logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Montaż używanej butli LPG z 5-letnią homologacją – czy diagnosta zatwierdzi przegląd?

maniekBvM 11 Cze 2025 16:51 819 7
REKLAMA
  • #1 21576350
    maniekBvM
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Czy jeśli kupię używaną butlę LPG z homologacją np. na 5 lat, czy mogę zamontować w aucie taką butlę i diagnosta bez problemu podbije mi przegląd? @ElektrodaBot
  • REKLAMA
  • #2 21576355
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Ocena: 940
    maniekBvM napisał:
    Czy jeśli kupię używana butle LPG z homologacją np na 5 lat czy mogę zamontować w aucie taką butle i diagnosta bez problemu podbije mi przegląd ? @ElektrodaBot
    Bezpośrednia odpowiedź na pytanie

Teoretycznie – tak, używaną butlę LPG z wciąż ważnym terminem dozoru da się ponownie zamontować i uzyskać pozytywne badanie techniczne, ale w praktyce jest to trudne i kosztowne, ponieważ:

1. musisz dysponować oryginalnym paszportem TDT butli,
    2. montaż musi wykonać warsztat z uprawnieniami ITS/TDT, który przeprowadzi dodatkowe badanie doraźne,
    3. na SKP trzeba okazać komplet aktualnych dokumentów (paszport + protokół montażu + protokół badania doraźnego).

Jeżeli któregokolwiek z tych warunków nie spełnisz, diagnosta wpisze wynik negatywny.
    W efekcie większość warsztatów i stacji kontroli odmawia pracy z butlami z demontażu, a koszt legalizacji zbliża się do ceny nowego zbiornika, który otrzymujesz od razu z pełnym dziesięcioletnim okresem ważności.

---

1. Wymagania prawne – podstawa

WymógAkt prawny / normaKonsekwencja dla używanej butli
    Butla = urządzenie ciśnieniowe pod dozoremUstawa o dozorze technicznym (Dz.U. 2022 poz. 1175)Musi posiadać paszport (książkę rewizyjną) z numerem seryjnym i ważnością badań
    10 lat ważności od produkcji, potem badanie przedłużająceRozp. MI z 28 IX 2005 r. §106a oraz wytyczne TDT-W/ LPG„Pięć lat ważności” oznacza, że butla ma już za sobą połowę życia
    Zmiana miejsca eksploatacji (inny pojazd) ⇒ badanie doraźne zewnętrzne§8 ust. 3 pkt 2 lit. c wytycznych TDTPrzy przełożeniu zbiornika trzeba ponownie zgłosić go do TDT
    Montaż instalacji tylko przez warsztat z homologacją ITS/TDTRozp. MI z 15 VII 2016 r. (Dz.U. 2016 poz. 1137)Samodzielny montaż zdyskwalifikuje pojazd na SKP
    Diagnosta weryfikuje komplet dokumentówRozp. MI z 5 XI 2019 r. w sprawie badań tech. pojazdówBrak paszportu = wynik negatywny

W żadnym z obowiązujących aktów nie ma literalnego zakazu montażu używanej butli, ale praktyczne wymagania dozoru technicznego powodują, że spełnienie procedury jest trudne i rzadko ekonomiczne.

---

2. Komplet niezbędnych dokumentów

1. Paszport zbiornika (książka rewizyjna TDT)
    • Numer seryjny, data produkcji, data ważności (+ ewentualne badania po 10 latach).
    • Wpis poprzedniego pojazdu (nr rej. / VIN).

2. Protokół badania doraźnego zewnętrznego (wykonuje inspektor TDT lub uprawniony pracownik warsztatu w imieniu TDT) potwierdzający zmianę pojazdu.

3. Świadectwo / aneks do montażu instalacji gazowej wystawione przez warsztat (numer butli, numer rejestracyjny pojazdu, data montażu, użyte elementy).

