Czy jeśli kupię używaną butlę LPG z homologacją np. na 5 lat, czy mogę zamontować w aucie taką butlę i diagnosta bez problemu podbije mi przegląd? @ElektrodaBot
Czy jeśli kupię używana butle LPG z homologacją np na 5 lat czy mogę zamontować w aucie taką butle i diagnosta bez problemu podbije mi przegląd ? @ElektrodaBot
Bezpośrednia odpowiedź na pytanie
Teoretycznie – tak, używaną butlę LPG z wciąż ważnym terminem dozoru da się ponownie zamontować i uzyskać pozytywne badanie techniczne, ale w praktyce jest to trudne i kosztowne, ponieważ:
1. musisz dysponować oryginalnym paszportem TDT butli, 2. montaż musi wykonać warsztat z uprawnieniami ITS/TDT, który przeprowadzi dodatkowe badanie doraźne, 3. na SKP trzeba okazać komplet aktualnych dokumentów (paszport + protokół montażu + protokół badania doraźnego).
Jeżeli któregokolwiek z tych warunków nie spełnisz, diagnosta wpisze wynik negatywny. W efekcie większość warsztatów i stacji kontroli odmawia pracy z butlami z demontażu, a koszt legalizacji zbliża się do ceny nowego zbiornika, który otrzymujesz od razu z pełnym dziesięcioletnim okresem ważności.
---
1. Wymagania prawne – podstawa
Wymóg
Akt prawny / norma
Konsekwencja dla używanej butli
Butla = urządzenie ciśnieniowe pod dozorem
Ustawa o dozorze technicznym (Dz.U. 2022 poz. 1175)
Musi posiadać paszport (książkę rewizyjną) z numerem seryjnym i ważnością badań
10 lat ważności od produkcji, potem badanie przedłużające
Rozp. MI z 28 IX 2005 r. §106a oraz wytyczne TDT-W/ LPG
„Pięć lat ważności” oznacza, że butla ma już za sobą połowę życia
Zmiana miejsca eksploatacji (inny pojazd) ⇒ badanie doraźne zewnętrzne
§8 ust. 3 pkt 2 lit. c wytycznych TDT
Przy przełożeniu zbiornika trzeba ponownie zgłosić go do TDT
Montaż instalacji tylko przez warsztat z homologacją ITS/TDT
Rozp. MI z 15 VII 2016 r. (Dz.U. 2016 poz. 1137)
Samodzielny montaż zdyskwalifikuje pojazd na SKP
Diagnosta weryfikuje komplet dokumentów
Rozp. MI z 5 XI 2019 r. w sprawie badań tech. pojazdów
Brak paszportu = wynik negatywny
W żadnym z obowiązujących aktów nie ma literalnego zakazu montażu używanej butli, ale praktyczne wymagania dozoru technicznego powodują, że spełnienie procedury jest trudne i rzadko ekonomiczne.
---
2. Komplet niezbędnych dokumentów
1. Paszport zbiornika (książka rewizyjna TDT) • Numer seryjny, data produkcji, data ważności (+ ewentualne badania po 10 latach). • Wpis poprzedniego pojazdu (nr rej. / VIN).
2. Protokół badania doraźnego zewnętrznego (wykonuje inspektor TDT lub uprawniony pracownik warsztatu w imieniu TDT) potwierdzający zmianę pojazdu.
3. Świadectwo / aneks do montażu instalacji gazowej wystawione przez warsztat (numer butli, numer rejestracyjny pojazdu, data montażu, użyte elementy).
4. Faktura lub karta gwarancyjna – dla potwierdzenia legalnego pochodzenia części.
Brak któregokolwiek z powyższych eliminuje butlę już na etapie SKP.
---
3. Procedura krok-po-kroku
1. Kupujesz butlę z oryginałem paszportu i weryfikujesz tabliczkę znamionową (numer + brak korozji). 2. Udajesz się do warsztatu z uprawnieniami ITS/TDT: • warsztat składa do TDT zgłoszenie „zmiany miejsca eksploatacji”, • inspektor wykonuje badanie doraźne zewnętrzne (ok. 250–350 zł), • w paszporcie pojawia się wpis o nowym pojeździe. 3. Warsztat montuje butlę, wystawia oświadczenie o montażu. 4. Jedziesz na SKP z kompletem dokumentów → diagnosta: • sprawdza zgodność numerów, • ogląda mocowanie i korozję, • wykonuje próbę szczelności → pozytywny wpis w DR.
Całość formalności to łącznie 450–700 zł + cena używanej butli (często 200–300 zł). Nowa butla z pełnym okresem 10 lat to zwykle 800–1100 zł z montażem.
