Witam wszystkich, to mój pierwszy post, więc proszę o wyrozumiałość. Przede wszystkim dziękuję ludziom ze społeczności tworzącej i utrzymującej openbeken.
Po zbadaniu rozwiązań do monitorowania mocy dla moich drukarek 3D, ostatecznie kupiłem kilka z nich
Tuya ATORCH S1-B/W/T/H Smart Socket Energy Monitor (BK7231N) (C3BS)
Z pomocą artykułów na tym forum udało mi się odlutować C3BS, flashować openbeken z TTL USB przez maszynę Linux. Teraz mam piękny, zamknięty sposób monitorowania zużycia energii przez moją drukarkę 3D ze statystykami wysyłanymi przez MQTT do Raspberry Pi z LibreNMS i niestandardową aplikacją, która rysuje ładne wykresy. (Openbeken -> MQTT -> skrypt perla -> snmp -> niestandardowa aplikacja LibreNMS).
Mój problem, z którym potrzebuję pomocy:
Chciałbym teraz wiedzieć, dlaczego (i jak naprawić) "przełączanie" w interfejsie dla miernika mocy, jednak mam kanał 1 ustawiony na przełączanie, a ja mam miernik w trybie "kontrolowanym", naciśnięcie przycisku, aby przełączyć przekaźnik zdecydowanie go wyłącza (i ponownie włącza), mogę zaobserwować, że openbeken widzi zmianę stanu z 0 na 1 itp, ale klikam "Toggle on", to również zmienia stan, a przycisk zmienia kolor na zielony / czerwony itp, ale przekaźnik nie przełącza się. Muszę mieć gdzieś błąd lub jest to nieobsługiwana funkcja. jest tak samo na wszystkich czterech moich Atorch S1...
Czy ktoś mógłby wskazać mi właściwy kierunek lub od czego zacząć rozwiązywanie tego problemu? Oto mój autoexec dla informacji:
startDriver TuyaMCU
startDriver NTP
tuyaMcu_setBaudRate 115200
setChannelType 1 toggle
setChannelType 2 Voltage_div100
setChannelType 3 Power_div100
setChannelType 4 Current_div1000
setChannelType 5 Frequency_div100
setChannelType 6 EnergyCost_div1000
setChannelType 7 Temperature
setChannelType 8 PowerFactor_div100
setChannelType 9 EnergyTotal_kWh_div1000
//ch 1 (dpid 1) sterowanie przekaźnikiem mocy
linkTuyaMCUOutputToChannel 1 bool 1
//ch 2 (dpid 20) napięcie
linkTuyaMCUOutputToChannel 20 1 2
//ch 3(dpid 19) moc w watach
linkTuyaMCUOutputToChannel 19 1 3
//ch 4 (dpid 18) prąd Ampery
linkTuyaMCUOutputToChannel 18 1 4
//ch 5 (dpid (133) częstotliwość
linkTuyaMCUOutputToChannel 133 1 5
//ch 6 (dpid 102) koszt zużytej energii
linkTuyaMCUOutputToChannel 102 1 6
//ch 7 (dpid 135) temp
linkTuyaMCUOutputToChannel 135 1 7
//ch 8 (dpid 134) współczynnik mocy
linkTuyaMCUOutputToChannel 134 raw 8
//ch 9 (dpid 123) zużyta energia
linkTuyaMCUOutputToChannel 123 1 9
Wszystkie mierniki działają w wersji 1.07 na MCU, o ile mogę powiedzieć, tak mówi mi menu konfiguracji.
z góry dzięki
AI: Czy próbowałeś przełączać przekaźnik za pomocą innych interfejsów OpenBeken, takich jak polecenia MQTT lub API HTTP, a jeśli tak, czy przekaźnik przełącza się zgodnie z oczekiwaniami za pomocą tych metod?
Nie, jednak dziennik wskazuje, że coś jest odbierane, a to pokazuje, że wartość się przełącza (prawdopodobnie powodując, że stan jest obserwowany jako zmieniający się na stronie głównej)
AI: Kiedy próbujesz przełączyć przekaźnik za pośrednictwem interfejsu użytkownika, czy widzisz jakieś błędy lub nietypowe komunikaty w dziennikach OpenBeken lub danych wyjściowych debugowania, które mogą wskazywać, co idzie nie tak?