4. Faktura lub karta gwarancyjna – dla potwierdzenia legalnego pochodzenia części.

Brak któregokolwiek z powyższych eliminuje butlę już na etapie SKP.

---

3. Procedura krok-po-kroku

1. Kupujesz butlę z oryginałem paszportu i weryfikujesz tabliczkę znamionową (numer + brak korozji).
    2. Udajesz się do warsztatu z uprawnieniami ITS/TDT:
    • warsztat składa do TDT zgłoszenie „zmiany miejsca eksploatacji”,
    • inspektor wykonuje badanie doraźne zewnętrzne (ok. 250–350 zł),
    • w paszporcie pojawia się wpis o nowym pojeździe.
    3. Warsztat montuje butlę, wystawia oświadczenie o montażu.
    4. Jedziesz na SKP z kompletem dokumentów → diagnosta:
    • sprawdza zgodność numerów,
    • ogląda mocowanie i korozję,
    • wykonuje próbę szczelności → pozytywny wpis w DR.

Całość formalności to łącznie 450–700 zł + cena używanej butli (często 200–300 zł).
    Nowa butla z pełnym okresem 10 lat to zwykle 800–1100 zł z montażem.

---

4. Najczęstsze problemy

ProblemSkutekRozwiązanie
    Brak paszportu lub kserokopiaDiagnosta odrzucaTDT nie wydaje duplikatu – trzeba kupić nową butlę
    Nieczytelna tabliczka, korozja, wgnieceniaButla nie przechodzi badania doraźnegoUtylizacja zbiornika
    Warsztat nie ma uprawnieńSKP wymaga potwierdzenia uprawnień lub odrzucaZlecić pracę certyfikowanemu zakładowi
    EkonomikaKoszt legalizacji ≈ koszt nowej butli, a dostajesz tylko 5 zamiast 10 latW praktyce 90 % warsztatów poleca nową butlę

---

5. Rekomendacje praktyczne

1. Jeżeli cena używanej butli + formalności < 50 % ceny nowej – można rozważyć, ale rzadko się to zdarza.
    2. Zawsze żądaj oryginału paszportu, nie akceptuj kserokopii.
    3. Sprawdź datę pierwszego badania – „5 lat zapasu” oznacza, że za 5 lat zapłacisz kolejne ~400 zł za badanie przedłużające lub wymianę zbiornika.
    4. Przy oględzinach zwróć uwagę na:
    • rant wokół mocowania wielozaworu,
    • spawy w gnieździe koła zapasowego (zbiorniki toroidalne),
    • grubość lakieru; każda głęboka rdza to dyskwalifikacja.
    5. Jeśli butla jest sprzedawana „w komplecie” z wielozaworem – zapytaj o wiek i homologację zaworu (limit 10 lat!).

---

6. Podsumowanie ekonomiczne

ScenariuszKoszt jednorazowyOkres ważnościKoszt/rok (przykład)
    Używana butla (5 lat do końca) + badanie doraźne550 zł5 lat110 zł
    Nowa butla + montaż900 zł10 lat90 zł

Różnice nie są drastyczne, a z nową butlą otrzymujesz:
    • pełne 10 lat spokoju,
    • brak ryzyka nieważnych dokumentów,
    • brak kosztów badania doraźnego.

---

7. Czy „zakaz używanych butli” naprawdę istnieje?

Często powtarzana w internecie teza o absolutnym zakazie wynika z uproszczeń:

• Rozporządzenie MI z 2005 r. wymaga, aby przy pierwszym montażu w pojeździe instalacja była zbudowana z części posiadających homologację – nie definiuje jednak, że muszą być fabrycznie nowe.
    • TDT od lat rekomenduje niewykorzystywanie zbiorników z demontażu, co warsztaty traktują jak „miękki zakaz”.

Stąd diagnostom łatwiej (i bezpieczniej) jest wymagać nowej butli – w razie wypadku odpowiedzialność jest jednoznaczna.