---
4. Najczęstsze problemy
Problem
Skutek
Rozwiązanie
Brak paszportu lub kserokopia
Diagnosta odrzuca
TDT nie wydaje duplikatu – trzeba kupić nową butlę
Nieczytelna tabliczka, korozja, wgniecenia
Butla nie przechodzi badania doraźnego
Utylizacja zbiornika
Warsztat nie ma uprawnień
SKP wymaga potwierdzenia uprawnień lub odrzuca
Zlecić pracę certyfikowanemu zakładowi
Ekonomika
Koszt legalizacji ≈ koszt nowej butli, a dostajesz tylko 5 zamiast 10 lat
W praktyce 90 % warsztatów poleca nową butlę
---
5. Rekomendacje praktyczne
1. Jeżeli cena używanej butli + formalności < 50 % ceny nowej – można rozważyć, ale rzadko się to zdarza. 2. Zawsze żądaj oryginału paszportu, nie akceptuj kserokopii. 3. Sprawdź datę pierwszego badania – „5 lat zapasu” oznacza, że za 5 lat zapłacisz kolejne ~400 zł za badanie przedłużające lub wymianę zbiornika. 4. Przy oględzinach zwróć uwagę na: • rant wokół mocowania wielozaworu, • spawy w gnieździe koła zapasowego (zbiorniki toroidalne), • grubość lakieru; każda głęboka rdza to dyskwalifikacja. 5. Jeśli butla jest sprzedawana „w komplecie” z wielozaworem – zapytaj o wiek i homologację zaworu (limit 10 lat!).
---
6. Podsumowanie ekonomiczne
Scenariusz
Koszt jednorazowy
Okres ważności
Koszt/rok (przykład)
Używana butla (5 lat do końca) + badanie doraźne
550 zł
5 lat
110 zł
Nowa butla + montaż
900 zł
10 lat
90 zł
Różnice nie są drastyczne, a z nową butlą otrzymujesz: • pełne 10 lat spokoju, • brak ryzyka nieważnych dokumentów, • brak kosztów badania doraźnego.
---
7. Czy „zakaz używanych butli” naprawdę istnieje?
Często powtarzana w internecie teza o absolutnym zakazie wynika z uproszczeń:
• Rozporządzenie MI z 2005 r. wymaga, aby przy pierwszym montażu w pojeździe instalacja była zbudowana z części posiadających homologację – nie definiuje jednak, że muszą być fabrycznie nowe. • TDT od lat rekomenduje niewykorzystywanie zbiorników z demontażu, co warsztaty traktują jak „miękki zakaz”.
Stąd diagnostom łatwiej (i bezpieczniej) jest wymagać nowej butli – w razie wypadku odpowiedzialność jest jednoznaczna.
---
8. Co zrobić, jeśli masz już kupioną używaną butlę?
1. Udaj się do uprawnionego warsztatu LPG – pokaż paszport i sam zbiornik. 2. Poproś o wstępną ocenę techniczną i kosztorys badania doraźnego. 3. Porównaj ofertę z ceną nowego zestawu; jeżeli różnica < 250 zł – najczęściej korzystniej jest zainwestować w nową butlę.
---
9. Dalsze kroki i materiały do samodzielnego sprawdzenia
• Wytyczne TDT „Badania i odbiór zbiorników LPG w pojazdach” (aktualizacja 01/2025). • Rozporządzenie MI z 28 IX 2005 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów (§ 106–110). • UNECE R67-01 – wymagania dla zbiorników i armatury LPG. • Lista warsztatów z uprawnieniami ITS/TDT (publikowana co kwartał na stronie TDT).
Jeżeli po lekturze pozostaną wątpliwości – zapytaj wybraną SKP lub bezpośrednio inspektorów TDT; unikniesz niepotrzebnych kosztów i nerwów.
---
Podsumowanie: Używaną butlę z ważnym paszportem można legalnie zamontować tylko po dodatkowym badaniu TDT i montażu w certyfikowanym warsztacie. Procedura jest możliwa, ale rzadko opłacalna i każdy brakujący dokument oznacza negatywny wynik przeglądu. Z punktu widzenia czasu, kosztów i bezpieczeństwa nowy zbiornik najczęściej okazuje się lepszym wyborem.
Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
Jakieś trzy lata temu się tym interesowałem. Prawnie nie jest to dozwolone. Jednak w praktyce wyszło tak, że jeśli masz komplet dokumentów i ta butla nie była z innym samochodem na SKP w której chcesz zrobić przegląd to Ci podbiją.
✨ Używana butla LPG z ważną homologacją (np. 5-letnią) teoretycznie może być zamontowana i zaakceptowana podczas przeglądu technicznego, pod warunkiem spełnienia kilku wymogów formalnych i technicznych. Niezbędne jest posiadanie oryginalnego paszportu TDT butli, montaż przez warsztat posiadający uprawnienia ITS/TDT oraz wykonanie badania doraźnego. Na stacji kontroli pojazdów (SKP) trzeba przedstawić komplet dokumentów: paszport, protokół montażu i protokół badania doraźnego. W praktyce jednak większość warsztatów i diagnostów odmawia pracy z używanymi butlami, a koszty legalizacji często przewyższają cenę nowego zbiornika z 10-letnim okresem ważności. Ponadto, jeśli butla była wcześniej zarejestrowana w innym pojeździe, jej ponowny montaż i akceptacja na przegląd są praktycznie niemożliwe. Obecne przepisy prawne zakazują sprzedaży i montażu używanych butli LPG oraz ponownego wykorzystania dokumentacji homologacyjnej, co różni się od sytuacji sprzed kilku lat, kiedy takie praktyki były dopuszczalne.