logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zintegrować Tuya, Integra 64, Orbit, Dreamy i kamery IP w jednym Smart Home?

Corvim 06 Cze 2025 10:52 885 2
  • #1 21571243
    Corvim
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam, proszę o pomoc/ podpowiedź jak zbydować/skonstruować system prostego "SmartHome". Mam w domu system oparty na elementach Tuya. Steruję tym w tej chwili przez sceny aplikacji Tuya. Chciałbym rozbudować ten system o:
    - panel dotykowy selektor scen
    - Videofon IP. Moduł bramowy z kamera
    - kilka kamer IP
    - System alarmowy oparty na płycie integra 64 ( taki mam w tej chwili)
    - Nawadnianie sterownik Orbit / Odkurzacz i kosiarka Dreamy (mam w tej chwili ale nie połączone z Tuya) - wszystkie mają integrację z Alexa.

Oczywiście chciałbym te lementy obsługiwać za pomocą wymienionego panelu dotykowego.

Próbowałem sam się rozeznać ale jest taka mnogość różnych urządzeń rozwiązan że ostatecznie nie mam pojęcia jak się za to zabrac.

Proszę jedynie o podpowiedź, jakiś schemat. czego mam szukać, jakich rozwiązań. Myslę że na początek wystarczy.

Pozdrawiam, Marek
  • #2 21571367
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1498
    Chcąc to wszystko ogarnąć to zainteresuj się HomeAssistant. Z tym, że tuya nie jest wdzięczne. Jeśłi się da to wszystkie t(h)ujowe urządzenia przeprogramuj na OpenBeken (lub Tasmota lub ESP Home jeśli używają Espressif'a).
    Do Integry dokup ETHM-1 Plus i będziesz mógł ją zintegrować. To tak po krótce, bo temat dla amatora trudny, ale życzę powodzenia.
  • #3 21582303
    Corvim
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Dzięki za podpowiedź.

Uruchomiłem już HA na moim NAS. Wydaje się ze wszystkie urządzenia fajnie się zintegrowały i mogę używać przynajmniej w takim zakresie jak dotychczas.
    Walczę teraz żeby uruchomić testowo "wall panel" na moim tablecie ...

Proszę o kolejne wskazówki:
    - jeśli nie Tuya to które elementy wykonawcze będą się fajnie integrować z HA działając po zwykłym WIFI (bez zigbee), jakaś polecana firma ?
    - jakaś "polecana" marka kamer wew/zew dobrze się integrujące z HA ?
    - domofon. Znalazłem info że Reolink działa fajnie z HA. Czy ktoś ma doświadczenie z tym domofonem ? Czy na wall panelu będe miał coś w trodzaju pop-up aplikacji z głosem i podglądem video ?

Pozdrawiam,
    M.
REKLAMA