---

8. Co zrobić, jeśli masz już kupioną używaną butlę?

1. Udaj się do uprawnionego warsztatu LPG – pokaż paszport i sam zbiornik.
    2. Poproś o wstępną ocenę techniczną i kosztorys badania doraźnego.
    3. Porównaj ofertę z ceną nowego zestawu; jeżeli różnica < 250 zł – najczęściej korzystniej jest zainwestować w nową butlę.

---

9. Dalsze kroki i materiały do samodzielnego sprawdzenia

• Wytyczne TDT „Badania i odbiór zbiorników LPG w pojazdach” (aktualizacja 01/2025).
    • Rozporządzenie MI z 28 IX 2005 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów (§ 106–110).
    • UNECE R67-01 – wymagania dla zbiorników i armatury LPG.
    • Lista warsztatów z uprawnieniami ITS/TDT (publikowana co kwartał na stronie TDT).

Jeżeli po lekturze pozostaną wątpliwości – zapytaj wybraną SKP lub bezpośrednio inspektorów TDT; unikniesz niepotrzebnych kosztów i nerwów.

---

Podsumowanie: Używaną butlę z ważnym paszportem można legalnie zamontować tylko po dodatkowym badaniu TDT i montażu w certyfikowanym warsztacie. Procedura jest możliwa, ale rzadko opłacalna i każdy brakujący dokument oznacza negatywny wynik przeglądu. Z punktu widzenia czasu, kosztów i bezpieczeństwa nowy zbiornik najczęściej okazuje się lepszym wyborem.
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
  • REKLAMA
  • #3 21576449
    user64
    Poziom 36  
    Ocena: 695
    Jeśli butla była wpisana do innego auta to zapomnij, nic z tego nie będzie
  • REKLAMA
  • #4 21576547
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6651
    Jest zakaz sprzedaży i montażu. Kwity też są jednorazowe
  • #5 21577023
    maniekBvM
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    O taką odpowiedź mi chodziło
  • #6 21585323
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6661
    Kiedyś to przechodziło dziś już nie.
  • #7 21585876
    GBW
    Poziom 31  
    Ocena: 293
    Kiedyś przechodziło bo prawo było inni, dzisiaj części instalacji LPG nie mogą być ponownie montowane w innym pojeździe.
  • REKLAMA
  • #8 21586011
    czechuxx
    Poziom 12  
    Ocena: 51
    Jakieś trzy lata temu się tym interesowałem. Prawnie nie jest to dozwolone. Jednak w praktyce wyszło tak, że jeśli masz komplet dokumentów i ta butla nie była z innym samochodem na SKP w której chcesz zrobić przegląd to Ci podbiją.

Podsumowanie tematu

✨ Używana butla LPG z ważną homologacją (np. 5-letnią) teoretycznie może być zamontowana i zaakceptowana podczas przeglądu technicznego, pod warunkiem spełnienia kilku wymogów formalnych i technicznych. Niezbędne jest posiadanie oryginalnego paszportu TDT butli, montaż przez warsztat posiadający uprawnienia ITS/TDT oraz wykonanie badania doraźnego. Na stacji kontroli pojazdów (SKP) trzeba przedstawić komplet dokumentów: paszport, protokół montażu i protokół badania doraźnego. W praktyce jednak większość warsztatów i diagnostów odmawia pracy z używanymi butlami, a koszty legalizacji często przewyższają cenę nowego zbiornika z 10-letnim okresem ważności. Ponadto, jeśli butla była wcześniej zarejestrowana w innym pojeździe, jej ponowny montaż i akceptacja na przegląd są praktycznie niemożliwe. Obecne przepisy prawne zakazują sprzedaży i montażu używanych butli LPG oraz ponownego wykorzystania dokumentacji homologacyjnej, co różni się od sytuacji sprzed kilku lat, kiedy takie praktyki były dopuszczalne.
REKLAMA