logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Scania R420 2005 – EMS 135, spadki ciśnienia paliwa, białe dymienie, zacinki przy wysokich obrotach

JakubKubik 03 Cze 2025 13:09 849 6
REKLAMA
  • #1 21568530
    JakubKubik
    Poziom 6  
    Witam, dziwna przypadłość, Scania R420 3-osiowa 2005 r. Z 2 tygodnie temu, podczas ruszania, gdy auto było na wysokich obrotach (1500–1800), traciło nagle ciśnienie paliwa, tak jakby go zabrakło, wyświetlił się błąd EMS 135 niskie ciśnienie paliwa i po paru sekundach, gdy auto zwolniło/obroty zmalały, puściło biały dymek i zaczęło jechać dalej normalnie. Wczoraj też doszły takie półsekundowe zacinki przy zmianie z biegu 3 na 5, więc jakby pogarsza się. Pierwszy raz pojedynczy przypadek miałem z 2 miesiące temu, potem chwila spokoju i stało się tak znowu kilka razy w jeden dzień, wtedy zmieniłem pompę paliwa na nową, oryginalną (i tak miałem w planie to zrobić, bo ta stara przepuszczała olej). Więc pompa jest nowa. Zmieniany też miałem w styczniu tego roku zawór/cewka gaszenia, ta przy obudowie filtra paliwa. Na postoju podpiąłem SDP3 i zacząłem wkręcać na obroty, ciśnienie na jałowym było 15,7 przy temp. paliwa 60 stopni, wzrosło do 18 bar na obrotach i wtedy odcięło – spadło do 4,5 bara i wróciło po paru sekundach z powrotem na 15,7, więc problem jest zarówno podczas normalnej jazdy, podczas postoju oraz podczas hamowania górskim. Dzisiaj z kolei pojechałem na 3 godziny zrobić kursa i jak ręka odjął – nic się nie działo i normalnie chodziła nawet przy obrotach rzędu 1800, podczas gdy wczoraj przy 1500 się zacinała.
    Poniżej załączę wszystkie błędy SDP3 z dnia wczorajszego:

odpaliłem auto godz. 5:35 BWS 9 Sygnał hamulca postojowego wystąpił 2 razy
    godz. 5:35 BWS 3 komunikacja z koordynatorem 2 razy
    godz. 5:35 CUV 41 Komunikacja CAN 2 razy
    5:46 EMS 53505 Komunikacja z koordynatorem 1 raz
    5:46 EMS 53504 Komunikacja z koordynatorem 1 raz
    5:46 BMS 2794 Czerwona szyna CAN 1 raz
    5:46 BMS 2793 Czerwona szyna CAN 1 raz
    13:54 CUV 62 Kierunkowskaz prawy tylny 5 razy (pewnie bez związku, ale załączam i tak)
    14:55 GMS 11000 Sterowanie pracą silnika 1 raz
    15:01 BWS 11 czujnik położenia neutralnego 4 razy
    (w tym momencie w tym dniu problem nastąpił po raz pierwszy, wcześniej od rana jeździła bez problemu, jechałem pod górkę, więc automat wrzucił dwójkę, dałem sporo gazu, chciał przerzucić na 4 czy tam 5, lecz wystąpił błąd Engine malfunction EMS 135 i straciła całkowicie moc, jakby paliwa brakło, przez to nie mógł wrzucić biegu, więc włączył się tryb sprzęgła i wrzuciło błąd, ponieważ sekwencja zmiany biegu trwała za długo, po ok. 10 sek. auto zaczęło jechać normalnie, ale po tej sytuacji zaczął się nagminnie zacinać nawet przy 1500 obr./min)
    16:08 COO 72 włącznik ciśnieniowy lub czujnik 7 razy
    17:02 EMS 5697 Sterowanie pracą wentylatora 2 razy
    17:26 EMS 135 Ciśnienie zasilania wystąpił 59 razy