Nic oczywistego, ale nie jestem całkowicie pokazany
Po zbadaniu rozwiązań do monitorowania mocy dla moich drukarek 3D, ostatecznie kupiłem kilka z nich
Tuya ATORCH S1-B/W/T/H Smart Socket Energy Monitor (BK7231N) (C3BS)
Z pomocą artykułów na tym forum udało mi się odlutować C3BS, flashować openbeken z TTL USB przez maszynę Linux. Teraz mam piękny, zamknięty sposób monitorowania zużycia energii przez moją drukarkę 3D ze statystykami wysyłanymi przez MQTT do Raspberry Pi z LibreNMS i niestandardową aplikacją, która rysuje ładne wykresy. (Openbeken -> MQTT -> skrypt perla -> snmp -> niestandardowa aplikacja LibreNMS).
Mój problem, z którym potrzebuję pomocy:
Chciałbym teraz wiedzieć, dlaczego (i jak naprawić) "przełączanie" w interfejsie dla miernika mocy, jednak mam kanał 1 ustawiony na przełączanie, a ja mam miernik w trybie "kontrolowanym", naciśnięcie przycisku, aby przełączyć przekaźnik zdecydowanie go wyłącza (i ponownie włącza), mogę zaobserwować, że openbeken widzi zmianę stanu z 0 na 1 itp, ale klikam "Toggle on", to również zmienia stan, a przycisk zmienia kolor na zielony / czerwony itp, ale przekaźnik nie przełącza się. Muszę mieć gdzieś błąd lub jest to nieobsługiwana funkcja. jest tak samo na wszystkich czterech moich Atorch S1...
Czy ktoś mógłby wskazać mi właściwy kierunek lub od czego zacząć rozwiązywanie tego problemu? Oto mój autoexec dla informacji:
startDriver TuyaMCU
startDriver NTP
tuyaMcu_setBaudRate 115200
setChannelType 1 toggle
setChannelType 2 Voltage_div100
setChannelType 3 Power_div100
setChannelType 4 Current_div1000
setChannelType 5 Frequency_div100
setChannelType 6 EnergyCost_div1000
setChannelType 7 Temperature
setChannelType 8 PowerFactor_div100
setChannelType 9 EnergyTotal_kWh_div1000
//ch 1 (dpid 1) sterowanie przekaźnikiem mocy
linkTuyaMCUOutputToChannel 1 bool 1
//ch 2 (dpid 20) napięcie
linkTuyaMCUOutputToChannel 20 1 2
//ch 3(dpid 19) moc w watach
linkTuyaMCUOutputToChannel 19 1 3
//ch 4 (dpid 18) prąd Ampery
linkTuyaMCUOutputToChannel 18 1 4
//ch 5 (dpid (133) częstotliwość
linkTuyaMCUOutputToChannel 133 1 5
//ch 6 (dpid 102) koszt zużytej energii
linkTuyaMCUOutputToChannel 102 1 6
//ch 7 (dpid 135) temp
linkTuyaMCUOutputToChannel 135 1 7
//ch 8 (dpid 134) współczynnik mocy
linkTuyaMCUOutputToChannel 134 raw 8
//ch 9 (dpid 123) zużyta energia
linkTuyaMCUOutputToChannel 123 1 9
Wszystkie mierniki działają w wersji 1.07 na MCU, o ile mogę powiedzieć, tak mówi mi menu konfiguracji.
z góry dzięki
AI: Czy próbowałeś przełączać przekaźnik za pomocą innych interfejsów OpenBeken, takich jak polecenia MQTT lub API HTTP, a jeśli tak, czy przekaźnik przełącza się zgodnie z oczekiwaniami za pomocą tych metod?
Nie, jednak dziennik wskazuje, że coś jest odbierane, a to pokazuje, że wartość się przełącza (prawdopodobnie powodując, że stan jest obserwowany jako zmieniający się na stronie głównej)
AI: Kiedy próbujesz przełączyć przekaźnik za pośrednictwem interfejsu użytkownika, czy widzisz jakieś błędy lub nietypowe komunikaty w dziennikach OpenBeken lub danych wyjściowych debugowania, które mogą wskazywać, co idzie nie tak?
Nic oczywistego, ale nie jestem całkowicie pokazany