@3301 Jak to? Budmat zarzeka się, że jest to blachodachówka modułowa dokładnie.
Myślę, że tak samo można by montować jak i na innej blachodachówce, jeśli trapez oprze się na dwóch karbach to jak najbardziej nitować bo to blaszka 0,5
Dodano po 3 [minuty]:
Jeśli jednak trapez za krótki to są/były/ uchwyty do tzw. płyty obornickiej i wtedy dwa takie i cięte na wymiar kawałki z typowej szyny
Jak to wygląda? Jak to nitować na dachu? Bo w wyszukiwarce wyskakują mi nity pełne do zaklepywania i jakieś stacjonarne prasy. Chyba, że jednak miałeś na myśli nity zrywalne, ale one jakoś nie wzbudzają mojego zaufania. Ale to może dlatego, że mało ich używałem.
W identyczny sposób montowane były blachy trapezowe na bocznych ścianach wieżowców z wielkiej płyty celem ich ocieplenia. Widziałem jak to robią. Używali właśnie nitów zrywalnych . Miałem je w rękach. Były to zwykłe nity wcale nie jakieś grube. Za to bachy trapezowe były grube jak cholera pewnie z 1,5-2mm. Każdy arkusz był długi na 6-8 m . Blachy montowane były ze 40 lat temu na osiedlu gdzie kiedyś mieszkałem. Trzymają się do tej pory choć widuje czasem gości na linach z jakiegoś klubu wysokogórskiego z nitownicami co wstawiają te co wypadły.
Tylko widzę, że jest dużo więcej roboty z tymi nitami, bo trzeba wiercić dodatkowo. A gdyby dać 6 mostków zamiast 4? Dodatkowe dwa mostki na środku paneli.
Jednak okazało się, że to mostki są za słabe, bo mają tylko 6 cm wysokości, gdzie panele powinny mieć z 10 cm przestrzeni pod sobą. Wracam z pytaniem o dwugwinty. Czy jak je wkręcie to nie przeszkadza, że możecie trafić na gwoździa którym łata jest przybita do kontrłaty i wiązara? Co wtedy? Przecież wtedy nie dość, że mamy dziurę w blachodachówce to jeszcze musimy się przewiercić przez całego gwoździa.
✨ Dyskusja dotyczy prawidłowości montażu paneli fotowoltaicznych na blachodachówce Budmat Como przy użyciu mostków trapezowych mocowanych na 4 wkręty. Zwrócono uwagę, że blacha jest zbyt cienka na wkręty i zalecane jest stosowanie nitów zrywalnych, które zapewniają trwałe i szczelne połączenie. Nitowanie wymaga wiercenia otworów w mostkach i blachodachówce, a nity zrywalne są polecane ze względu na szczelność i wytrzymałość, co potwierdzają doświadczenia z instalacjami trwającymi wiele lat. Mostki trapezowe mają od spodu uszczelnienie EPDM, a dodatkowo można zastosować pastę dekarską dla lepszej szczelności. W przypadku większych paneli sugeruje się zwiększenie liczby mostków do 6, aby zapewnić odpowiednie podparcie. Poruszono także temat nitownic i rodzaju nitów, wskazując na nity zrywalne jako optymalne rozwiązanie do montażu na cienkiej blachodachówce modułowej Budmat Como. Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.