Załączam też filmik przedstawiający problem

AI: Czy sprawdzałeś lub wymieniałeś filtry paliwa oraz czy sprawdzałeś stan przewodów paliwowych pod kątem ewentualnych nieszczelności lub przytkania?
    Filtr paliwa wymieniany, przewody paliwowe są suche
    AI: Czy był robiony test wtryskiwaczy lub sprawdzany układ powrotu paliwa (np. czy nie ma nadmiernego przelewu na którymś wtryskiwaczu)?
    nie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21568845
    saron22
    Specjalista - Samochody Ciężarowe
    Ocena: 1602
    Do sprawdzenia: filtr paliwa, ośka w obudowie filtra, regulator ciśnienia w obudowie filtra oraz regulator ciśnienia w obudowie zaworu - ten w listwie paliwowej od czoła. To na początek.
  • REKLAMA
  • #3 21568938
    JakubKubik
    Poziom 6  
    >>21568845 Filtr paliwa zmieniany na oryginalny był niedawno, regulator ciśnienia ten w listwie sprawdzałem i przemyłem benzyną (sprawdzałem, czy się zamyka i otwiera – śrubowkrętem). Regulator ciśnienia w obudowie filtra też pamiętam, że wykręcałem takie małe coś ze sprężynką, też przemyłem benzyną i złożyłem z powrotem, ale czy one działają tak, jak powinny, nie mam pojęcia. Co masz na myśli, mówiąc o ośce w obudowie filtra?
    Jutro mam zamiar wyciągać smoka i ewentualnie też zmienić węże, które tam dochodzą.
  • REKLAMA
  • #4 21569433
    JakubKubik
    Poziom 6  
    >>21568845 Wykręciłem po raz kolejny oba regulatory ciśnienia, zarówno ten na listwie, jak i ten na filtrze, i ten na filtrze był bardzo usyfiony w oleju, cały czarny, więc go przedmuchałem i wymyłem benzyną i wygląda na to, że działa! Wkręciłem na 2k obrotów aż zakopcilo na czarno i nic nie odcięło.
    Metalowy regulator ciśnienia z oringiem, oznaczony niebieską strzałką na końcu, leży na jasnym tle.
    Teraz pytanie, zawór na listwie chodził luźno, a ten na filtrze ciężko było go wcisnąć, dwa razy więcej siły musiałem użyć, w dodatku ten czopek z oringiem na górze się kręci luźno w tym regulatorze z filtra, a ten z listwy kręcił się sztywno. Czy tak powinno być, czy oba powinny działać tak samo? Powyżej zdjęcie, o którym czopku mowa.
  • Pomocny post
    #5 21569483
    saron22
    Specjalista - Samochody Ciężarowe
    Ocena: 1602
    JakubKubik napisał:
    >>21568845 Co masz na myśli, mówiąc o ośce w obudowie filtra?

Ośka filtra to ten element w środku obudowy filtra - taki plastikowy bolec, trzpień - nie wiem jak to inaczej nazwać. W każdym razie warto go sprawdzić pod kątem pęknięć, wyłamania tych łopatek kierujących strumień paliwa oraz czy oring, który jest pod tą ośką nie jest uszkodzony.
    Co do zaworu, o który pytasz to prawdę mówiąc nie pamiętam a nie mam nowego pod ręką.
    Jeśli masz wątpliwości co do tego zaworu to wymień go na nowy - koszt oryginalnego zaworu nie jest wysoki - jak dobrze pamiętam ok 400 zł.
  • #6 21570651
    JakubKubik
    Poziom 6  
    Kupiłem nowy regulator ciśnienia, założyłem i wszystko działa, jak należy. Dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #7 21570653
    JakubKubik
    Poziom 6  
    Wymiana regulatora ciśnienia na obudowie filtra paliwa (nr części 1428797) rozwiązała problem.

Podsumowanie tematu

✨ Scania R420 2005 z problemem spadków ciśnienia paliwa i błędem EMS 135 podczas jazdy na wysokich obrotach (1500–1800 rpm) oraz białym dymieniem i zacinkami przy zmianie biegów. Pompa paliwa została wymieniona na nową, oryginalną, a zawór/cewka gaszenia przy obudowie filtra paliwa również był wymieniany. Diagnostyka obejmowała kontrolę filtra paliwa, osi w obudowie filtra, regulatorów ciśnienia w obudowie filtra i na listwie paliwowej. Regulator ciśnienia na filtrze był silnie zabrudzony olejem, po wyczyszczeniu benzyną zaczął działać poprawnie, co potwierdzono testem na 2000 obr./min bez odcięcia paliwa. Występowały różnice w działaniu regulatorów ciśnienia – zawór na listwie pracował luźno, a ten na filtrze był sztywny i miał luźny czopek z oringiem. Ostatecznie wymiana regulatora ciśnienia na obudowie filtra paliwa (nr części 1428797) rozwiązała problem, przywracając prawidłowe ciśnienie paliwa i eliminując spadki oraz zacinki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA