logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Miele WDD035 WPS – komunikat UP na wyświetlaczu, zmieniający się trzeci znak

konradrybacki 03 Cze 2025 23:49 618 4
REKLAMA
  • #1 21569120
    konradrybacki
    Poziom 5  

Pralka Miele WDD035 WPS

Na wyświetlaczu pokazał się napis "UP" - trzeci znak zmienia się, tak jak w załączonym filmie ("7", "0", "_", itd.).

Instrukcja nic na ten temat nie wspomina - ani słowa. Sprawdzone węże, filtr, itd. Pralka była odłączana od zasilania i ponownie podłączona - bez zmian. W anglojęzycznym internecie znalazłem informację, że ten komunikat oznacza aktualizację oprogramowania, ale wydaje mi się to absurdalne - ten model z pewnością nie ma WiFi. Inny użytkownik zaraportował, że błąd znikł po przeczyszczeniu złącz płytki pod wyświetlaczem. Tego niestety zrobić nie mogę - pralką obsługuje narzeczona - ja w tej chwili przebywam poza tym miejscem.

Co oznacza ten komunikat? Czy jest możliwość usunięcia problemu przez niewykwalifikowaną osobę?

Na co zwrócić uwagę przy serwisie? Problem jest taki, że warsztat mam, ale w innej lokalizacji - gdyby był to błąd jakichś modułów elektronicznych, to mogę je zabrać ze sobą i sprawdzić, ale całej pralki już nie zabiorę. Z elektroniką mam do czynienia zawodowo, domowe AGD naprawiam sam, więc jeżeli chodzi o warsztat czy umiejętności to nie ma problemu - przeszkodą jest to, że temat jest "na odległość".

Za wszelkie wskazówki - z góry dzięki!
    AI: Czy poza pojawianiem się komunikatu "UP" pralka wykazuje jeszcze jakieś inne objawy – np. nie reaguje na przyciski, nie uruchamia cyklu prania, wydaje nietypowe dźwięki itp.?
    Żadnej reakcji, brak podświetlenia wyświetlacza - tylko wspomniany komunikat.
    AI: Czy ten komunikat pojawia się od razu po włączeniu pralki, czy dopiero po wykonaniu jakiejś konkretnej czynności (np. wyborze programu, zamknięciu drzwi, naciśnięciu "Start")?
    Od razu po włączeniu.
  • REKLAMA
  • #2 21569200
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2346
    Raczej nic nie zrobisz, trzeba zaprosić technika Miele, który się podłączy sprzętem i się dowiesz, ile kasy trzeba zapłacić, aby pacjenta uzdrowić.
    Samo się to zrobiło, czy coś było kombinowane?
    Albo mieć panel lub moduł na podstawienie.

Wskazanie "UP Miele" na wyświetlaczu pralki oznacza, że pozycja pokrętła wyboru programów została zmieniona po uruchomieniu programu. Oznacza to, że program prania nie może być zmieniony, dopóki nie zostanie zakończony.
    https://www.reddit.com/r/Miele/comments/zj0mfy/miele_washing_machine_display_says_up/?tl=pl
  • REKLAMA
  • #3 21575314
    konradrybacki
    Poziom 5  
    Cytat:
    Samo się to zrobiło, czy coś było kombinowane?

Panie Kolego... Od siedmiu lat zajmuję się zawodowo programowaniem, debugowaniem i testami wszelkich urządzeń elektronicznych opartych o układy SoC w branży motoryzacyjnej. Doświadczenia "niezawodowego" nawet nie podam - od szkoły... To nauczyło człowieka, żeby nie poprawiać czegoś, co działa - to w kwestii kombinowania. Udam, że pytania nie było. ;)

Problem ostatecznie naprawił się sam. Przypuszczam, że gdzieś się zebrał kondensat - akurat było kilka parnych dni. U mnie w warsztacie aż kapało po ścianach.

Ogólnie serwisanta Miele raczej wzywać nie będę - jeżeli chodzi o przyszłość. To już prędzej poszukam nowej pralki.

Natomiast - gdyby się to powtórzyło - to tak jak pisałem, sprzęty RTV/AGD serwisuję sam. Mam w pełni wyposażone laboratorium elektroniczne, warsztat itd. Stąd też moje pytania - jak się za to brać - czyli na przykład, czy może te pralki mają jakiś interfejs diagnostyczny, do którego mógłbym się zapiąć analizatorem logicznym albo transceiverem jakiejś popularnej magistrali (CAN, I2C, SPI, Serial...) - i tak dalej. Czyli, żeby ogólnie nie szukać czegoś, o czym powszechnie wiadomo. No chyba, że takiej możliwości nie ma - no to jasna sprawa.

Tak czy siak - za zwrócenie uwagi na mój wątek dziękuję. :)
  • REKLAMA
  • #4 21575756
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2346
    Nie chciałem urazić fachowca, tak zapytałem, bo ludziki różne kombinacje wyczują.
    Fajnie, że samo się naprawiło. Co do diagnostyki Miele, to nie jest tak prosto, trzeba mieć sprzęt i konto, jak i dostęp do oprogramowania, a nie jest to darmowe, tylko autoryzowane serwisy mają taką możliwość.
    Przeczytaj ten temat:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4084467.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3462883.html

Ale większość usterek, uszkodzeń można naprawić bez tego sprzętu. Sprzęty same sygnalizują błędy, jeżeli wie się, o co chodzi, to można sobie szybko poradzić.
  • #5 21587859
    konradrybacki
    Poziom 5  
    Co się odwlecze, to nie uciecze. Obrażać się nie śmiem, a fachowiec jednak ze mnie tylko jako taki.
    Dziękuję za linki. Temat zamykam.
    Problem rozwiązał się sam – najpewniej po serii upalnych, wilgotnych dni – w pralce zebrał się kondensat. W tym domu wręcz kapie z aluminiowych ram okiennych – zła wentylacja, itd. Po paru dniach zapewne wysechł i problem znikł.
REKLAMA