logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dacia Duster I FL 1.5 dCi 107 KM 2013 – opinie użytkowników, awaryjność, eksploatacja

michael39914 13 Cze 2025 12:22 405 3
REKLAMA
  • #1 21578117
    michael39914
    Poziom 7  
    Ocena: 15
    Witam, mam do was pytanie, co sądzicie o silniku 1.5 dCi, ale w odmianie 107-konnej? Mam możliwość zakupu Dacii Dustera 1 (facelifting) z 2013 roku, ale mało jest informacji w internecie na temat tej odmiany silnika. Miał ktoś taki lub posiada? Warto czy nie warto? Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21578144
    michael39914
    Poziom 7  
    Ocena: 15
    >>21578138 Szukałem, ale o odmianie 107 nie ma informacji, możliwe, że ten silnik 1,5 w takiej odmianie nie różni się np. od 109-konnej jednostki, ale to tylko moje domysły.
  • #4 21578213
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3828
    U mnie Dacia 1,5DCI jest w rodzinie (skrzynia automatyczna i bogate wyposażenie). Główne wady to nienajlepsze i niewygodne fotele przednie. Pozycja za kierownicą nie jest komfortowa i szczególnie w w dłuższych trasach "fotel męczy". Widoczność też pozostawia wiele do życzenia, szczególnie z owiewkami, które zasłaniają 1/3 (prawa) i 1/4 (lewa) lusterek. Blacha karoserii jest bardzo cienka i wybitnie "oszczędna"- delikatnie mówiąc, a lakier słaby (b. łatwo się rysuje). Z poważniejszych napraw, auto było dwa razy w serwisie (wtryskiwacze, naprawa była dość kosztowna). Z drobiazgów uciążliwy jest wiecznie nawalający czujnik ciśnienia w kole (przód) oraz denerwująca kontrolka "serwis", które właściwie nie wskazuje konkretnej awarii ale w bardzo dręczący sposób przypomina o przeglądzie. Do tego nienajlepsze plastiki i materiały tapicerki oraz głośne wnętrze, szczególnie po przekroczeniu 85km/h. Audio także tanie, ale do słuchania radia w trasie zupełnie wystarcza.

To wszystko trzeba jednak rzetelnie odnieść do półki cenowej, na której lokuje się ta Dacia. I biorąc to wszystko pod uwagę, trudno będzie wskazać tańsze w zakupie i eksploatacji auto z dobrym oszczędnym silnikiem, duże i pakowne. Także jeśli chodzi o serwis jest dobrze, bo przecież nie ma "aut bezobsługowych" oraz takich, które się nie psują. Szczególnie, że nawet mimo automatu Dacia pali z umiarem. Olej wymieniany jednak jest raz w roku, bo jakoś trudno uwierzyć w zapewnienia o "wydłużonym przebiegu". Jak dla mnie największą zaletą jest ekonomia oraz stosunkowo dobry prześwit i małe nawisy, wiec autem bardzo dobrze jeździ się także poza dobrymi drogami (w plener, do lasu czy na grzyby). Zdecydowanie polecam.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA