logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 206 CC błąd 1041 – dach nie składa się poprawnie, piszczy czujnik Opole

przewlockaaga 04 Cze 2025 15:01 303 8
  • #1 21569562
    przewlockaaga
    Poziom 2  
    Witam! Szukam kogoś do naprawy dachu w Peugeot 206 CC w okolicy Opola. Wystąpił błąd 1041 😱, dach źle się składa. A jak się złoży, to w trakcie jazdy piszczy czujnik.
    Procedura składania i rozkładania dachu nie przebiega poprawnie.
    Zbliżenie na ekran komputera diagnostycznego z widocznymi kodami usterek 1041 i 1058 w samochodzie Peugeot 206 CC.
    Ekran diagnostyczny z opisem błędu 1041 dotyczącego ustawienia pokrywy bagażnika Peugeot 206 CC.
    AI: Czy próbowałeś już jakiejś diagnostyki lub naprawy (np. sprawdzenie bezpieczników, czujników, siłowników dachu)? Jeśli tak, to co już zostało zrobione?
    Tak
    AI: Czy problem pojawił się nagle, czy narastał stopniowo? Czy zauważyłeś jeszcze jakieś inne objawy oprócz błędu 1041 i piszczącego czujnika?
    Problem pojawił się nagle
  • #2 21569632
    actin
    Poziom 34  
    Ocena: 799
    Która strona Opola?
    Trzeba to sprawdzić najlepiej lexią.
    Pokaże problemy

Dodano po 8 [minuty]:

Która strona Opola?
    Trzeba to sprawdzić najlepiej lexią.
    Pokaże problemy
  • #3 21570020
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3409
    actin napisał:
    Która strona Opola?

No tak, w 20 milionowych aglomeracjach ważne gdzie mieszkasz.
  • #4 21570033
    actin
    Poziom 34  
    Akurat jest- mam lexie i mieszkam niedaleko Opola. Coś jeszcze ?
  • #5 21570054
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    No przecież ma błąd, wystarczy naprawić i po problemie. Lewy lub prawy czujnik lub czujnik kurtyny w bagażniku źle działa.
    @actin I znowu mnie rozbawiłeś (w pozytywnym sensie), spójrz na odległość Oława-Opole a na wielkość Opola. Parę lat temu jeździłem tam na niedzielne obiady do Opolskiej Strzechy, dobrze dawali i fajna atmosfera.
    @przewlockaaga mam takiego CC na warsztacie ze sprawnym dachem, jakby coś było potrzebne dla porównania to chętnie pomogę.
  • #6 21570060
    actin
    Poziom 34  
    Emigaracja za żoną do Opolskiego ;-)
  • #7 21570119
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Oława to kojarzy mi się ze ś.p. siostrą cioteczną żony, tam mieszkała. Gdy była w Kielcach na przełomie wieków to stwierdziła że tu (Kielce) to całkiem inny świat, w sensie że tak bogato (prawdopodobnie mieszkała na jakiejś lumpiarskiej dzielnicy, tak wynikało a opowieści). A marzeniem jej córki, wtedy jeszcze podlotka, było abym pokazał jej ulicę Pocieszki w Kielcach, o której śpiwał Liroy w swoim przeboju "Scyzoryk".
    @przewlockaaga Posprawdzaj przewody do krańcówek. Ułuż dobrze tą kurtynę w bagażniku.
  • #8 21570214
    przewlockaaga
    Poziom 2  
    Okazuje się, że po pierwszym złożeniu dachu ręcznie urwała się linka dachu. Po założeniu zobaczymy, czy problem zniknie 😁☺️
    @Aleksander_01 chętnie skorzystam z pomocy 😁, tylko gdzie mam się zgłosić?

Dodano po 7 [minuty]:

😁
  • #9 21570219
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    przewlockaaga napisał:
    tylko gdzie mam się zgłosić

Do WKU. To żarcik.
    Chodzi mi o to że gdybyś zobaczył jakąś anomalię to ja mam taki pojazd na warsztacie i np porównam jak jest u mnie.
    Mam wrażenie że jak naprawisz tą linkę to wszystko będzie git.
    Powodzenia przy robocie.

Podsumowanie tematu

✨ W Peugeot 206 CC pojawił się błąd 1041 związany z nieprawidłowym składaniem dachu oraz piszczącym czujnikiem podczas jazdy. Problem wystąpił nagle. Po diagnostyce i próbach naprawy okazało się, że podczas pierwszego ręcznego składania dachu urwała się linka mechanizmu dachowego. Wskazano konieczność sprawdzenia przewodów do krańcówek oraz prawidłowego ułożenia kurtyny w bagażniku. Zalecane jest użycie interfejsu diagnostycznego Lexia do wykrycia szczegółowych problemów. Po wymianie linki dachowej istnieje duże prawdopodobieństwo, że problem zostanie rozwiązany. W dyskusji oferowano pomoc w okolicach Opola, gdzie znajduje się warsztat z Peugeot 206 CC do porównań i wsparcia diagnostycznego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA