wymiany kostek i solidnego zaciskania przewodów przy próbie montażu mocniejszych żarówek. Wskazano również, że nowsze modele Poloneza (np. Atu, Plus) mogą mieć fabrycznie żarówki 100/90, jednak w praktyce wciąż dominują wersje 60/55 W. Przeróbki instalacji, takie jak zastosowanie grubszego przewodu, osobnych przekaźników czy wymiana alternatora, są konieczne przy montażu żarówek o znacznie wyższej mocy, co jednak jest kosztowne i technicznie skomplikowane. Alternatywnie rekomenduje się wymianę kloszy reflektorów i stosowanie sprawdzonych marek żarówek, aby poprawić efektywność oświetlenia bez ryzyka uszkodzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA